gennebis
11.09.2014, 11:24:17
Testowo napisałem frameworka php mam jednak pewien problem ze zrozumieniem kontrolerów i zależności między nimi.
Tworzę przykładowo kontroler Articles z metodami:
- addArticle
- showArticle
- deleteArticle
- updateArticle
-showAllArticles
itd.
Teraz chciałbym wyświetlić na stronie głównej artykuły i jak to zrobić? Stworzyć kontroler PagesController a w nim np. metodę showHomepage a w niej odwołać się do kontrolera ArticlesController i metody showLastArticles? Czy może w metodzie showHomepage utworzyć instancję ArticlesModel, pobrać z niego ostatnie artykuły (np. 5) i wyrenderować dla nich widoki?
Chodzi mi też o to jak tworzyć kontrolery dla statycznych stron jak np. kontakt, 'o nas', czy ma być jeden kontroler PagesKontroler a w nim metody showHome, showContact, showAbout itd. ?
Pyton_000
11.09.2014, 11:56:44
showPaged($id)
{
$page = PagesModel->getPageById($id)
$this->view->set('page', $page);
return $this->view->render();
}
gennebis
11.09.2014, 12:00:00
Ale w jakim kontrolerze miała by ta metoda być?
Pyton_000
11.09.2014, 12:19:39
PagesController
gennebis
11.09.2014, 12:40:41
A jeszcze takie pytanie. Mam dość prosto zrobione modele. Mam np. model Accounts i kiedy chcę dodać nowe konto korzystam z metody addAccount(...). Tylko przy dodawaniu usera muszą zostać wypełnione także inna tabela. Czy w takim wypadku utworzyć instancję modelu InnaModel w AccountsModel i za jej pomocą dodać ten rekord/y?
Pyton_000
11.09.2014, 12:41:46
Tak, bo odwołujesz się do innego modelu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.