Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML] Problem z pomniejszoną tabelą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adam882
Witam

Mam taki kod tabeli dla strony w wersji reponsywnej 320px:

<div style="overflow-x:scroll;border:2px solid #dedede;">
<table>
tutaj pokazuje się zawartość tabeli w znacznikach <tr> i <td>
</table>
</div>

celem użycia overflow-x było zwężenie tabelki tak, aby była widoczna na ekranie telefonu. W przeglądarce internetowej na komputerze, gdy zwężę stronę do 320px , pokazuje mi się suwak tak, aby można było przesunąć tabelkę w bok. Niestety na telefonie tego suwaka nie widać, przez co widoczna jest jakby połowa tabelki.
W jaki sposób można uaktywnić suwak w wersji na telefon?

Pozdrawiam
StrefaPi
Zrób to w inny sposób... Dane musza być wyświetlone inaczej... iOS cz Droid maja samoukrywajace się suwaki i nawet overflow: visible; nie działa tak jak na komputerze...
adam882
Nie mam pomysłu jak to zrobić. Chcę tylko, aby tabelka, która ma powiedzmy 600px była w jakiś sposób dostępna na urządzeniu o szerokości 320px.
StrefaPi
Jest kilka rozwiązań: (moim zdaniem wszystkie są średnie)
    - Przerobienie tabeli tak, żeby dane nie były w tabeli i można byłoby je np. wierszami wyświetlić w pionie jednen pod drugim...
    - użycie viewport aby strona była zoomowana gestami na telefonie
    - wyświetlanie danych w tabeli wybiórczo... np. użytkownik wybiera którą kolumnę widzi...

A tak na marginesie to 320px na komórce to już strasznie mało i to raczej mały procent odwiedzających chyba, nie?
by_ikar
Cytat(StrefaPi @ 1.11.2014, 10:09:54 ) *
A tak na marginesie to 320px na komórce to już strasznie mało i to raczej mały procent odwiedzających chyba, nie?

Raczej całkiem sporo. To że masz na telefonie 800x480 wcale nie znaczy że tyle dokładnie jest, bo jest jeszcze pixel ratio: http://stackoverflow.com/questions/8785643...ice-pixel-ratio i 320 jest bardzo popularną szerokością..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.