Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza danych z historią
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SzeWa
Witam, chciałbym zrobic bazę danych z historią zmian w rekordzie. Pomysł, a w sumie to częsciowe wykonanie wygląda nastepująco - baza SPRZET zawiera dwie TABELE - KOMPUTER oraz LOGI. Dostęp do bazy jest z poziomu aplikacji PHP/HTML.

Tabela KOMPUTER zawiera następujące kolumny (nazwa,procesor,grafika).

Tabela LOGI zawiera natomiast (id data nazwa element stary nowy).

W aplikacji mam formularz, który wygląda w następujący sposób:

Wpisz nazwe komputer: <input>
Wybierz element do wymiany: <select>
Element został wymieniony na: ....
WYMIEŃ <button>

Przykładowy scenariusz :
1. Mam w tabeli KOMPUTER takie dane (pecet, i3, geforce)
2.wpisuję w formularz nazwę komputera np. pecet , wybieram z listy PROCESOR, element wpisuje I5 - klikam wyślij.
Chciałbym, aby w tym momencie aktualizował się rekord PROCESOR dla danej nazwy komputera w tabeli KOMPUTER, czyli teraz byłoby (pecet,i5,geforce),
oraz żeby w tabeli LOGI tworzył się nowy wpis, który wygladałby następująco
ID:1 , DATA: <dzsiejsza>, nazwa: pecet, element: Procesor, stary:i3, nowy:i5.

O ile wypełnienie INSERTAMI pól daty czy nazwy jest proste o tyle nie umiem napisac odpowiedniego triggera (?), który odpowiadałby za to , aby przed edycja procesora zapisaywała się stara wartość rekordu w tabeli LOGI. Mógłby ktoś podpowiedziec jak to wykonać ? A może w ogole poszedłem w złym kierunku i są łatwiejsze sposoby tworzenia takiej historii ? Generalnie w aplikacji chodzi o to żeby pokazywała stan komputera na dzien dzisiejszy oraz wszystkie poprzednie zmiany jakie w nim zachodziły.

Z góry dziękuje za pomoc. smile.gif

mmmmmmm
TRIGGER AFTER UPDATE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.