Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PC-BSD 10 jak zamontować dysk do zapisu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
adi456
Witam, za cholere nie moge sobie poradzić z zamontowaniem dysku do zapisu, próbowałem z partycją zfs i nfs i zawsze montuje się jako tylko do odczytu. Z partycjami ntfs czy fat nie ma problemu montują się równiez do zapisu.

chce podpiać dyski, zrobić partycje zfs skopiować wszystkie pliki z ntfs na ten dysk, później sformatować ten ntfs i utworzyć dysk zfs i spowrotem wgrać pliki na niego. dodam że system stoi na odzzielnym dysku.
Pyton_000
a jaką magiczną komendą robisz mount ?
adi456
przez GUI, w konsoli każdą komende co wygrzebałem w necie nie chciała działac, pozatym dobrze było by na przyszłość odblokować system żeby można było zapisywać na podpiętych dyskach. A nie za każdym razem korzystać z komend.
!*!
Cytat
mount -w /dev/sdax /media/usb
adi456
wyświetla /media/usb: no such file or directory

małe obejście jest takie że montuje dysk przez PCBSD Disk Manger ale w zamontowany folder musze wejść poprzez explorer plików Dolphin odpalony z konsoli roota, troche kłopotliwe ale póki nie dojde co i jak to ujdzie.
sazian
"no such file or directory" co to może oznaczać....
skoro nie masz katalogu to go utwórz

jeśli z roota działa to zmień właściciela (chown użytkownik katalog) lub uprawnienia(chmod 777 katalog) oczywiście musisz to zrobić z poziomu obecnego właściciela czyli roota
!*!
Cytat(adi456 @ 14.05.2014, 22:38:52 ) *
wyświetla /media/usb: no such file or directory

małe obejście jest takie że montuje dysk przez PCBSD Disk Manger ale w zamontowany folder musze wejść poprzez explorer plików Dolphin odpalony z konsoli roota, troche kłopotliwe ale póki nie dojde co i jak to ujdzie.

Zastanawia mnie jak zainstalowałeś ten system, skoro rozłożyły Cie podstawy. Wartości jakie podałem były tylko przykładem, to jakie urządzenie podasz i to jaki będzie katalog montowania zależy od Ciebie, równie dobrze możesz zamontować to sobie w /home (o ile masz taki katalog, nie wiem jak to jest w pcbsd, kazdy bsd do katalogu użytkownika podchodzi inaczej).
adi456
Cytat(!*! @ 15.05.2014, 09:14:36 ) *
Zastanawia mnie jak zainstalowałeś ten system, skoro rozłożyły Cie podstawy. Wartości jakie podałem były tylko przykładem, to jakie urządzenie podasz i to jaki będzie katalog montowania zależy od Ciebie, równie dobrze możesz zamontować to sobie w /home (o ile masz taki katalog, nie wiem jak to jest w pcbsd, kazdy bsd do katalogu użytkownika podchodzi inaczej).

nie no tepy nie jestem domyslilem się żeby podmienić sdax z moim dyskiem ada1s1a probowałem z róznymi folderami i jakoś nie wychodziło, pewnie pomijałem coś istotnego (naszczęście istnieje Menadżer Dysku w panelu sterowania)

instalacja tego systemu polega na paru kliknieciach dalej tongue.gif

Cytat(sazian @ 14.05.2014, 23:40:49 ) *
"no such file or directory" co to może oznaczać....
skoro nie masz katalogu to go utwórz

jeśli z roota działa to zmień właściciela (chown użytkownik katalog) lub uprawnienia(chmod 777 katalog) oczywiście musisz to zrobić z poziomu obecnego właściciela czyli roota

dzieki wielkie twoj post wiele mi wyjasnił i napewno sprzyda sie kolejnym początkujacym. po zmianie uprawnien mam elegancko pełny dostep i nawet sie mi podoba że żona nic mi nie wywali biggrin.gif

ogólnie mam silną niecheć do windowsa dlatego postanowiłem sie przeżucić na PC-BSD z KDE, wrażenia nieziemskie polecam wszystkim tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.