Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "java" czy "dżawa" ; "google" czy "guugle" ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
invx
ja chyba zglupieje, jedni mowia java inni dzawa, jeszce inni google, a inni guugle. Osobiscie jestem za polska wersja czyli java i google. Zreszta kiedys w ogulnopolskiej reklami bodajze ery bylo wlasnie java. takich slow jest oczywiscie duzo wiecej, te podalem dla przykladu. Jakie macie o tym zdanie ?
scanner
IMHO: po angielsku, o ile się potrafi smile.gif
hwao
W angilekim 2o (oo - dla mniej sprawych :-) ) czyta sie jako u .

I jestem za wersja Scanner'a :-)
invx
mi sie chyba wydaje ale wyraz guugle ma jakies takie lekko negatywne zabarwienie dry.gif
Marusz
Cytat
ogulnopolskiej

Moim zdaniem priorytetem w wymowie i pismie winien byc jezyk ojczysty... A co do google i pochodnych: sa to produkty zagraniczne / o nazwach anglojezycznych. Przekrecanie ich bez znajomosci oryginalnej wersji wystawia nas na posmiewisko. Sprobuj powiedziec "po naszemu": peugeot, porche, ibm, hyundai, britney spears, slackware.
invx
nie przekrecanie lecz spolszczenie, sa to wyrazy na tyle popularne, ze pojawily sie w jezyku polskim ich polskie odpowiedniki.

albo microsoft ...
Bakus
Jak dla mnie, to problem jest wydumany...
Nie ważne, czy powiesz "google", czy "guugle"... ważne, by druga osoba zrozumiała o co Ci chodzi...
Jeżeli chciałbyś się jeszcze trochę pozastanawiać, to mogę podać jeszcze "Jabber - Dżabber", "(Ms)Word - Łord" i setki innych...
Vertical
Ja zawsze mówię tak, jak mi się wydaje ładniej. A więc "Java", ale też "Łord". Raczej nie zwracam uwagi, jeśli kto inny mówi inaczej (chyba, że wymawia "softłare" zamiast wiadomego słowa winksmiley.jpg
ARJ
dużo osób mówi gogle od polskiego odpowiednika gogle.pl. co do java to trudno powiedzieć jak to należy wymawiać. najlepiej zapytać prof. Miodka.
Ive
@vertical: a jak sie powinno wymawiac software ?
M4chu
@Ive: softłer a nie softłar smile.gif
Ive
ach... o to chodzilo verticalowi ;] nie zlukalem tamtego 'a' zamiast 'e' tongue.gif
Paul
Mi sie wydaje, ze lepiej brzmi Dżawa, z reszta z kim rozmawiam (mowie o ludziach ktorzy maja jakies pojecie) to mowia wersje angielska, ale na przyklad w tv mowia "gry Java gratis"...

To moze inne pytanie php - pehape, pehap czy piejdżpi smile.gif
Imperior
Cytat(Paul @ 2004-12-03 14:38:56)
To moze inne pytanie php - pehape, pehap czy piejdżpi smile.gif

H - ejdż, czy może raczej ejcz ?
Paul
Roznie to po polsku pisza:

Cytat(http://pl.wikipedia.org/wiki/Akronim)
ejdż-aj-wi

Cytat(http://prace.sciaga.pl/18442.html)
H [ejcz]

Ale chyba masz racje smile.gif:
Cytat(http://dictionary.reference.com/search?q=h)
ch

pay -
church - ch
Ociu
Ja tam czytam google jak google,
a java jak java smile.gif

