Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]MVC w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gennebis
Testowo napisałem frameworka php mam jednak pewien problem ze zrozumieniem kontrolerów i zależności między nimi.

Tworzę przykładowo kontroler Articles z metodami:
- addArticle
- showArticle
- deleteArticle
- updateArticle
-showAllArticles
itd.

Teraz chciałbym wyświetlić na stronie głównej artykuły i jak to zrobić? Stworzyć kontroler PagesController a w nim np. metodę showHomepage a w niej odwołać się do kontrolera ArticlesController i metody showLastArticles? Czy może w metodzie showHomepage utworzyć instancję ArticlesModel, pobrać z niego ostatnie artykuły (np. 5) i wyrenderować dla nich widoki?

Chodzi mi też o to jak tworzyć kontrolery dla statycznych stron jak np. kontakt, 'o nas', czy ma być jeden kontroler PagesKontroler a w nim metody showHome, showContact, showAbout itd. ?
Pyton_000
  1. showPaged($id)
  2. {
  3. $page = PagesModel->getPageById($id)
  4. $this->view->set('page', $page);
  5. return $this->view->render();
  6. }
gennebis
Ale w jakim kontrolerze miała by ta metoda być?
Pyton_000
PagesController
gennebis
A jeszcze takie pytanie. Mam dość prosto zrobione modele. Mam np. model Accounts i kiedy chcę dodać nowe konto korzystam z metody addAccount(...). Tylko przy dodawaniu usera muszą zostać wypełnione także inna tabela. Czy w takim wypadku utworzyć instancję modelu InnaModel w AccountsModel i za jej pomocą dodać ten rekord/y?
Pyton_000
Tak, bo odwołujesz się do innego modelu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.