Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP -> XML - zamiana / mapowanie wartości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Tobi_
Tworzę plik php, który wyciąga dane o produktach ze sklepu prestashop 1.6 i eksportuje je do pliku XML.
Prestashop udostępnia wiele klas, dzięki którym możliwe jest pozyskiwanie różnych informacji, jednak kategorię produktu podaje on w formacie ID (cyfra). Chciałbym w eksportowanym pliku mieć kategorię podaną po ludzku.
Jak utworzyć funkcję, która będzie zamieniała ID na konkretną wartość tekstową?

Domyślam się, że potrzebne będzie utworzenie tabeli służącej do mapowania, czyli:
ID 1 = Kategoria 1
ID 2 = Kategoria 2
...

Niestety nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.

Ten wątek chyba powinienem był zamieścić w "Przedszkolu", proszę o ew. przeniesienie.
mrWodoo
Trochę wstyd mi się udzielać bo nie znam się na PS, ale kategorie na pewno są w bazie zapisane i pewnie mają swoje jakieś nazwy [skoro ich oczekujesz] to myślę, że zapytanie, które pobierze WSZYSTKIE kategorie JEDEN RAZ, następnie zapiszesz to do tablicy, gdzie klucz odpowiada id i wartością jest nazwa i potem tylko odwołasz się do elementu tablicy?

1. $zapytanie = mysql_query();
  2.  
  3. while( $row = mysql_fetch assoc( $zapytanie ) ) {
  4. $kategorie[ $row['id'] ] = $row['name'];
  5. }
  6.  
  7.  
  8. // potem tylko $kategorie[0],[1] itd. itd.

oczywiście ładnie to opakuj przy użycia metod silnika (jak wykonywanie zapytań itd.)
Tobi_
Nie wymagam nawet wyciągania tych danych z bazy, widziałem w innych skryptach mapujących, że odpowiednie ID były "opisywane" w oddzielnym pliku tekstowym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.