Nortonek
1.10.2014, 11:32:18
Portal społecznościowy dla miłośników zwierząt, forum, galeria zdjęć, komentarze ...
W sumie taki rozbudowany portal, oczekujemy propozycji co do opcji od osoby, z którą nawiążemy współpracę.
Warunkiem jest ukończona szkoła, nie może to być osoba ucząca się ponieważ ...
Wymagamy pracy -> lokalnie u nas w biurze, oferujemy dofinansowanie do wynajęcia mieszkania dla osoby z poza okolicy (centrum Polski Łowicz).
Lubisz pracować na 2 monitorach nie ma sprawy.
Kilka razy w tygodniu stawiamy obiad i coś do obiadu.
Mile widziana osoba niepaląca.
Portal ma być napisany obiektowo w PHP, bez korzystania z gotowych frameworów,
każda z części serwisu ma być zbiorem klas pisanych ręcznie lub wykorzystanie gotowych z sieci i ich rozbudowa.
Szacujemy że portal pochłonie ok 48.000 zł (z czego połowa dla programisty).
Znasz PHP OOP masz czas, pisz ...
Damonsson
1.10.2014, 13:01:56
Jak do obiadu jest flaszka, podejmuję się!
aniolekx
1.10.2014, 13:58:10
No jak ktoś podejmie się wyzwania za 1680 brutto (umowa o prace) i do budżetu (24k) dołożycie 341,16 to starczy na równy rok
Turson
1.10.2014, 14:04:46
Cytat(Damonsson @ 1.10.2014, 14:01:56 )

Jak do obiadu jest flaszka, podejmuję się!
Skoro papierosy odpadają to alkohol...
Damonsson
1.10.2014, 17:21:31
Cytat(aniolekx @ 1.10.2014, 14:58:10 )

No jak ktoś podejmie się wyzwania za 1680 brutto (umowa o prace) i do budżetu (24k) dołożycie 341,16 to starczy na równy rok

Eee wycena wcale nie jest taka zła, jeżeli mówimy o samym PHP, bez grzebania się z frontendem, to napisanie tego w podstawowej formie od zera, to jest pracy na 3-4 miesiące. Gdyby nie było "Wymagamy pracy -> lokalnie u nas w biurze" sam bym napisał z ofertą.
Nortonek
1.10.2014, 17:36:23
Cytat(aniolekx @ 1.10.2014, 14:58:10 )

Nie przewidujemy aby coś takiego pisać rok czasu, raczej taki portal powinien powstać max w 6 miesięcy a przynajmniej tylko tyle jest na niego przewidziane, ewentualnie dodatkowe moduły/funkcjonalności będą wdrażane stopniowo później ...
Tak papierosy nie są mile widziane

alczkolwiek p...a też jest
Cytat(Damonsson @ 1.10.2014, 18:21:31 )

Eee wycena wcale nie jest taka zła, jeżeli mówimy o samym PHP, bez grzebania się z frontendem, to napisanie tego w podstawowej formie od zera, to jest pracy na 3-4 miesiące. Gdyby nie było "Wymagamy pracy -> lokalnie u nas w biurze" sam bym napisał z ofertą.
Dokładnie mowa o samym czystym PHP aczkolwiek trzeba zintegrować VIEW dla surowego templates na potrzeby Front Endu.
Cześć,
Wszystko by się zgadzało, natomiast jak już inwestystujecie jakąś konkretną kwotę, to chciałbym się podzielić drobną radą: Lepiej zostawić dobór technologii komuś, kto się zna na tematyce.
Ktokolwiek wpadł na następujący pomysł...
Cytat(Nortonek)
każda z części serwisu ma być zbiorem klas pisanych ręcznie lub wykorzystanie gotowych z sieci i ich rozbudowa.
... z pewnością się na niej nie zna. To nie jest opinia, tylko fakt. W ten sposób tylko narażacie się na problemy, dłuższe terminy, trudniejszą rozbudowę, cięższe utrzymanie i co za tym idzie większe koszta.
Rzecz jasna to tylko rada. Co z nią zrobicie to już Wasza sprawa

