Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System operacyjny internauty
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Najki
Chcę, aby moja strona była przyjazna dla każdego internauty, jednak wielu windowsowych czcionek nie ma na linuxie (na MacOS pewnie jeszcze gorzej) i wtedy są one zastępywane jakimiś brzydalami tongue.gif. Wpadłem więc na pomysł, który powinien to rozwiązać.

1) Pobieram dane o internaucie ( $SERVER['HTTP_USER_AGENT'] ?)
2) Wyciągam z tego system operacyjny użytkownika (Windows/Linux/Inne)
3) Jeśli system to Windows, ustawiam czcionkę "a"; jeśli system to Linux, ustawiam czcionkę "b"; jeśli system jest jeszcze inny, ustawiam czcionkę "a" i leję na to tongue.gif.

OK, wszystko ładnie pięknie, ale jak wyciągnąć system operacyjny?
$SERVER['HTTP_USER_AGENT'] zwróci mi np.:
Kod
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Jak radzicie z tego wyciągnąć system?
1) Bawić się z explode() i wyjąć odpowiedni ciąg (Windows NT 5.1)
2) preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
3) Inaczej ?

Proszę o rady, a nawet rozwiązania.
hwao
Wiec.. najlepiej wyrazenie reg z tablica (pare wyrazen) i nazwa systemu... potem to juz poprostu wybor (te naglowki mozna wysylac dowolne np ja moze wyslac w win ze mam linuxa ;-) )
kurak
A nie lepiej np.:
Kod
p { font-family: Georgia, "new Century Schoolbook", Times, serif; }

Georgia jest dostepna w Windzie i Macu, New Century Schoolbook w Linuxie, a Times we wszystkim co sie da ("byla dostepna na komputerach w erze paleoitu"), jesli wszystko zawiedzie to zostanie zaladowana domyslna czcionka szeryfowa. Wszystko pieknie i ladnie tongue.gif I bez zbednego kodu smile.gif
Przyklad zaczerpniety z ksiazki Mistrza Zeldmana smile.gif

pozdrawiam
Najki
Hehhe, nie pomyślałem o tym, kurak smile.gif.
Dzięki wielkie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.