Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jQuery wykonywanie funkcji przy otrzymaniu odpowiedzi
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
eKodzik
Witam,

W samym temacie nie da się tego sprecyzować, ale chodzi o to że potrzebny mi skrypt który będzie wywoływał pewien plik tylko wtedy gdy otrzyma odpowie od niego np. zakres liczb powyżej 1 i dodatkowo by wykonywał się cały czas jednak tylko przy spełnieniu warunków i otrzymaniu odpowiedzi.

Niżej napisałem takie coś proste co działa jak należy. Bo skrypt ma wywoływać plik "import.php" i ma drukować na stronie otrzymaną wartość, zadaniem konkretnym jest wykonywanie tego skryptu w kółko jednak moje rozwiązanie powoduje że plik jest wywoływany cały czas nawet gdy nie udzieli odpowiedzi i gdy wyłączę przeglądarkę to skrypt wykonuje się w zapasie wywołań na serwerze. Oczywiście mogę wstawić czas np 1 sekundę dla "setInterval()" ale jak skrypt będzie się wykonywał szybciej to nie chcę by skrypt czekał i chcę by wykonywał się na zasadzie oczekuje na odpowiedź i się wykonuje i potem znowu czekam na odpowiedź aż do spełnienia warunku np liczby większe od 1.

1. $(window).on('load', function() {
  2. setInterval(function() {
  3. $.get('/import.php', function(get_cash) {
  4. $("#status").html(get_cash)
  5. });
  6. return false;
  7. });
  8. });

1. <div id="con">
  2. <h1>Pozostało rekordów</h1>
  3. <div id="status">
  4. logowanie...
  5. </div>
  6. </div>
johny_s
zamiast setinterval uzyj settimeout i wywołaj w odpowiedzi z geta

chyba że Cie źle zrozumiałem i z czasem to nie ma nic wspólnegom, wtedy zwykłe wywołanie funkcji w momencie otrzymania odpowiedzi
eKodzik
To znaczy chodzi o wywołanie pliku *.php do momentu kiedy daje od odpowiedzi ale jak nie daje odpowiedzi np. jak dam w nim funkcję sleep(*) to czeka aż ten plik da odpowiedź a nie tak jak mój męczy ten plik 100 razy na sekundę a ten raz na te 100 wywołań odda odpowiedź a jest tam przeładowanie pliku i sie serwer mi mieli nawet po wyłączeniu okna przeglądarki.
johny_s
no to jak pisałem wyżej wyrzucasz to z on load
zapisujesz w oddzielnej funkcji, i w callbacku ponownie wywołujesz tą funkcję
w on load dajesz jednokrotne wywołanie tej funkcji, bez setinterval
trueblue
  1. (function test() {
  2. $.ajax({
  3. url: '/import.php',
  4. success: function(data) {
  5. if(data=='ok') test();
  6. }
  7. });
  8. })();
eKodzik
Zrobiłem coś takiego i niby działa i jest ok, nawet przy zatrzymaniu czy raczej wyłączenia okna przeglądarki całość staje, ale na jakiej zasadzie działa $.ajax() w tym rozwiązaniu i trochę mnie zaskoczyło wywołanie funkcji w samej sobie. Czy tak jest poprawnie?

@trueblue wyjaśnij mi na jakiej zasadzie dałeś mi taką odpowiedź... Chciałbym wiedzieć bo nie lubię używać czegoś czego nie rozumiem a muszę rozumieć co robię... Nie chcę być szablon-owcemm co zna regułki wykute na pamieć tylko chce je rozumieć...

1. function rLoad() {
  2. $.ajax({
  3. url : '/import.php',
  4. success : function(data) {
  5. $("#status").html(data);
  6. if (data > 1) {
  7. rLoad();
  8. $("#status").html(data);
  9. };
  10. }
  11. });
  12. };
  13. rLoad();
trueblue
Ajax wysyła asynchroniczne żądanie do serwera i w zamian otrzymuje (lub nie) odpowiedź.
Przy powodzeniu akcji wywoływana jest funkcja "success".
W przykładzie samowywołanie (rekurencja) jest zapewnione właśnie dzięki tej funkcji, czyli dopiero wtedy kiedy przyjdzie odpowiedź, a nie co określony interwał czasowy.

I dodatkowe informacje:
http://www.php.net/manual/en/function.connection-aborted.php
http://php.net/manual/en/function.ignore-user-abort.php
eKodzik
Dzięki wielkie za wyjaśnienie, już rozumiem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.