Pozdro.
fakt. to ktos niepelnosprytny napisał
Forti
1.10.2014, 19:10:05
Framework zakazany, ale można korzystać z gotowych klas z internetu. Pobieram sobie gotowce z neta (połowe frameworka), spędzam sporo czasu na zmianach / przeróbkach (i tak mniej niż napisać własne + większe bezpieczeństwo) = tworze własny framework aby napisać wam portal.
No tak, przecież to logiczne
Nortonek
2.10.2014, 06:58:03
dla mnie znajomość frameworka i znajomość pisania obiektowego kodu samodzielnie to 2 różne rzeczy
chodzi o to że jeśli ktoś zna tylko CI lub coś podobnego i w nim z zamkniętymi oczami by pisał taki portalik to czegoś podobnego nie oczekujemy
chodzi nam o kogoś kto zna obiektowy PHP i potrafi sam OBIEKTOWO pisać klasy ...
konkretnie chodzi o to że jest kilka klas, które przydało by się zmodyfikować aby działały bardziej obiektowo ...
reszta to kwestia dogadania się, jesteśmy otwarci na propozycje ale muszą być odpowiednie argumenty
Cytat(Forti @ 1.10.2014, 20:10:05 )

Framework zakazany, ale można korzystać z gotowych klas z internetu. Pobieram sobie gotowce z neta (połowe frameworka), spędzam sporo czasu na zmianach / przeróbkach (i tak mniej niż napisać własne + większe bezpieczeństwo) = tworze własny framework aby napisać wam portal.
Nie koniecznie. Router bierzesz z Symfony2, Dispatcher z ZF2, FrontController z cakePHP, obsługę bazy danych z Kohany, widok z CI. Proste jak świński ogonek.
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 07:58:03 )

dla mnie znajomość frameworka i znajomość pisania obiektowego kodu samodzielnie to 2 różne rzeczy
chodzi o to że jeśli ktoś zna tylko CI lub coś podobnego i w nim z zamkniętymi oczami by pisał taki portalik to czegoś podobnego nie oczekujemy
chodzi nam o kogoś kto zna obiektowy PHP i potrafi sam OBIEKTOWO pisać klasy ...
konkretnie chodzi o to że jest kilka klas, które przydało by się zmodyfikować aby działały bardziej obiektowo ...
reszta to kwestia dogadania się, jesteśmy otwarci na propozycje ale muszą być odpowiednie argumenty
A może Wy szukacie kogoś kto sam napisał jakiś FW, to chyba bardziej świadczy o jego umiejętnościach.
Forti
2.10.2014, 07:51:49
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 07:58:03 )

Teraz wychodzi na to, że szukacie kogoś zupełnie innego niż "do napisania dla was portalu". Firmy chcą by było to zrobione:jak najbezpieczniej, najwydajniej, najtaniej, wy natomiast chcecie czegoś zupełnie odwrotnie. Część wielkich i znanych portali się przepisuje na frameworki, a Ci którzy tego nie robili / nie robią / nie zrobią to zatrudniają FIRMY lub GRUPĘ ludzi, którzy to zrobią od podstaw - najczęściej za pewne kończy się to tak jak napisać ktoś wyżej.
Wydaje mi się, że mylicie pojecie framework z jakimś systemem cms typu joomla czy wordpress. FM to jak skrzynka narzędzi i materiały budowlane - przy użyciu ich buduje się domu, żadna firma budowlana nie tworzy swoich narzędzi i materiałów - a wy tego właśnie oczekujecie
viking
2.10.2014, 07:56:01
"konkretnie chodzi o to że jest kilka klas, które przydało by się zmodyfikować aby działały bardziej obiektowo ..."
Po tym zdaniu wnioskuję że chyba jednak nie wiesz o czym piszesz. Wygląda jak byś tu mylił wzorce projektowe z obiektowością. Bo nie oszukujmy się. Dla studenta OOP to może być faktycznie coś wielkiego. Ale dla starszego programisty który zna kilka języków w tym typowo obiektowe jak Java, jest tak samo naturalne że pisze wszystko obiektowo jak to, że ja teraz odpowiadam na Twojego posta po polsku. I to nie jest wyznacznik niczego. Z kolei pisanie własnego FW mija się totalnie z celem bo zajmuje dużo więcej czasu, wcale nie sprawia że coś jest bezpieczne (bo nawet znane frameworki obserwowane przez miliony programistów mają z tym problem - choćby ostatnia aktualizacja ZF), w razie rezygnacji osoby która tworzyła pojawią się problemy dla kogoś nowego. W dodatku jedna osoba nie jest w stanie śledzić błędów bibliotek zewnętrznych i reagować na luki w nich. Ale to oczywiście tylko moje spostrzeżenia.
sowiq
2.10.2014, 08:38:58
Cytat(pyro @ 1.10.2014, 19:01:39 )

