Witam. Posiadam CMS na plikach textowych, każdy wpis ma swój unikalny ID oznaczony $artykul_ID
Wyświetla się wtedy ID artykułu np: 112

Mam drugi plik, ajax.php który odpowiada za głosowanie na artykuł...

Chcę uzyskać taki rezultat: Po kliknięciu w + bądź - odpowiednio są liczone głosy każdego artykułu z osobna.
Problem polega na tym, że klikając na + - dodaje pod każdym artykułem PLUS zamiast pod konkretnym pod który kliknąłem.

Wyczułem, że problem pojawia się w pliku ajax.php który odpowiada za wklepywaniu do bazy odpowiedniego głosu..

Więc moje pytanie brzmi w jaki sposób odpowiedni ID przenieść odpowiednią metodą do ajax.php ?

w pliku ajax wygląda to następująco:

1. include 'config.php';
  2.  
  3. extract($_POST);
  4. $user_ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  5.  
  6. // check if the user has already clicked on the unlike (rate = 2) or the like (rate = 1)
  7. $dislike_sql = mysql_query('SELECT COUNT(*) FROM wcd_yt_rate WHERE ip = "'.$user_ip.'" and id_item = "'.$pageID.'" and rate = 2 ');
  8. $dislike_count = mysql_result($dislike_sql, 0);
  9.  
  10. $like_sql = mysql_query('SELECT COUNT(*) FROM wcd_yt_rate WHERE ip = "'.$user_ip.'" and id_item = "'.$pageID.'" and rate = 1 ');
  11. $like_count = mysql_result($like_sql, 0);
  12.  
  13. if($act == 'like'): //if the user click on "like"
  14. if(($like_count == 0) && ($dislike_count == 0)){
  15. mysql_query('INSERT INTO wcd_yt_rate (id_item, ip, rate )VALUES("'.$pageID.'", "'.$user_ip.'", "1")');
  16. }
  17. if($dislike_count == 1){
  18. mysql_query('UPDATE wcd_yt_rate SET rate = 1 WHERE id_item = "'.$pageID.'" and ip ="'.$user_ip.'"');
  19. }
  20.  
  21. endif;
  22. if($act == 'dislike'): //if the user click on "like"
  23. if(($like_count == 0) && ($dislike_count == 0)){
  24. mysql_query('INSERT INTO wcd_yt_rate (id_item, ip, rate )VALUES("'.$pageID.'", "'.$user_ip.'", "2")');
  25. }
  26. if($like_count == 1){
  27. mysql_query('UPDATE wcd_yt_rate SET rate = 2 WHERE id_item = "'.$pageID.'" and ip ="'.$user_ip.'"');
  28. }
  29.  
  30. endif;
  31. ?>

Więc jak $artykul_ID - odpowiedni ID wygenerowany przenieść w miejsce $pageID bo on nie jest zdefiniowany i nie bardzo wiem jak to zrobićquestionmark.gif