Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][MySQL][PHP]Problem z funkcjami CSS, obsługą MySQL Workbench 6.1 itp.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
castagir
Witam

Na sam początek chciałbym powiedzieć, że jestem całkowicie nowy w PHP i MySQL. Właściwie w HTML i CSS dopiero też postawiłem niedawno pierwsze kroki - ale jak każdy wie, te skrypty/języki są akurat proste, chociaż i z nimi mam kilka problemów. Dlatego założyłem jeden zbiorczy temat aby nie robić syfu w dziale forum i wszystkie odpowiedzi otrzymać w jednym miejscu. Także jakbym miał jeszcze pytania w przyszłości to będę używał jego.

Napisze również na jakim pracuję oprogramowaniu, aby uprzedzić pytania natury technicznej.
Jako, że nie mogłem stworzyć środowiska do tworzenia stron i aplikacji internetowych na Win7, postanowiłem postawić nowy system na zapasowym dysku.
System to Ubuntu 14.04LTS. Zainstalowane na nim także mam środowisko:
- Apache(2.4.7-Ubuntu4.1)
- PSP-pear(5.5.9+dfsg-ubuntu4.4)
- MySQL-client-5.5(5.5.40-0ubuntu0.14.04.01)
Mam także zainstalowane biblioteki do powyższych "programów".
Mam także MySQL Workbench 6.1 - coby to łatwo i przyjemnie można było operować na bazach, gdyż jestem przyzwyczajony do graficznej kontroli i klikaniem myszką, a terminal jest jeszcze dla mnie wciąż trudny.
Natomiast programu do pisania skryptów używam GPHPEDIT 0.9.98 - graficzny edytor, który wspomaga pisanie skryptów poprzez kolorowanie tekstu.

Oto moje pytania:
1. Na razie uczę się wykonywać strony statyczne, czyli sam HTML i CSS(znowu dry.gif ). Ogólnie wszystko idzie gładko i nie mam problemów merytorycznych, lecz mój sprzęt zawodzi, lub oprogramownaie.
Mam problemy z takimi funklcjami CSS jak:
overflow, position, max/minwidth i kilka innych bardziej zaawansowanych, których teraz nie mogę sobie przypomnieć, używanych do tworzenia układów stron płynnych i hybrydowych. Przez to moje strony są podzielone na fragmenty i układają się jadna pod drugą.
Dodam, że te funkcje, które właśnie sprawiają problemy, pokazują się w GPHPEDITorze dużymi czarnymi literami, program wskazuje na to, że są jakby błędnie napisane albo coś. I teraz nie wiem, czy to jest może przez ten program, czy po prostu on wskazuje mi, że środowisko na moim komputerze nie może tego zinterpretować.

2. MySQL Workbench. Nie mogę ni jak ogarnąć tego programu. Miało być wszystko pięknie i ładnie w nim pokazane. Wchodząc do bazy danych ładnie jest pokazana lista różnych działóœ technicznych - jak stan serwera czy lista użytkowników, ale jak już otwieram jakiś plik bazy .sql to nbie pokazuje mi się żaden graficzny terminal do edytowania i zarządzania tylko jakbym otwierał w notatniku, wszystko jest napisane jednym ciągiem i żeby edytować trzeba jezdzić po całym tekscie.
Tutaj prośba do ludzi, którzy już mieli styczność z tym programem i wiedzą jak się nim obsługiwać. Najbardziej chodzi mi o tworzenie baza danych i nowych użytkowników.

3. Może troche być dla wielu dziwne, lecz dla mnie jako nowicjusza jest ważne. Jak najlepiej łączyć ze sobą PHP, HTML i CSS?
Czy lepiej zagnieżdzać PHP w html za pomocą <?php...?>, czy może lepiej HTML wewnątrz skryptu PHP za pomocą echo;? I jak do tego wszystkiego jeszcze wtrącić CSS?
Może to być głupie pytanie i wiem, że da się na dwa właśnie sposoby, lecz chciałbym wiedzieć już na początku jak byłoby poprawnie i najprzejrzyściej, coby nie łapać od samego początku złych nawyków.

