Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ile za to policzyć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ctrl+alt+delete
Witam wszystkich

Chciałbym prosić was o rade w sprawie ceny za pomoc przy tworzeniu strony...
Dopiero zaczynam swoją "kariere" w tworzeniu stronek...
Otóż dostałem propozycje realizacji bardzo prostych rzeczy (ale ciesze sie nawet z tego) np. formularz do zamawiania - taki z podstawowymi możliwościami jak weryfikacja czy podano prawidłowy numer telefonu czy prawidłowy adres e-mail - z tym poszło błyskawicznie - i tu pojawiło się pytanie na ile wyceniam ten formularz - no a ja oczywiście nie mam pojęcia - mam nadzieje ze możecie pomóc mi w tej kwesti...

I druga sprawa to galeria zdjęć - również bez żadnych wodotrysków - zarządzanie zdjęciami (miniaturki i duże zdjęcia) i do tego zarządzanie opisami + może jeszcze pare rzeczy.... - mam nadzieje że tu również pomożecie mi choć troche w cenie.

Dziękuje i pozdrawiam
Ace
Za podobna galerie wziolem ostatnio +- 300, a formularz to kwestja negocjacji. Jeden moze zarzadac 50 pln i uwaza ze to fair, inny nie. Zalezy co w tym formularzu bedzie dokladnie....
Zbłąkany
Ja bym na twoim miejscu policzyl ok 10 zl za kazda przepracowana godzine nad danym projektem i na tej podstawie wiedzialbym ile mniej lub wiecej zarzadac od delikwenta biggrin.gif smile.gif
Ace
w sumie tez tak mozna winksmiley.jpg ale jesli spojzysz na to z tej strony to ja tej galerii napewno nie robilem 30 godzin, nawet 5 nie robilem... Wiec zalerzy jak sie tobie kalkuluje... Jesli to jest cos prostego to mozna rzucic sume 100 pln porobic 2-3 h i miec to z glowy... Ale spojz na to tez z tej strony, ze ludzie jak maja zaplacic 100 pln za prosty formularz to zaplaca 100 pln, ale jesli tak samo wycenisz prace klientowi ktory chce np: cms'a zainstalowanego z modulami wedlug jego koncepcji, to kwota kilku/kilkunastu tysiecy potrafi przerazic.
Strzałek
zależy od zaawansowania projektu, oraz czasu w jakim wykonasz go. Ja też zaczynam i jakoś czuję się źle i daję zawsze ceny o 10-20zł niżesz niż wymyśliłem żebym miał czyste sumienie ;-)
silent
Ja miałem niezłego kaca moralnego, jak zaśpiewałem gościowi 50zł za skrypt do losowego wyświetlania bannerów i się okazało, że skrypt miał chyba 8 linijek (później dodałem trochę bajerów, żeby było więcej winksmiley.jpg). Ale co się okazało - klient zapłacił, jest zadowolony, więc czym się przejmować?
Za formularz kontaktowy skasuj w okolicach 50zł, bo po co się rozdrabniać winksmiley.jpg.

Przeliczanie na roboczogodziny nie zawsze zdaje egzamin, bo ile wziąć za coś, co Ci zajmie np 30 minut, a jest naprawdę funkcjonalną rzeczą? Faktycznie 5zł?
Poza tym czy jeśli będąc pod prysznicem myślę nad rozwiązaniem dotyczącym zlecenia, albo przed snem po zamknięciu oczu mam "projekcję" kodów, które pisałem (pewnie wiecie o co chodzi) i je analizuję to też sobie wliczać w czas pracy?
Ace
Inna sprawa jest taka ze istnieje cos takiego jak minimalna cena... Ponizej 50 pln za modyfikacje nawet najdrobniejsza nie siadam... za 10-20 pln bede tracil swoj cenny czas ?
Zbłąkany
Przeliczanie na robocze godziny wg jakiejs z gory ustalonej placy zdaje egzamin jesli jest to wiekszy projekt nad ktorym siedzisz przynajmniej 20 godzin bo to sie wtedy kalkuluje a i jeszcze w chodzi w gre np. zlozonosc takie skryptu smile.gif ale ace ma racje za 10-20 zl nie warto tracic czasu biggrin.gif
Strzałek
Można wywnioskować jedno smile.gif Najważniejsze żeby z ceny był zadowolny kient winksmiley.jpg
Vertical
Zawsze ustala się najwyższą cenę, na którą klient się zgodzi. Ja ustaliłbym cenę usługi = 60 PLN. Oczywiście należy zwlekać z napisaniem projektu, żeby klient myślał, że zajmuje Ci to dużo czasu winksmiley.jpg
Strzałek
A co gdy klient potrzebuję coś na "już" tongue.gif
silent
Cena x2 (przynajmniej) smile.gif.
Zbłąkany
x2 questionmark.gif chyba zartujesz biggrin.gif to tak jakby popsul ci sie w niedziele o 12 rano samochod i pojechalbys do mechanika co nie pracuje w niedziele aby ci go naprawil przed 15 bo musisz jechac na imieniny tesciowej a jak sie spoznisz bedzie draka tongue.gif ja bym wzial przynajmniej 4 razy tyle co normalnie tongue.gif
kyno
Ja bym wtedy poszukal innego mechanika.... 2x to i tak sporo smile.gif zalezy jescze czym jest x tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.