adrianpl20
2.06.2014, 18:08:39
Witam. Obecnie realizuję własny pomysł na stronę internetową. Jakiś czas temu zrobiłem także stronkę przeze mnie wymyśloną, i szablon strony robiłem tak po prostu - "aby był". Kolega miał wtedy zrobić lepszy szablon, ale coś nie wyszło i jednak na swoim puściłem do netu. Ja nie potrafię wymyśleć nawet najprostszego szablonu, nie mam pomysłu, nie wychodzi mi w ogóle... (html i css znam). Kolega jest też klepaczem, tnie jakieś szablony, ale właściwie to grafikiem nie jest wiec nie mam mu za złe, że nie moze czegoś tam fajnego zrobić, ale z nas dwóch to zadanie dla niego. Obecnie jest kolejny pomysł i znów to samo, chciałem zrobić stronę główną (przed zalogowaniem) - nie mam żadnego pomysłu, nawet headera...
Czy Wy także tak macie, że tworząc (własny) projekt, robicie byle jaki (chaotyczny) szablon, aby móc zakodzić funkcje i potem ktoś dalej bierze sie za nowy szablon? Nie wiem czy jestem taki cienki, czy może wiele osób tak ma. Nie mam tak z otoczenia żadnego kandydata na grafika, a na pewno nie za "darmo".
Szlag mnie trafia trochę, jak pomyśle o szablonie - bez tego kaplica przecież...
Forti
2.06.2014, 18:19:25
Zrobic szablon to sprawa prosta. Zrobic dobry szablon to juz ciezej. Tutaj odzywaja sie talenty - a raczej brak, talentow artystycznych.
Moja rada - w necie jest pelno darmowych layout z gotowym html / css. Przerobic je juz jest latwiej.
memory
2.06.2014, 18:48:04
Używaj gotowych już narzędzi np jak bootstrap. Dość, że zaoszczędzisz czas to jeszcze nauczysz się najpopularniejszego front-end frameworka, który jest wszędzie.
gitbejbe
3.06.2014, 06:16:02
Mam podobnie. Tak to już jest, że dla niektórych pewne rzeczy zajmują 1/4 tego co dla innych. Każdy może zrobić naprawdę świetny szablon, kwestia czasu i samozaparcia. Nie jestem utalentowany plastycznie, mam problemy z kaligrafią i ogólnie ze mnie dupa nie grafik, ale nie przeszkadza to w robieniu dobrych layoutów. Inspiracje czerpie głównie z themeforesta - jak się uczyć to od najlepszych. Zakupiłem nawet kilka gotowców i jestem mega zadowolony. Tak jak napisali wyżej. Na gotowcu masz bardzo dobrą podstawę do przeróbek. Dla osób takich jak my - bez super twórczej wyobraźn, takie rozwiązanie wg mnie jest chyba najlepsze. Dodatkowy duży plus jest taki, że pracując na bardzo dobrze napisanym kodzie, wchodzi Ci również w krew dobra praktyka.
Volume
7.06.2014, 18:20:04
Teraz w modzie jest prostota, kafelki, prostokaty - wystarczy że będziesz projektował zachowujac pewne proporcje i zasady topograficzne (marginesy, wielkosci czcionki itp.), dodatkowo nauczyć się doboru kolorow, zeby nie łączyć ze soba niepasujących barw, jeśli sam nie masz zmysłu to są do tego programy, które podpowiedzą Ci jakie kolory pasują do siebie. Do tego wszystkiego oczywiście nutka jakis efektow specialnych z css3 i grafik do wzgldnie prostych i majacych popyt stron nie bedzie Ci potrzebny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.