Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Formularz dodawania newsa nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
woyosensei
Witam. Planuję zrobić formularz dodawania newsów do mojej strony z prostego formularza. Kiedyś, kiedyś z takiego korzystałem i (o ile dobrze pamiętam) wszystko działało.
Dzisiaj zabrałem się od nowa za ten skrypt (do innej strony) jednak pojawił się problem.
Oto kod:
  1. <h2>Add news form</h2>
  2. <p>Please put a title for the news and description. You can use <b>HTML</b> tags if you want to.</p>
  3. <tr>
  4. <form method="post" name="add_news">
  5. <td>Topic:</td><td><input type="text" name="topic_name" maxlength="256" /></td>
  6. </tr>
  7. <tr>
  8. <td>Description:</td><td><textarea name="description" rows="15" cols="40" maxlenght="1000"></textarea></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td colspan="2"><input type="submit" value="Add news"></td>
  12. <input type="hidden" name="add_news" value="yes">
  13. </form>
  14. </tr>

oraz kod PHP:
  1. if( $_POST['add_news'] == 'yes' )
  2. {
  3. if (empty($_POST['topic_name']) || empty($_POST['description']))
  4. {
  5. echo '<font color="#FF0000">You need to put a news title/description!</font>';
  6. }
  7. else
  8. {
  9. $topic = $_POST['topic_name'];
  10. $descr = $_POST['description'];
  11. $author = $_SESSION['usr'];
  12. $add_news = "INSERT INTO news VALUES ('', $topic, $descr, now(), $author )";
  13. if (mysql_query($query) == 1)
  14. {
  15. echo '<font color="#00FF00">News has been added! You will be redirected after 3 seconds from now. Thank you.</font>';
  16. header( "refresh:3;url=index.php" );
  17. }
  18. else
  19. {
  20. echo '<font color="#FF0000">Something went wrong. Check again in a while...</font>';
  21. }
  22. }
  23. }

Wszystko fajnie, bo działa to podczas sprawdzania, czy w treści/tytule jest jakaś zawartość, ale podczas klikania submita pokazuje tylko wiadomość z błędem, czyli "Something went wrong. Check again in a while..." Gdzie popełniłem błąd?
Będę ogromnie wdzięczny za odpowiedź. Z góry dzięki i pozdrawiam.
nospor
Wartosci tekstowe w mysql to sie bierze w apostrofy panie kolego.

Przeczytaj ten temat i siezastosuj do niego, to dostaniesz na przyszlosc na ekranie cos wiecej procz nic nie mowiacego komunikatu
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

ps: zapytanie zapisujesz do $add_news ale wykonujesz juz $query..... po raz kolejny
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
to takie bledy ci sie bedą przed oczami pojawiac.
woyosensei
Dziękuję za wskazówkę. Faktycznie, takiego babola zrobiłem... facepalmxd.gif Dodatkowo jedna zmienna nazywała się nie tak, jak powinna. Teraz już wszystko gra. Dziękuję jeszcze raz i na następny raz postaram się lepiej przygotować. Nie, na pewno lepiej się przygotuję smile.gif
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.