Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Postfix log
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lukaskolista
Dzien dobry, niestety nie znalazlem na tym formum odpowiedniego dzialu, dlatego temat umieszczam tutaj.
Chcialbym sie Was zapytac, jak na podstawie statusu z logow postfixa stwierdzic, czy wiadomosc email zostala dostarczona do odbiorcy? Z tego, co czytalem nie da sie tego zrealizowac tak w 100%, ale jakos orientacyjnie na pewno da sie to stwierdzic, przynajmniej z jakims prawdopodobienstwem. Niestety z tematu postfixa jestem zielony, dlatego prosze Was o pomoc.
nospor
Cytat
niestety nie znalazlem na tym formum odpowiedniego dzialu, dlatego temat umieszczam tutaj.

Hydepark
Cytat
Miejsca na dyskusje nie pasujące do innych for.

Przenosze
!*!
Cytat(lukaskolista @ 28.05.2014, 09:50:59 ) *
Chcialbym sie Was zapytac, jak na podstawie statusu z logow postfixa stwierdzic, czy wiadomosc email zostala dostarczona do odbiorcy?

Z tego co pamiętam postfix nie ma takiej możliwości. Jeśli nie dostałeś informacji zwrotnej z błędem to znaczy że jest ok.
buliq
@up niekoniecznie, ponieważ ta informacja zależy od tego co zwróci serwer docelowy, a ten może nie zwracać nic. Analiza logów daje ci jakieś 90% pewności, wiadomości typu nie znaleziono hosta docelowego i tak otrzymasz ale to czy wiadomość dotarła, czy konto istnieje, czy jest przepełnione zależy już od serwera docelowego.
lukaskolista
Ok, to jakbys mogl mi podac schemat postepowania aby sprawdzic to w 90%, potrzebuje tych informacji orientacyjnie w celach statystycznych. Z tego tematu jestem kompletnie zielony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.