Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z CURL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Loku
Cześć, potrzebuję od Was pomocy dot. CURL. Chcę wykonać następujący algorytm:

Mam button, chcę, żeby po naciśniecie na niego przenosi mnie na stronę z input'ami: text, submit. Chcę sprawdzić czy został wpisany jakikolwiek string w pole z tekstem. Jak mogę to zrobić? Pobrać inputa i sprawdzić czy jest pusty czy nie?
kartin
W którym miejscu i w jaki sposób stosujesz cURL?
Loku
W pliku, w którym jest link do strony, klikam w niego i chcę żeby dalej działo się tak jak opisałem.
nospor
Podobnie jak kartin nie rozumiem: a co ma do tego cURL?
Loku
No to w takim razie w jaki sposób mogę taki skrypt napisać?
KrzysiuFFF
Odpowiedź da poczytanie o formularzach w HTML i metodach GET oraz POST. Ciężko pomóc, bo w zależności od celu, będzie się to inaczej robiło. Prawdopodobnie będziesz potrzebował POST, więc robisz np.:
  1. <form method="post" action="sprawdz.php">
  2. <input type="text" name="jakasnazwa">
  3. <button type="submit" value="Wyślij">
  4. </form>

A w pliku sprawdz.php:
  1. <?php
  2. echo "Wpisałeś " . $_POST['jakasnazwa'];

Nie musisz mieć osobnego pliku - wszystko można zrobić w jednym. No ale to kolejny etap :}
Loku
Nie o to mi chodzi. Ja potrzebuję się dostać do formularza z innego adresu url innej strony.

@edit: może iframe?
nospor
To jak niby chcesz tam sprawdzic, cytuje:
Cytat
. Chcę sprawdzić czy został wpisany jakikolwiek string w pole z tekstem

?

Jak chcesz zasymulowac wypelnienie forma na innej stronie, to tak, uzywa sie do tego cURL. Ale to ty u siebie wypelniasz pola jakie chcesz i slesz przy pomocy cURL na daną strone. Ty juz nic na tamtej stronie nie sprawdzasz
KrzysiuFFF
Dopóki coś nie zostanie wygenerowane w kodzie HTML to nie pobierzesz tego przez PHP. Możesz przez iframe i JS, ale to nie ten dział i poza tym musisz ominąć same origin policy: http://stackoverflow.com/questions/3076414...e-origin-policy

A jak formularz został już wysłany, to sprawdzisz go wprowadzając te dane. Innymi słowy jeśli ktoś wpisze x w formularzu i go zapisze, to będzie w HTML formularza "x". Żeby uzyskać taki wynik, Twój skrypt musi wysłać dane do formularza, tj. "x". Czyli bez sensu, bo wysyłasz coś na stronę, żeby ściągnąć z niej to samo. Chyba że strona parsuje coś.

A nie prościej by było napisać o co dokładnie Ci chodzi? Bo teraz to chyba nikt nie rozumie.
Loku
Oczywiście - już piszę.

Jeśli nie mogę wklejać tu linków z yt proszę usunąć.

Coś takiego jak to:

https://www.youtube.com/watch?v=EtuPC4QdwKo
nospor
No i super, i do tego wlasnie nadaje sie cURL, juz pisalem w poprzednim poscie.
Ale ze to co zamierzasz zrobic jest oszustwem, bo pisanie bota pod glosowanie to oszustwo, to temat zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.