Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zabezpieczenie kodu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kicaj
Stworzylem dosc spory kawalek kodu w js/dhtml.
Chcialbym go zastosowac na jednej z moich stron, jak zabezpieczyc ten kod przed "zlodziejami"?
kszychu
Zamknąć go w sejfie na siedem spustów!
Pomyśl, javascriptu nie zabezpieczysz skutecznie! Możesz co najwyżej pozaśmiecać go trochę, pozmieniać nazwy funkcji i zmiennych na nieczytelne (np. 0097th8K), umieścić cały kod w jednej linijce, ale to wszystko. Średnio kumaty "chakier" wcześniej czy później to "rozkoduje".
angel2953
Możesz też spróbować umieścić kod w osobnym pliku a plik ten wrzucć do osobnego katalogu, który zabezpieczysz .htaccess z dostępem tylko lokalnym np:
Kod
Deny from all
Allow from 127.0.0.1 localhost

Serwer powinien odczytać te pliki (bo ma adres localhost) ale user z netu dostanie 403...
kszychu
Cytat(angel2953 @ 2004-11-23 11:08:31)
Serwer powinien odczytać te pliki (bo ma adres localhost) ale user z netu dostanie 403...

No i co jak serwer odczyta te pliki? Tak czy siak skrypt musi pójść do klienta, bo tam dopiero będzie wykonany.
revyag
Wiem, że to żadne zabezpieczenie, ale jedyne co można zrobić to dać text o prawach autorskich i zdać się na to, że ludzie to uszanują.
mabor
W indexie

1. <frameset cols="*">
  2. <frame name="main" src="start.htm">

to zabezpieczy przed wyciągnięciem źródła z menu, pokaże się tylko to co powyżej
a w reszcie zabezpiecz użycie prawego klawisza
scanner
Hahaha.... Ale mi zabezpieczenie...
omen
może spróbuj "HTML Cipher v2.0" smile.gif

HTML CipHer

Pozdrawiam
Pucy
krzychu ale
Kod
Deny from all
Allow from 127.0.0.1 localhost

dla skryptow php to chyba dobre rozwizanie, gdybym chcial tak zabezpieczyc moje pliki zrodlowe z kodem php... nic prostszego
revyag
@Pucy, nie wiem czy zauważyłeś ale odświeżyłeś temat sprzed 1.5 roku.
Powiedz mi jak to zabezpieczy moje skrypy ? Hmm..?
Pucy
Hehe nie zauwazylem, a sam mialem rozkmine po prostu jak zablkoowac przegladanie katalogow... mod rewrite dziala, ale wsystkich katalogow i podkatalogow nie przekieruje, dlatgo przypomnialem o Deny from All co nie pozwoli na przegladanie kodu php (sciagniecie plikow z serwera) przez nieporzadane osoby, myle sie?
Zajec
Cytat(Pucy @ 18.09.2006, 01:02:50 ) *
Hehe nie zauwazylem, a sam mialem rozkmine po prostu jak zablkoowac przegladanie katalogow... mod rewrite dziala, ale wsystkich katalogow i podkatalogow nie przekieruje, dlatgo przypomnialem o Deny from All co nie pozwoli na przegladanie kodu php (sciagniecie plikow z serwera) przez nieporzadane osoby, myle sie?
Eh. Przecież otwarcie pliku php nie powoduje wyświetlenia jego zawartości, tylko przeparsowanie go.
Pucy
Kurde czy ja pisze niewyrazne? A jak sciagniesz pik do siebie na kompa? to go nie parsujesz
kszychu
Pucy, misiu kolorowy, nie dość, że odkopujesz temat sprzed wieków, to jeszcze nie czytasz go wyraźnie (chodziło o skrypty js/dhtml a nie php). POza tym opowiadasz głupoty (sugerujesz ściągnięcie plików php bez parsowania, którędy? po http i https się nie da a inne możliwości są dostępne dopiero po włamaniu się na serwer).
Tak więc pliiiiiizzzzzzzz, skończ i nie kompromituj się dalej.
Howgh.
Pucy
Prosze pozwol mi kompromitowac sie dalej:) Poniewaz mam nieodparte wazenie ze da sie przegladac foldery apacha http://domena.cosam.pl/kat1/kat2/ wtedy wywala liste plikow ktore mozna sobie Zapisac jako... co prawda ja tak naprawde jakos nie moglem ich sciagnac ale chce zebys mnie uswiadomil dlaczego, i nie ma tutaj zadnego parsowania

P.S wiem ze chodzilo o html/dhtml ale ja pocisnalem o php
kszychu
Cytat(Pucy @ 18.09.2006, 12:36:43 ) *
Prosze pozwol mi kompromitowac sie dalej:)

Jak sobie życzysz.
Poniewaz mam nieodparte wazenie ze da sie przegladac foldery apacha http://domena.cosam.pl/kat1/kat2/ wtedy wywala liste plikow

Do tego momentu wszystko się zgadza. Acz to kwestia konfiguracji apache'a; da się czy się nie da.
ktore mozna sobie Zapisac jako...

I tu też masz rację. Można je sobie ściągnąć i zapisać.
co prawda ja tak naprawde jakos nie moglem ich sciagnac ale chce zebys mnie uswiadomil dlaczego, i nie ma tutaj zadnego parsowania

I tu dochodzimy do sedna sprawy. Łopatologicznie: klikając w taki czy inny sposób na widoczny w katalogu plik (mówię tu o interfejsie apache'a, widocznym w przeglądarce), mówisz apache'owi: "bądź tak mi ły i zapodaj mi plik xxx". Apache odbiera Twoje żądanie i sprawdza, jakie rozszerzenie ma plik. Jeśli takie, które zadeklarowane ma jako skrypt, czyli np. php wówczas odpowiada: "Dobrze, dostaniesz plik xxx, ale jest to plik ze skryptem php i muszę go najpierw wykonać, a Tobie zwrócę wynik tego skryptu". I zwraca Ci przeparsowany i pięknie wykonany pliczek, ale z wynikami działania skryptu a nie z jego kodem źródłowym.
P.S wiem ze chodzilo o html/dhtml ale ja pocisnalem o php

To na przyszłość patrz w jakim dziale ciśniesz i nie mieszaj php z js bo wprowadzasz niepotrzebny zamęt.
Howgh.
Pucy
D Z I E K U J E smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.