Cześć,
Wszystko by się zgadzało, natomiast jak już inwestystujecie jakąś konkretną kwotę, to chciałbym się podzielić drobną radą: Lepiej zostawić dobór technologii komuś, kto się zna na tematyce.
Ktokolwiek wpadł na następujący pomysł...
Cytat
... z pewnością się na niej nie zna. To nie jest opinia, tylko fakt. W ten sposób tylko narażacie się na problemy, dłuższe terminy, trudniejszą rozbudowę, cięższe utrzymanie i co za tym idzie większe koszta.

Pozdro.
Sprawa wydaje się dla mnie bardzo prosta. Dofinansowanie z UE, którego jednym z warunków jest stworzenie platformy od zera. Potem musi to wisieć w internecie 2 lata i zwijamy zabawki. @autor, mylę się?
Forti
2.10.2014, 08:51:17
Cytat(sowiq @ 2.10.2014, 09:38:58 )

Pozdro.
Sprawa wydaje się dla mnie bardzo prosta. Dofinansowanie z UE, którego jednym z warunków jest stworzenie platformy od zera. Potem musi to wisieć w internecie 2 lata i zwijamy zabawki. @autor, mylę się?
O widzisz, o tym nie pomyślałem

to już ma sens. W takim razie mogli by tak napisać od razu i nie było by problemu.
Cytat(sowiq @ 2.10.2014, 09:38:58 )

Myślisz, że przy składaniu wniosku sami by sobie strzelili w stopę? Regulamin przecież tego nie nakazuje.
ps. Nie ma już dofinansowania z UE, jest refundacja poniesionych kosztów ;)
Cytat(sowiq @ 2.10.2014, 08:38:58 )

Też o tym przez chwilę pomyślałem, ale potem jakoś tak po nicku skojarzyłem
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=227654&hl= 
. No i po drugie po co by była ta cała szopka z pracą stacjonarną w niezbyt popularnym Łowiczu. To nie jest raczej wymóg UE, a znacznie łatwiej byłoby kogoś znaleźć w zasięgu ogólnopolskim. No i tym bardziej nie jest wymogiem UE, że projekt mają wykonać osoby niepalące
Nortonek
2.10.2014, 13:00:09
tak to moje początki z klasami

ale dalej mi idzie słabo
sowiq
2.10.2014, 13:28:37
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 14:00:09 )

tak to moje początki z klasami

ale dalej mi idzie słabo
Właśnie m.in. dlatego (jeśli nie ogranicza Cię jakaś klauzula, umowa, itp.) pozwól na dobór narzędzia i technologii (np. Framework) bardziej doświadczonym ludziom, a nie z góry skazujesz się na niepowodzenie założeniem "nie używamy frameworków ani żadnych gotowców".
Może wytłumaczysz wszystkim co kryje się za taką decyzją?
Nortonek
2.10.2014, 13:54:17
Wydawało mi się że nie potrzebuję frameworka do takiej prostej rzeczy jakim jest portal społecznościowy, pisałem do tej pory strukturalnie takie rzeczy i modyfikacja ich zajmuje mi jedynie chwilę, a jak widzę frameworki to aż mnie skręca, aby zmienić w nich cokolwiek to muszę się przekopać przez dziesiątki katalogów i tysiące linijek kodu, kod rozpieprzony na kilka plików,
a strukruralnie mam wyszystko w 1 katalogu w 1 pliku i na dodatek zamknięte w 1 funkcji,
jak mam coś zmienić w serwisie wiem jaki to katalog, jaki plik i jaka funkcja to obsługuje i zmiana w serwisie pisanym 12 lat temu nie stanowi dla mnie problemu
jednak od tego roku przepisuję funkcjonalności do klas jest to jeszcze wygodniejsze a zmiany są robione jeszcze szybciej
dlatego tak uparłem się na pojedynczych klasach a nie na rozbudowanym frameworku ...
@Nortonek - zaraz się tu zlecą Ci co będą pisali że portal społecznościowy to nie prosta sprawa (i odwrotnie). Hmm nie rozumiem dlaczego w ofercie "o pracę" wymagasz bycia amatorem, to trochę dziwne. A tak z ciekawości, dużo ludzi się zgłosiło i czy znalazł się ktoś kto chce się przenieść na te kilka tygodni do innego miasta? Oraz dlaczego skreśliłeś pracę zdalną?
crazy191
2.10.2014, 14:20:51
Nortonek nauczysz się programować to zrozumiesz, że to co piszesz to głupota.
sowiq
2.10.2014, 14:24:13

