Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programista PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Sobieski993
Witam

W ostatnim czasie wyslalem cv w pare miejsc na stnowisko programisty PHP w stolicy. Do tej pory bylem freelancerem. Zwykle podczas rozmow pracodawca sam pyta ile chcialbym zarobic. Jaka kwote moge powiedziec zeby nie byc na tym stratny, a jednoczesnie nie chciec za duzo? Zakladajac, ze potrafie robic strony(PHP, obiektowka, framework, js, jquery, html5, css3), ale nigdy nie pracowalem w zespole.
Kshyhoo
Zły dział, przenoszę.
Pyton_000
na fv nie mniej niż 4k netto
skowron-line
Cytat(Sobieski993 @ 15.05.2014, 22:25:54 ) *
Jaka kwote moge powiedziec zeby nie byc na tym stratny, a jednoczesnie nie chciec za duzo?

A jak ustalałeś kwoty bądąc FL questionmark.gif Też pytałeś ludzi ile wziąć za pracę questionmark.gif Kiepsko z tobą jeżelie nie potrafisz wycenić własnych umiejętności.
Spawnm
Cytat(skowron-line @ 16.05.2014, 09:40:53 ) *
A jak ustalałeś kwoty bądąc FL questionmark.gif Też pytałeś ludzi ile wziąć za pracę questionmark.gif Kiepsko z tobą jeżelie nie potrafisz wycenić własnych umiejętności.

No w freelancerce to jest inna zabawa. Szukasz klientów pod swoje zaplecze gdzie projekt klepiesz w 1 dzień a liczysz za 2-3 tygodnie pracy. (co nie jest przewałem bo wliczasz w to fakt że samo zaplecze to lata pracy, a klient i specyfikacja z nieba się nie biorą itd)
Tutaj wyliczasz za rzeczywisty czas pracy z uwzględnieniem norm rynkowych gdzie twoje nlp nic nie znaczy przy odgórnie narzuconych widełkach firmy + musisz dostosować się do czyichś zasad. Za freelancerkę inaczej się liczy bo to bardziej marketing wink.gif
daniel1302
Witam, niechcę wprowadzać zamętów, jednak też mam podobny temat i nie wiem czy jest sens zakładać ponownie prawie identyczny topic.

Aktualnie mam 21 lat i pracuję w firmie która buduje pociągi jako elektryk, od października(nie dostałem sie na AGH bo brakło 120pkt, mature zdałem bdb wg mnie bo 80%rozszeżoną matme i 70 ang) idę na studia i chciałbym przenieść się do krakowa i tam też pracować, jednach chciałbym pracowac jako programista php. Nie bardzo interesują mnie zarobki, głównym celem jest nauka i chciałbym zarabiać najniższą krajową by się utrzymać i czasem coś napić jak to na studiach(ale nie bardzo lubię ale czasem dobrze posiedzieć z kumplami). Jednak nie mam doświadczenia w pisaniu aplikacji w zleceniach, bardziej pisałem jakieś skrypty do gier przeglądarkowych albo to za darmo, albo rozwijałem kilka projektów opensource, szukałem błedów pisałem poprawki itp. Na komputerze posiadam praktycznie każdy skrypt który napisałem od 4 lat który mógłbym pokazać.

Nie mam doświadczenia z pracą w frameworkach ani zbytniego z pracą w grupie.
Czy jest jakaś realna ale w miarę realna szansa, że znajdę pracę w Krakowie podczas gdy pójdę na studia zaoczne? Czy można wpisać do CV(czy jest to zalecane) link do profilu forum takiego jak tutaj aby pracodawca zobaczył moje posty i rozwój?
Turson
Cytat
Czy jest jakaś realna ale w miarę realna szansa, że znajdę pracę w Krakowie podczas gdy pójdę na studia zaoczne?

Nie powiem jakie jest zapotrzebowanie na programistów PHP w Krakowie, ale żeby dostać pracę należy znać chociażby podstawy OOP. Bez tego ani rusz. Frameworka cię nauczą, ale o programowania obiektowego od podstaw raczej nie.
Sam pracuję w tym zawodowo od jakiegoś pół roku i zaczynałem znając podstawy OOP, czyli jakaś mini stronka napisana "na czuja". JS i Query nigdy wcześniej nie ruszyłem. W pracy nauczysz się wiele. Potem z górki smile.gif

Cytat
Czy można wpisać do CV(czy jest to zalecane) link do profilu forum takiego jak tutaj aby pracodawca zobaczył moje posty i rozwój?

