Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Nadpisywanie się sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pavlaq
Witajcie,
jak zaprojektowalibyście funkcjonalność "ostatnio oglądane" biorąc pod uwagę to, że użytkownik może otworzyć równoczeście wiele zakładek?

Ja to zrobiłem tak, że do sesji zapisałem tablicę z kolejnymi rekordami i usuwam duble jesli juz bylem na danej podstronie. Problem pojawia się w momencie otwarcia wielu zakładek jednoczesnie bo sesja zaczyna wariowac i sie nadpisywac zakladka po zakladce (tzn wszystko jest ok jak wczytuja sie z kilkusekundowym odstepem). Macie na to jakis pomysl? Probowalem session_commit i session regenerate i troche pomoglo, ale problemu nie rozwiazalo.
Pyton_000
Pokaż kod wrzucania do ost. oglądanych
mrygiel
W sesji - i dalej w tabeli ostatnio oglądanych mógłbyś zapisać nie tyle ID sesji, co wygenerowany, unikalny identyfikator.
Możesz np. posłużyć się funkcją w PHP: uniqid() http://php.net//manual/pl/function.uniqid.php

Czyli zapisujesz ten ID do sesji jeśli wcześniej nie był zdefiniowany (nie było sesji), i zapisujesz ten utworzony ID do tabeli - a przy kolejnych wywołaniach stron tego samego użytkownika masz już ten identyfikator.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.