Stary, to zamiast stawiać takie wymagania, lepiej poświęć trochę czasu i zapoznaj się z jakimkolwiek frameworkiem. Zauważ, że ludzie/firmy, które jakiś czas temu zaczęli tworzyć serwisy, po jakimś czasie mocno żałują tworzenia strukturalnego kodu i poświęcają masę czasu i pieniędzy na przepisanie wszystkiego na FW... Zresztą, co ja się będę produkował

Napiszę Ci tylko, że podążasz złą ścieżką. I prędzej czy później takie podejście odbije Ci się srogą czkawką.
Z takim podejściem siedzielibyśmy jeszcze w czasach
mysql_query łupanego
Nortonek
2.10.2014, 14:50:35
co do pracy zdalnej mam złe doświadczenie po zleceniu kilku serwisów dla mnie - 2 z nich pojawiły się na alle..go w tysiącach kopii i teraz serwisów ogłoszeniowych jest jak mrówków od tej pory piszę wszystko sam
sowiq
2.10.2014, 14:55:06
@Nortonek, mam wrażenie, że Ty wszystko rozumujesz na opak. A jaką masz gwarancję, że osoba pracująca u Ciebie w biurze nie sprzeda projektu na Allegro? Pozaklejasz jej plasteliną złącza USB w komputerze i odetniesz internet? No litości, to co napisałeś nie jest żadnym argumentem za pracą w biurze.
in5ane
2.10.2014, 16:07:23
Czytam i śmiać mi się chce. Lepsze to niż niektóre fail compilation na YouTube. @Nortonek, jak nie masz pojęcia o programowaniu, to nie narzucaj potencjalnemu pracownikowi, jak ma programować. Poza tym z takim ogłoszeniem (hmm.. chyba kpiną z programistów, a nie ogłoszeniem) nie wróżę Ci, że znajdziesz kogokolwiek do pracy. I jeszcze praca zdalna mu nie pasuje. W takim razie rzuć kontrakt na 6 miesięcy za 50000 zł, to może ktoś na pół roku przeprowadzi się do Ciebie.
Nortonek
2.10.2014, 16:15:29
jak mogę nie narzucać tego jak ktoś ma programować przecież robi to dla mnie a nie dla siebie
Zalecając jakieś pracę np. remontowe lub naprawę samochodu również mówisz wykonawcy jak ma to wykonywać, jakimi technikami? Zaznaczając, że się na tym nie znasz tak jak na programowaniu.
Dalej w zaparte trzymasz się tego co napisałeś, pomimo zwracania uwagi przez bardziej doświadczonych użytkownik, że jest to zła droga.
in5ane
2.10.2014, 16:24:57
Racja. Pojedź do wulkanizatora i każ mu odkręcać koło krzyżakiem, bo to Twój samochód i Ty wybierasz technikę naprawy.
Turson
2.10.2014, 16:36:53
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 14:54:17 )

Wydawało mi się że nie potrzebuję frameworka do takiej prostej rzeczy jakim jest portal społecznościowy, pisałem do tej pory strukturalnie takie rzeczy i modyfikacja ich zajmuje mi jedynie chwilę, a jak widzę frameworki to aż mnie skręca, aby zmienić w nich cokolwiek to muszę się przekopać przez dziesiątki katalogów i tysiące linijek kodu, kod rozpieprzony na kilka plików,
Wyobraźmy sobie 2 sytuacje:
1. Cały projekt napisany obiektowo po swojemu, po prostu misz masz.
2. Projekt napisany np. w Symfony2.
Po jakimś czasie od skończenia projektu chcesz znaleźć programistę, aby coś poprawił, dopisał itd. Myślisz, że prościej będzie takiemu, który zna ten fw czy temu kto musi poznać od podstaw jak cały kod funkcjonuje i miesiąc się wdrażać?
sowiq
2.10.2014, 16:40:04
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 17:15:29 )

