Nie wiem dokładnie gdzie coś takiego zamówić więc dlatego piszę tutaj.
Mianowicie chciałbym zlecić odpłatnie zrobienie pewnej funkcji, która ma na celu sprawdzenia poprawności daty z zapisu w konkretnej formie.
Skrypt pobiera wartość $_GET daty zapisanej w postaci 'ddmmYYYY' tj. np. dla 2 lutego 2024 roku --> 02022024, a np. dla 9 listopada 2013 --> 09112013
Potrzebuje teraz funkcji, która odrzuci wartość $_GET z błędną data.
Na razie poradziłem sobie tylko z wymuszeniem by data była ośmioznakowym ciągiem cyfr.
Lecz teraz sprawa jest bardziej skomplikowana.
Otóż data powinna zostać zaakceptowana tylko jeśli:
- wartosc dni i miesięcy w niej nie jest większa niz 31 dla dni i 12 dla miesiąca
- wartosc dni w lutym nie jest wyzsza niz 29 dla roku przestpnego i 28 w roku nieprzestepnym
- wartość dni w miesiącach kwiecien, czerwiec, wrzesien, listopad nie jest wyższa niż 30
- wartość dni w miesiącach styczeń, marzec, maj, lipiec, sierpien, październik, grudzień nie jest wyższa niż 31
- data nie jest dniem dzisiejszym i dniami wcześniejszymi tj. akceptuje tylko daty od dnia jutrzejszego z jutrzejszym wlacznie
w efekcie jeśli chodzi o kod PHP miałoby to wyglądać mw. tak (np. gdyby funkcja nazywała się checkdatefromget):
if(checkdatefromget($_GET['date'])) { // tutaj kod do wykonania } else { }
Jest to dla mnie zbyt skomplikowane gdyż jestem początkującym "programistą" i nie znam wszystkich możliwości PHP. Ograniczam się do pisania prostych skryptów. Zależy mi na czasie i dlatego chciałbym zamówić gotowca, bo sam nie dałbym rady stworzyć takiej funkcji nawet siedząc tydzień.
Jeśli są jacyś chętni to zapraszam na PW.
MODERATORA PROSZĘ O PRZENESIENIE TEMATU DO ODPOWIEDNIEGO DZIAŁU