Osobiście jestem zdania, że fora są po to, aby choć trochę pozostać anonimowym przynajmniej przy pracodawcy. Nie chciałbym, żeby mój pracodawca czytał moje posty, tym bardziej jeżeli pisze się je w trakcie pracy laugh.gif
daniel1302
OOP znam, przynajmniej w teorii, jak nie miałem projektu pod ręką przez jakieś 2 miesiące miałem zachciankę jak "kobieta w ciąży" aby napisać sobie własny framework pod grę viawww i czytałem i czytałem o wzorcach i OOP ale jak poczytałem to zrozumiałem, że pod gry nie opłaca sie stosować FW bo są to aplikacje szczególnego typu ale nie o tym mowa. Podstawy OOP znam.
ssstrz
Cytat(daniel1302 @ 18.05.2014, 19:35:49 ) *
OOP znam, przynajmniej w teorii

Czyli nie znasz biggrin.gif:D
daniel1302
Pewnie tak, sam wiem, jak przeczytam coś o jakiejś technologii w coś teorii wydaje się zbyt proste a później okazuje się praktycznie nie wykonalne. A polecacie jakieś projekty użytkowe z użyciem oop najlepiej opensource aby miało jakieś forum rozwojowe nie koniecznie w języku polskim.
memory
Cytat(Turson @ 18.05.2014, 19:32:56 ) *
Nie powiem jakie jest zapotrzebowanie na programistów PHP w Krakowie, ale żeby dostać pracę należy znać chociażby podstawy OOP. Bez tego ani rusz. Frameworka cię nauczą, ale o programowania obiektowego od podstaw raczej nie.
Sam pracuję w tym zawodowo od jakiegoś pół roku i zaczynałem znając podstawy OOP, czyli jakaś mini stronka napisana "na czuja". JS i Query nigdy wcześniej nie ruszyłem. W pracy nauczysz się wiele. Potem z górki smile.gif

Osobiście jestem zdania, że fora są po to, aby choć trochę pozostać anonimowym przynajmniej przy pracodawcy. Nie chciałbym, żeby mój pracodawca czytał moje posty, tym bardziej jeżeli pisze się je w trakcie pracy laugh.gif

Trudno mi trochę uwierzyć że ktoś dostaje prace jako programista pisząc jedną mini stronkę na czuja. Chyba że za 1500
Turson
Jedna stronka na czuja obiektowo, nie jedna w ogóle.
sf
Cytat(Sobieski993 @ 15.05.2014, 23:25:54 ) *
W ostatnim czasie wyslalem cv w pare miejsc na stnowisko programisty PHP w stolicy. Do tej pory bylem freelancerem. Zwykle podczas rozmow pracodawca sam pyta ile chcialbym zarobic. Jaka kwote moge powiedziec zeby nie byc na tym stratny, a jednoczesnie nie chciec za duzo? Zakladajac, ze potrafie robic strony(PHP, obiektowka, framework, js, jquery, html5, css3), ale nigdy nie pracowalem w zespole.

Zależy od znajomości frameworka tak naprawdę, którego używają. Dobrze znać też unit test i inne "pierdoły". Minimum 3K na umowę o pracę ze znajomością frameworka ( w stolicy 0.5-1k więcej można wyciągnąć ). Jak ktoś jest wymiataczem to na pewno nie weźmie mniej niż 5-6K na rękę.

Jeśli chodzi o fakturę na 4K to co najwyżej pół etatu bym się zgodził, za cały etat to jest za mało jak na taką formę współpracy.
niebieskiciapek
Zależy... jeśli możesz pracować zdalnie to bez problemu wyciągniesz 10k miesięcznie w US/UK. I wtedy poniżej tych 8/10k na fakturze (jeśli jesteś dobry, 3-5 lat doświadczenia) nie powinieneś schodzić. No chyba, że wolisz on-site, to co innego wink.gif

Od postaw, bez znajomości OOP... czyli tak na prawdę początki. Wtedy może darmowy staż albo własny projekt. Chyba że wcześniej pisałeś w czymś innym i dopiero zaczynasz...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.