jak mogę nie narzucać tego jak ktoś ma programować przecież robi to dla mnie a nie dla siebie
Nie no, ogólnie
@Nortonek tutaj ma rację. Przykłady z mechanikiem czy wulkanizatorem są złe.
@Nortonek nie narzuca czy programista ma pisać w notatniku czy zaawansowanym IDE. Chce po prostu dostać kod strukturalny, napisany od zera, bo jemu samemu będzie łatwiej.
Problem w tym,
@Nortonek, że Twoje podejście jest złe. Brniesz cały czas złą drogą, co wytyka Ci kilku(nastu?) bardzo doświadczonych użytkowników forum i zarazem programistów. A widać, że z Ciebie samego bardzo słaby developer. Mało tego - przez takie podejście zniechęcasz do siebie ludzi i najprawdopodobniej nie znajdziesz nikogo poważnego do pracy. Efektem tego będzie wydane kilkadziesiąt tysięcy na projekt, który siłą rzeczy nie będzie napisany dobrze, przez co nie będzie też dobrze działał. Mi osobiście byłoby szkoda pieniędzy na taki biznes.
Oraz nie odniosłeś się jeszcze do mojego argumentu na temat sprzedaży Twojego projektu na Allegro
Nortonek
2.10.2014, 17:10:22
Nie wspominałem że to ma być napisane strukturalnie, chodzi mi o mój prywatny dedykowany FRAMEWORK
Forti
2.10.2014, 17:32:43
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 18:10:22 )

Nie wspominałem że to ma być napisane strukturalnie, chodzi mi o mój prywatny dedykowany FRAMEWORK
No to teraz to sie rozbawiłem.. wybaczcie.
Zacznijmy inaczej: czy ty masz te 48 tyś. zł? Ty chcesz być prezesem / ceo / szefem (zwał jak zwał) czy głównym (lol) programistą / leaderem tegoż działu?
@sowiq
przykład z mechanikiem czy remonterem jest idealny w tym wypadku. Mam mechanikowi mówić, że lepiej będzie jak mi skrzynie wymieniać będzie w kanale czy jak sobie swoim 'lewarkiem' podniesie samochód na 2 metry do góry? Jakie to ma dla mnie znaczenie? Ważne że będzie zrobione i to DOBRZE. Tak samo tutaj - skoro gościu chce coś, co ma działać / być wydajne itp.. wg. mnie takie pisanie dużego projektu przez jedną osobę nie ma sensu z kilku powodów:
- przyjedzie programista i zrobi to tak jak kolega nortonek ze chce - napisze całość w (przykładowo) pół roku. Portal działa itp.
- po kolejnym pół roku okazuje się, że ludzi przybywa
- po 2-3 latach okazuje się, że portal to STRZAŁ w 10! ale trzeba go rozbudować - zatrudniamy programiste który to zrobi
- co robi programista? Jak kolega nortonek mu zapłaci 50 tyś. i da 1-2 miesiące na wdrożenie to oczywiście ów programista się podejmie zadania
- co zrobi programista jak będzie ładny, czytelny kod w znanym mu frameworku? Zrobi to w ZNACZNIE krótszym czasie za znacznie mniejsze pieniądze
Jak rozumiem, Nortonek, robisz to aby zarabiać w przyszłości. Więc zacznij myśleć jak ktoś kto chce zarobić a nie ktoś, kto chce posiadam sobie zabawkę na dysku.
Nortonek
2.10.2014, 17:54:03
OK, OK daliście mi popaplić, dziękuję za miłą krytykę, przemyślę sprawę gotowego frameworka i dania wolnej ręki komuś kto wie co robi bo jest w tym dobry, jeśli się w ogóle ktokolwiek taki trafi
a tak na marginesie to jest po co jechać na Targi Kariera IT - 18 październik do Warszawy, jest szansa znaleźć tam pracownika
Pyton_000
2.10.2014, 18:04:41
Szansa jest taka sama jak znalezienie Drwala z Olecka
sowiq
2.10.2014, 18:51:07
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 18:54:03 )

