Dzięki za zainteresowanie ikar
Po co ? temat rzeka, setki razy wałkowany. Swoją przygodę z frameworkami zaczynałem od codeignitera, potem przerzuciłem się na laravela którego cały czas się uczę ale podstawy myślę że udało mi się opanować. Teraz zapoznaje się z symfony przy którym zrozumiałem co to znaczy porządny framework a w planach mam jeszcze zapoznanie się z silexem choć to jedynie okrojona wersja symfony więc cudów się nie spodziewam…
Przez to skakanie myślę że do frameworków nabrałem pewnego dystansu - przestałem je obdarzać uczuciami są dla mnie jedynie narzędziami a co z tym się wiążę dostrzegam ich pewne wady. Symfony nadaje się do dużych projektów ale spróbujcie zainstalować go na serwerze wirtualnym kupionym na allegro za 5zł (już widzę ten uśmieszek na waszych ustach

) - to jak strzelanie z armaty do komara. Codeigniter jest bardzo fajny ale projekt powoli umiera… Laravel choć seksowny jest w Polsce stosunkowo mało znany,mniejszy od symfony nadal dosyć duży, zresztą 3/4 kodu zostało pobrane z innych frameworków więc to raczej zbiór bibliotek z małymi dodatkami - do tego jakoś mnie do siebie nie przekonał… z innych możliwości mamy kohane która umiera, yii gdzie na drugą wersję czekamy i czekamy i nic… falcona szybki ale również na ołówku go nie postawimy.
Szukam czegoś pokroju codeignitera - z małymi zmianami: ma się szybko ładować, uwzględniać nową architekturę, ma być jasny, przejrzysty, dawać mi białe płutno gotowe do pracy, uniwersalny - działać na każdym serwerze i dawać użytkownikowi możliwość wywalenia połowy plików jeśli z nich nie korzysta. Jestem frontend developerem i myślę że podobnie jak 90% użytkowników potrzebuje zaledwie kilku funkcjonalności: sesje,cooki,bazadanych,mvc i możliwość prostego pisania bibliotek rozszerzających (jeśli coś będę potrzebował to sobie to albo napiszę albo skopiuję) - to wszystko.
Z różnych baz danych nie korzystam więc po co mi zapytania ORM które niekiedy potrafią być dłuższe od czytelnego kodu SQL, system szablonów - czytelny ale to jest tylko bajer nakładka, zresztą twiga mogę sobie doinstalować i tak mógłbym wymieniać.
Prosty przykład: w laravelu ktoś chciał zrobić logowanie z uwzględnieniem emaila lub loginu + hasła w SQL to jedna linijka ale nie tu trzeba było robić specjalną funkcję która oszukuje domyślny panel, kolejna sprawa: $table->rememberToken(); załóżmy że nie chcę tego mieć i co ? kicha muszę to mieć takie pole w tabeli koniec kropka.
Niestety nie znalazłem nic ciekawego co spełniało by moje kryteria. CI był najbliżej z nich ale nadal nieco za duży np. wstawianie buziek i uśmieszków - po cholerę to potrzebne ?
Na razie piszę swoje biblioteki tak głównie w celach edukacyjnych potem spróbuje to jakoś skleić mvc jeśli nic z tego nie będzie ok zostawię temat ale może akurat uda mi się stworzyć coś praktycznego z czego będę korzystał i na czym będę zarabiał. Do tej pory byłem wstanie się obejść bez ffw więc pisząc swój ubogi i poszatkowany ale dostosowany do moich potrzeb fw raczej źle na tym nie wyjdę.