Witam wszystkich!
Mam całkiem spory problem z sesją oraz plikami tekstowymi może stosuję do tego złe rozwiązanie w tym właśnie potrzebuję pomocy.
Opiszę działanie w skrócie:
Strona wyświetla dynamiczne elementy generowane przez AJAX z których każdy element ma swój odpowiednik w pliku tekstowym (linię odpowiadającą ID elementu) po kliknięciu w element generowany jest klucz dzięki któremu aktualizowana jest informacja w pliku o zajęciu tego elementu przez danego użytkownika (żeby inni użytkownicy mogli widzieć ten element jako niedostępny). Po kliknięciu w element tworzę zmienną sesyjną w której przetrzymuję datę kliknięcia w element w formie unixowej. W czasie aktywności użytkownika na stronie sesja jest porównywana z aktualnym czasem i jeśli przekroczy 30 minut jest usuwana oraz dane z pliku są zwalniane.
Mój problem polega na tym iż chciałbym, aby sesja działała dynamicznie tzn. czas sesji był porównywany z czasem aktualnym w czasie rzeczywistym i jeśli dojdzie do przekroczenia usunie dane z pliku oraz sesję nawet bez aktywności użytkownika na stronie.
Mam nadzieję że dość zrozumiale opisałem swój problem prosiłbym o podsunięcie jakiegoś pomysłu do rozwiązania tego problemu.
[31-07-2014] Problem rozwiązany.
[01-08-2014] Problem został rozwiązany za pomocą kolejnych użytkowników, którzy wchodząc w aplikację czyścili zajęte elementy przez użytkowników offline.