Byłbym bardzo wdzięczny weteranom za udzielenie mi pomocy i wskazówek.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Turson
Cytat
1. Na razie uczę się wykonywać strony statyczne, czyli sam HTML i CSS(znowu dry.gif ). Ogólnie wszystko idzie gładko i nie mam problemów merytorycznych, lecz mój sprzęt zawodzi, lub oprogramownaie.
Mam problemy z takimi funklcjami CSS jak:
overflow, position i kilka innych bardziej zaawansowanych, których teraz nie mogę sobie przypomnieć, używanych do tworzenia układów stron płynnych i hybrydowych. Przez to moje strony są podzielone na fragmenty i układają się jadna pod drugą.
Dodam, że te funkcje, które właśnie sprawiają problemy, pokazują się w GPHPEDITorze dużymi czarnymi literami, program wskazuje na to, że są jakby błędnie napisane albo coś. I teraz nie wiem, czy to jest może przez ten program, czy po prostu on wskazuje mi, że środowisko na moim komputerze nie może tego zinterpretować.

Bez jakiegokolwiek kodu nie zgadniemy o co chodzi.

Cytat
2. MySQL Workbench. Nie mogę ni jak ogarnąć tego programu. Miało być wszystko pięknie i ładnie w nim pokazane. Wchodząc do bazy danych ładnie jest pokazana lista różnych działóœ technicznych - jak stan serwera czy lista użytkowników, ale jak już otwieram jakiś plik bazy .sql to nbie pokazuje mi się żaden graficzny terminal do edytowania i zarządzania tylko jakbym otwierał w notatniku, wszystko jest napisane jednym ciągiem i żeby edytować trzeba jezdzić po całym tekscie.
Tutaj prośba do ludzi, którzy już mieli styczność z tym programem i wiedzą jak się nim obsługiwać. Najbardziej chodzi mi o tworzenie baza danych i nowych użytkowników.

Otwórz sobie nowe połaczenie na localhost, podaj nazwę użytkownika, hasło. Po lewej stronie będziesz miał dostępne bazy danych a w nich tabele.

Cytat
3. Może troche być dla wielu dziwne, lecz dla mnie jako nowicjusza jest ważne. Jak najlepiej łączyć ze sobą PHP, HTML i CSS?
Czy lepiej zagnieżdzać PHP w html za pomocą <?php...?>, czy może lepiej HTML wewnątrz skryptu PHP za pomocą echo;? I jak do tego wszystkiego jeszcze wtrącić CSS?
Może to być głupie pytanie i wiem, że da się na dwa właśnie sposoby, lecz chciałbym wiedzieć już na początku jak byłoby poprawnie i najprzejrzyściej, coby nie łapać od samego początku złych nawyków.

CSS umieszczamy w pliku .css i dajemy link do niego w <head> dokumentu
Nie mieszamy HTML z PHP, staramy się jak najbardziej to odzielać. Przykład
<div><?php echo $zmienna ?></div>
castagir
Cytat(Turson @ 29.10.2014, 10:15:12 ) *
Bez jakiegokolwiek kodu nie zgadniemy o co chodzi.

1. .hybrydowy_position {
  2. *position: absoulte;*
  3. width: 800px;
  4. margin: 0 auto;
  5. }
  6. .hybrydowy_position .lewa {
  7. width: 175px;
  8. top: 0px;
  9. left: 0px;
  10. background: silver;
  11. }
  12. .hybrydowy_position .tresc {
  13. margin-right: 325px;
  14. margin-left: 175px;
  15. *min-height: 300px;*
  16. background: grey;
  17. }
  18. .hybrydowy_position .prawa {
  19. width: 300px;
  20. margin-left: 500px;
  21. background: silver;
  22. }
  23. #nawigacja {
  24. margin: 20px 30px;
  25. }
  26. footer {
  27. clear: both;
  28. background: blue;
  29. color: white;
  30. margin: 0 auto;
  31. text-align: center;
  32. }

*...* - ujęte w giwazdki jest w gphpedit pokazywane duzymi czarnymi literami, czyli chyba jako błędne
Jeśłi masz możliwość sprawdzenia całego projektu(pliku html i css) np na swoim lokalnym to mogę podrzućić także treść tego HTMl abyś zobaczył czy u Ciebie też tak pofragmentuje całą stronę jak u mnie.

