Na sam początek chciałbym powiedzieć, że jestem całkowicie nowy w PHP i MySQL. Właściwie w HTML i CSS dopiero też postawiłem niedawno pierwsze kroki - ale jak każdy wie, te skrypty/języki są akurat proste, chociaż i z nimi mam kilka problemów. Dlatego założyłem jeden zbiorczy temat aby nie robić syfu w dziale forum i wszystkie odpowiedzi otrzymać w jednym miejscu. Także jakbym miał jeszcze pytania w przyszłości to będę używał jego.
Napisze również na jakim pracuję oprogramowaniu, aby uprzedzić pytania natury technicznej.
Jako, że nie mogłem stworzyć środowiska do tworzenia stron i aplikacji internetowych na Win7, postanowiłem postawić nowy system na zapasowym dysku.
System to Ubuntu 14.04LTS. Zainstalowane na nim także mam środowisko:
- Apache(2.4.7-Ubuntu4.1)
- PSP-pear(5.5.9+dfsg-ubuntu4.4)
- MySQL-client-5.5(5.5.40-0ubuntu0.14.04.01)
Mam także zainstalowane biblioteki do powyższych "programów".
Mam także MySQL Workbench 6.1 - coby to łatwo i przyjemnie można było operować na bazach, gdyż jestem przyzwyczajony do graficznej kontroli i klikaniem myszką, a terminal jest jeszcze dla mnie wciąż trudny.
Natomiast programu do pisania skryptów używam GPHPEDIT 0.9.98 - graficzny edytor, który wspomaga pisanie skryptów poprzez kolorowanie tekstu.
Oto moje pytania:
1. Na razie uczę się wykonywać strony statyczne, czyli sam HTML i CSS(znowu

Mam problemy z takimi funklcjami CSS jak:
overflow, position, max/minwidth i kilka innych bardziej zaawansowanych, których teraz nie mogę sobie przypomnieć, używanych do tworzenia układów stron płynnych i hybrydowych. Przez to moje strony są podzielone na fragmenty i układają się jadna pod drugą.
Dodam, że te funkcje, które właśnie sprawiają problemy, pokazują się w GPHPEDITorze dużymi czarnymi literami, program wskazuje na to, że są jakby błędnie napisane albo coś. I teraz nie wiem, czy to jest może przez ten program, czy po prostu on wskazuje mi, że środowisko na moim komputerze nie może tego zinterpretować.
2. MySQL Workbench. Nie mogę ni jak ogarnąć tego programu. Miało być wszystko pięknie i ładnie w nim pokazane. Wchodząc do bazy danych ładnie jest pokazana lista różnych działóœ technicznych - jak stan serwera czy lista użytkowników, ale jak już otwieram jakiś plik bazy .sql to nbie pokazuje mi się żaden graficzny terminal do edytowania i zarządzania tylko jakbym otwierał w notatniku, wszystko jest napisane jednym ciągiem i żeby edytować trzeba jezdzić po całym tekscie.
Tutaj prośba do ludzi, którzy już mieli styczność z tym programem i wiedzą jak się nim obsługiwać. Najbardziej chodzi mi o tworzenie baza danych i nowych użytkowników.
3. Może troche być dla wielu dziwne, lecz dla mnie jako nowicjusza jest ważne. Jak najlepiej łączyć ze sobą PHP, HTML i CSS?
Czy lepiej zagnieżdzać PHP w html za pomocą <?php...?>, czy może lepiej HTML wewnątrz skryptu PHP za pomocą echo;? I jak do tego wszystkiego jeszcze wtrącić CSS?
Może to być głupie pytanie i wiem, że da się na dwa właśnie sposoby, lecz chciałbym wiedzieć już na początku jak byłoby poprawnie i najprzejrzyściej, coby nie łapać od samego początku złych nawyków.
Byłbym bardzo wdzięczny weteranom za udzielenie mi pomocy i wskazówek.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!