Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: układanie kształtów z kółek
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
marcus753
Witajcie,

Robię dla siebie dosyć ciekawy projekt, założenie jest takie że mam płótno które składa się z małych kółek (otrzymuje coś na wzór szachownicy) kółka domyślnie są w kolorze czarnym a tło białym, po kliknięciu w dane kółko zmieniam jego kolor na biały (kółko znika) dzięki temu mając na płótnie np. 200 rzędów i kolumn kółek odznaczając część z nich mogę "rysować" ciekawe kształty, zależy mi na tym żeby pojedyncze kółko było obiektem któremu mogę nadać kolor ew. zdarzenie js i tu pojawia się pytanie w jakiej technologii to zrealizować ? wykorzystać do tego canvas ? tyle że tam nie zdefiniuje obiektów (można to obejść rysując całą szachownicę na nowo po każdym kliknięciu) albo stworzyć sobie np. diva w którym będę miał 200x200 kółek zrobionych np. z elementu p albo span...

Macie jakieś pomysły jak najlepiej to ugryźć ?
markuz
Cytat
tyle że tam nie zdefiniuje obiektów

Możesz zdefiniowac obiekty w Canvas i to jest według mnie dobre rozwiązanie. Tylko będziesz musiał napisać własne eventy do klikania w dane kółko itp.
PrinceOfPersia
alternatywą do Canvas jest skorzystanie z obiektów SVG, które są obiektami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.