a tak na marginesie to jest po co jechać na Targi Kariera IT - 18 październik do Warszawy, jest szansa znaleźć tam pracownika
O ile nie masz na takich targach swojego stanowiska (a to raczej tanie nie jest), to raczej możesz tam jechać poszukać pracy, a nie pracowników
pedro84
2.10.2014, 18:59:31
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 18:10:22 )

chodzi mi o mój prywatny dedykowany FRAMEWORK
To pomnóż budżet razy 10. Minimum. *
* bo w przyszłości będziesz skazany na jednego programistę, albo płacić sporo więcej za utrzymanie tagiego potworka.
memory
2.10.2014, 20:37:27
@Nortonek daj możliwość zdalna i wybór frameworka, zapewniam cie, że 90% tutaj komentujących zgłosi się do Ciebie
Nortonek
2.10.2014, 21:01:29
co do pracy zdalej to muszę się z tym przespać i raczej 1 noc będzie za mało, aczkolwiek ...
... no ok ale w takim razie jesteście w stanie mi wyjaśnić jakie są zalety pracy zdalnej dlaczego miałbym się zdecydować na zdalną pracę a nie lokalnie.
pedro84
2.10.2014, 21:04:36
Cytat(Nortonek @ 2.10.2014, 22:01:29 )

co do pracy zdalej to muszę się z tym przespać i raczej 1 noc będzie za mało, aczkolwiek ...
... no ok ale w takim razie jesteście w stanie mi wyjaśnić jakie są zalety pracy zdalnej dlaczego miałbym się zdecydować na zdalną pracę a nie lokalnie.
Kasa, Misiu, kasa. Masz 48k, połowa to programista *. Mało komu dobremu będzie chciało się czasowo przeprowadzać na parę miechów do zabitej dechami dziury. Poważni programiści mają albo pracę, albo swoje biznesy, albo jedno i drugie.
* chyba, że czegoś nie ogarniam, nie jestem z wątkiem na bieżąco.
memory
2.10.2014, 21:30:10
Dla Ciebie @Nortonek zalet nie ma. Tak trudno znaleźć programiste w Łowiczu ? Dawałeś ogłoszenie na olx, pracuj ?
Nortonek
3.10.2014, 05:52:30
lokalnie dowiadywałem się u innych firm i stwierdzili że ciężko będzie znaleźć, oczywiście dawałem ogłoszenia i czekam, na razie liczę na cud, dopiero potem poszukam kogoś zdalnie
sowiq
3.10.2014, 08:34:22
Cytat(Nortonek @ 3.10.2014, 06:52:30 )

lokalnie dowiadywałem się u innych firm i stwierdzili że ciężko będzie znaleźć, oczywiście dawałem ogłoszenia i czekam, na razie liczę na cud, dopiero potem poszukam kogoś zdalnie
Czyli tak jak napisałem:
Cytat(sowiq @ 2.10.2014, 17:40:04 )

Mało tego - przez takie podejście zniechęcasz do siebie ludzi i najprawdopodobniej nie znajdziesz nikogo poważnego do pracy.
A już tak abstrahując - niestety lokalizacja działa trochę na Twoją niekorzyść. Łowicz to dosyć małe miasto. Jest położone zbyt daleko od Warszawy, żeby codziennie dojeżdżać z tego miasta, ale jednocześnie na tyle blisko, że ludzie się tam przeprowadzają w poszukiwaniu pracy. Przynajmniej taka jest moja wizja.
Czyli to w zasadzie czego teraz dotyczy ogłoszenie? Zrobienia portalu, zrobienia własnego frameworka, pracy zdalnej/lokalnej?
Nortonek
3.10.2014, 11:26:06
nadal dotyczy pracy lokalne na stworzenie portalu w PHP jednak dojżałem aby było to w jakimś znanym frameworku i do tego najodpowiedniejszym
jeśli jednak nie znajdę niktogo wtedy będę musiał zlecić pracę komuś zdalnie
pedro84
3.02.2015, 15:27:52
Z ciekawości, jak się temat rozwinął?
Sokolik
9.02.2015, 16:35:27
Pewnie kasa poszła na środki nasenne

btw 4 miesiące to już teoretycznie połowa portalu powinna być ... teoretycznie
mickkennys
16.02.2015, 19:03:53
Praca na pewno idzie w ciszy i powoli do przodu - co nie zmienia faktu, że ogłoszeniem sobie chłop wątek nakręcił
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.