EDIT: Albo jednak masz:
  1. <!DOCTYPE html>
  2. <html lang="pl">
  3. <head>
  4. <title>Strona WWW</title>
  5. <meta charset="utf-8" />
  6. <link rel="stylesheet" href="style.css" />
  7. </head>
  8. <div class="hybrydowy_position">
  9. <header>Pan Tadeusz</header>
  10. <div class="lewa">
  11. <div id="nawigacja">
  12. <nav>menu 1</nav>
  13. <nav>menu 2</nav>
  14. <nav>menu 3</nav>
  15. <nav>menu 4</nav>
  16. </div>
  17. </div>
  18. <div class="prawa">
  19. <ul>
  20. <tr>
  21. <li>menu 1</li>
  22. </tr>
  23. <tr>
  24. <li>menu 2</li>
  25. </tr>
  26. <tr>
  27. <li>menu 3</li>
  28. </tr>
  29. <tr>
  30. <li>menu 4</li>
  31. </tr>
  32. </ul>
  33. </div>
  34. <div class="tresc">
  35. Lorem ipsum dolor sit amet enim. (...) Lorem ipsum primis in nibh vel risus. Sed vel lectus. Ut sagittis, ipsum dolor quam.
  36. </div>
  37. <footer>wykonał G. Kraciuk</footer>
  38. </div>
  39. </body>
  40. </html>

Otwórz sobie nowe połaczenie na localhost, podaj nazwę użytkownika, hasło. Po lewej stronie będziesz miał dostępne bazy danych a w nich tabele.

To już ogarnąłem, a jak można stworzyć i edytować baze danych, bez potrzeby ręcznego pisania wszystkiego tak jak w terminalu? Bo z tego co czytałem w internecie to włąśnie ten program po to powstał aby dla takich jełopów jak ja umożliwić łatwą pracę.

CSS umieszczamy w pliku .css i dajemy link do niego w <head> dokumentu
Nie mieszamy HTML z PHP, staramy się jak najbardziej to odzielać. Przykład
<div><?php echo $zmienna ?></div>

Czyli używając CSS można tworzyć nowe schematy obiektów dla PHP? Coś takiego jak w HTML div lub nav?
Turson
1. absolute nie absoulte smile.gif
2. 4. ikonka u góry od lewej "Create new schema" - nowa baza. Jak stworzysz bazę to pojawi się po lewej a jak nie to klikasz na lewo PPM i "Refresh all". POtem rozwijasz bazę, rozwjasz tabele, klikasz po lewej PPM i "Create table"
3. CSS styluje HTML, mówiąc najprościej - ustala kolory, tła, rozmiary itp. elementów html
castagir
1. No ok. Mój błąd arrowheadsmiley.png . Lecz po poprawieniu jedyne co się stało to przesunęło na lewą stronę, lecz cały schemat jest wciąż pofragmentowany.

2. Ok To baza załatwiona. Dzieki ;D
3. Czy w PHP są takie obiekty, które w jakiś sposób formatują treść strony? Coś jak np w HTML p, article, table?
Turson
Przesunęło w lewo bo nadałeś divowi pozycję absolutną. Pytanie po co w ogóle? Co chcesz osiągnąc?
PHP nie odpowiada za formatowanie strony.
castagir
Chcę aby kolumny (lewa, trsc i prawa) znajdowały się jedna obok drugiej. Niestety nie ważne jak zmieniam ten skrypt to i tak robi się pofragmentowany. Kolumny są na swoim miejscu jeśli chodzi o szerokość lecz jeśli chodzi o wysokośc to są jedna pod drugą.
Dodam, że cały skrypt jest przepisany z książki z której się uczę i na obrazku w książce wygląda to wszystko całkiem inaczej.
Turson
Żeby div był koło diva, to każdemu z nich nadajesz float:left i się ułożą koło siebie.
castagir
ok. Sprawa rozwiązana. Dzieki bardzo.
Postawiłbym piwo, ale się nie da ;D - nawet wirtualnego

Pozdrawiam guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.