Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalator baz danych do projektu
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Propozycje artykułów
kobe
Może ktoś napisał by artykuł jak stworzyć installator baz danych do serwisu www. Często są takie dostępne przy większych projektach typu, phpBB, php-nuke itp... Męczy mnie tworzenie tego przez phpMyAdmina ;-).

Pozdrawiam
Daniel Walendowski
www.walendowski.com
scanner
Tutaj nie ma większej filozofii.
Tworzysz bazę przy budowie projektu, a póxniej tylko exportujesz do *.sql i z poziomu php wrzucasz do bazy.
kobe
Czy moge prosic o jakis prosty przykład?. Zawsze z prostymi rzeczami mam problem ;-). Podglądałem kod instalatorów portali typu post-nuke, ale tam jest za duzo kodu, do ogarniecia ;-). Mniej więcej wiem o co chodzi, ale chętnie wsparłbym się jakimś prostym przykładem.

Dziękuję i Pozdrawiam
Daniel Walendowski
www.walendowski.com
scanner
Jak wyexportować gotowa bazę wiesz... W to nie wątpię.

Założenie jest takie, ze baza ta ma tabele poprzedzone specyficznym profixem, np. "dbinnstallprefix_"

Masz więc plik dump.sql.
  • Ładujesz tenże plik do pamęci (np. w php5: file_get_content" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
  • Zamieniasz w nim wspomniany prefix na prefix, jaki dostałeś z formularza instalacyjnego od usera.
  • Wywołujesz całego dumpa jednym *_query.
  • Zapisujesz wartości domyślne, (jełsinie było ich w dumpie)
  • Dodajesz parametry instalacyjne usera (np. nazwa i haslo administratora skryptu)
  • Zapisujesz na dysku plik z danymi dostepowymi do bazy (config, czy jak tam nazwiesz)
  • Piszesz, ze wszystklo ok i że trzeba skasowac z serwqera katalog "install"
  • voila
kobe
Dzięki!
Myślę, że dam sobie już rade. Jak będe miął problemy, to będe dalej pytał ;-)

Pozdrawiam
Daniel Walendowski
www.walendowski.com
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.