<?php include(\"../dbconf.php\"); $mail = $_GET['who']; $plik = \"$mail.png\"; if ($mail==\"\") { echo\"<center><BR>Nie został wybrany adresat wiadomosci!<BR>Przejdz do podstrony kontakt!<BR></center>\";} else { $zapytanie = \"SELECT ABONENT FROM t_kontakt WHERE MAIL='$mail'\"; $maildo= \"$mail@$domena\"; function antyspam($tekst, $font, $size) { $arr = imagettfbbox($size, 0, $font, $tekst); $img = imagecreatetruecolor($width, $height); $white = imagecolorallocate($img, 255, 255, 255); $black = imagecolorallocate($img, 0, 0, 0); imagefill($img, 0, 0, $white); imagettftext($img, $size, 0, 0, $height - 5, $black, $font, $tekst); imagepng($img, \"$plik\"); imagedestroy($img); } echo \"<BR><table cellpadding=\"0\" cellspacing=\"0\" width=\"350\" align=\"center\" bgcolor=\"#ffffff\" border=\"0\"> <FORM ACTION=\"wyslij.php\" METHOD=\"post\"> <tr style=\"text-align:left; font-family: Verdana; font-size: 12;\"><td width=\"100\">Do:</td><td width=\"250\">$wiersz[0]</td></tr> <tr style=\"text-align:left; font-family: Verdana; font-size: 12;\"><td width=\"100\"></td><td width=\"250\" height=\"20\">\"; antyspam (\"$maildo\", \"arial.ttf\", \"10\"); echo \"<tr style=\"text-align:left; font-family: Verdana; font-size: 12;\"><td width=\"100\"></td><td width=\"250\"><INPUT TYPE=\"hidden\" NAME=\"maildo\" SIZE=\"35\" value=\"$maildo\"></td></tr> <tr style=\"text-align:left; font-family: Verdana; font-size: 12;\"><td width=\"100\">Od:</td><td width=\"250\"><INPUT TYPE=\"text\" NAME=\"nazwaod\" SIZE=\"35\"></td></tr> <tr style=\"text-align:left; font-family: Verdana; font-size: 12;\"><td width=\"100\">E-mail:</td><td width=\"250\"><INPUT TYPE=\"text\" NAME=\"mailod\" SIZE=\"35\"></td></tr> <tr style=\"text-align:left; font-family: Verdana; font-size: 12;\"><td width=\"100\">Tresc:</td><td width=\"250\"><TEXTAREA NAME=\"text\" ROWS=\"4\" COLS=\"28\">Tresc...</textarea></td></tr> <tr style=\"text-align:left; font-family: Verdana; font-size: 12;\"><td width=\"100\"> </td><td width=\"250\"><INPUT TYPE=\"submit\" VALUE=\"Wyslij\"></td></tr> </FORM> </table>\"; } ?>
O co chodzi? Ze strony kontakty wysyłana jest zmienna $_GET['who'], która jest nazwą wysyłanego działu, do którego wysyłamy dalej maila... Chciałem, żeby wyświetlany był w obrazku mail za pomocą biblioteki GD, ale wyskakuje mi błąd
Cytat
Warning: imagepng(): Unable to open '' for writing in c:\usr\apache\httpd\html\zoz\kontakt\mail.php on line 85
Jest to tylko część strony, dlatego numer linii się nie zgadza, ale chodzi prawdopodobnie o część:
<?php ?>
Moje dwa pytania:
Dlaczego nie wyświetla mi poprawnie pliku tylko zdrapkę?
Czy da się zrobić png tak, żeby miał tło transparent? Co wówczas wpisać w mojej funkcji antyspam? Dzięki za porady z góry...