Czasem spotykam się, że ludzie czytają mojego nicka 'okiu' smile.gif
mike
Znam osobę która jpg czyta jako :
dżej pi dżi .
Ale to juz post na Hydepark -> H U M O R ( Hajdpark -> Hjumor ) tongue.gif
Wniosek: Każdy mówi jak mu się podoba, tylko to już on sam czasami skzuje się na lekki usmiech słuchaczy.
Szczav
Sam jestem skołowany różną wymową np "java" wymawiam po angielsku albo po polsku, zależy z kim rozmawiam. Z wymową "gugle" sie jezcze nie spotkałem :/ wszyscy mówią "gogle".
Ozzy
Java ładniej brzmi. Tak samo C++, lepiej chyba "ce plus plus" niż "si plas plas"?
bela
albo csharp winksmiley.jpg
Jabol
osobiście zazwyczaj używam wersji spolszczonych, tzn. czytam po polsku (co się czasami źle kończy, np. podczas kontaktu z obcokrajowcami...):
tzn np.
- "jot-peg"
- "jawa" (w ogóle to uważam, że to nawet brzmi po prostu ładniej)
- "gugle"
- "pe-ha-pe"
- "pyton"
escaflowne
Microsoft .NET:
- Majkrosoft NET
- Majkrosoft dot NET
- Majkrosoft kropka NET
?

Osobiście preferuję drugą wersję.

A dżawa brzmi moim zdaniem bardziej szpanersko biggrin.gif
Ociu
Microsoft .NET czytam poprostu 'net'. smile.gif
Seth
Umnie raczej stosuje sie tak: 'gogle', 'dżawa', 'dot net'

Ale to chyba sprawa umowna w danym srodowisku, wiec nie wiem czy jest sens rozstrzygac jak jest poprawnie.
Wazne aby nasz rozmowca zrozumial winksmiley.jpg
spenalzo
Ja mówie 'java' i 'gugle'... Czasami nawet zdarza mi sie powiedzieć 'mikrosoft' (zamiast majkrosoft tongue.gif), ale ważniejsze od tego czy błysne angielskim wsrod kolegów jest to, czy dana osoba mnie zrozumie..
SHiP
Ja tam jestem za językiem polskim smile.gif Wole czytać rołter, asci, gogle i tak mi jest łatwiej.
Co do działu humor -> mój kupel office czyta jako ofajs smile.gif
bela
@SHiP on troche przegina biggrin.gif przeciez to nawet po angielsku nie poprawnie biggrin.gif
Ociu
Może to jest pochode od ofszajs ? winksmiley.jpg
invx
to wodze ze raczej chyba wiekszsosc, jest za polskimi odpowiednikmi, przynajmnijej w "google" biggrin.gif . Bo mi sie czasami nie dobrze robi jak slysze to "guugle" tiredsmiley.gif

Zgadzam sie ze najwzniejsze by nas ktos zrozumial biggrin.gif
Paul
Cytat(http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?kat=2)
Google – jak to powiedzieć?

Proszę mi powiedzieć, jak należy wymawiać nazwę popularnej wyszukiwarki Google. Z góry dziękuję,
Jerzy Dudek

Z angielska, tzn. [gugl].
— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski

Ja tez tak mowie czasem, ale zdarza mi sie tez powiedziec "zalozyc google" smile.gif
splatch
Przyznam, że aby uniknąć kompromitacji to mówię 'java', 'gogle', chociaż wiem, że powinno się to wymawiać inaczej. Robę tak ponieważ boję się kompromitacji - jeśli nie wiem jak coś wymówić to po prostu mówię jak leci i zaznaczam, nie wiem jak to się wymawia. Po prostu - nie znam angielskiego.
oldek
IMHO sprawa dopiero się klaruje. Angielska wymowa nie jest stosowana obligatoryjnie, o ile są dobrze utrwalone polskie odpowiedniki. Oczywiście puryści językowi na przekór wszystkim pojadą do N'jujorku (Nowego Jorku) obejrzeć pomnik Uoszintona (Waszyngtona) rolleyes.gif i będą programować w pi-ejż-pi (php) worriedsmiley.gif
invx
Cytat
Przyznam, że aby uniknąć kompromitacji to mówię 'java', 'gogle', chociaż wiem, że powinno się to wymawiać inaczej. Robę tak ponieważ boję się kompromitacji - jeśli nie wiem jak coś wymówić to po prostu mówię jak leci i zaznaczam, nie wiem jak to się wymawia. Po prostu - nie znam angielskiego. 

to dokladnia tak ja ja tongue.gif, pozatym zle sie czyje mowiac guugle czy dzawa ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.