Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam nauczyciela php
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
Heron44
Witam. Szukam osoby, która chętnie chciała by mi pomoc w nauce programowania php w wolnym czasie. Male podstawy znam, cos tam potrafie , jakoś sobie radzie na odpieraniu się na wzorcach, ale chciałbym potrafić w stopniu dobrym do samodzielnego radzenia sobie w programowaniu.
Nie oferuje wynagrodzenia na poczatku. Lecz nie wiadomo czy może się to zmienić. Wszystko możliwe.

E-mail kontaktowy: radek. rychter44@gmail.com
Forti
Znam idealnego nauczyciela na początek, na tych warunkach. Dokumentacja i mnóstwo twojego czasu wink.gif ja dla przykładu po pól roku od przeczytania co to zmienna znalazłem przyzwoicie płatna pracę jako developer. Takze do dziela przyjacielu!

Powiem ci co zrób. Napisz system newsów. Prosty. Z baza danych, edycja oraz usuwaniem. Później dodaj do tego system rejestracji i logowania użytkownika. Później pobaw sie w ograniczanie dostępów itp. To na prawdę jest proste. Później system komentarzy. Rozbuduj to i publikuj w sieci. Nie ważne ze nie będzie userow, my na forum chetnie pomożemy i ocenimy.

A później juz z górki. Obiektowka, frameworki. Dokumentacja twym przyjacielem!

I najważniejsze: To nie jest trudne! Tego jest po prostu dużo..

Żaden nauczyciel cie nie nauczy tak jak wlasne bledy o godziny rozkminy po czym okazuje się ze zapomniałem przecinka lub dalej = zamiast ==.
Heron44
Mam w głowie projekt do stworzenia, na którym chce się uczyć. Połączenie z baza jest. Rejestracja i logowanie tez. I do tego mam wysyłanie wiadomości poprzez formularz ze sprawdzenie czy sesja załogowana. Ale tego niej dopracowalem.
Szukam nauczyciela by mi pomógł zrozumieć obiektowosc, cos sam nie mogę zalapac lub zbyt malo czasu i uwagi na yo poswiecilem.
Kiedyś mi się udało znaleźć chętnego i nauczył mnie tych pierwszych podstaw, niestety urwał sie kontakt. Jestem mu bardzo wdzięczny za poświęcone godziny.
Do użytkowników mialbym ogromna prośbę by pomogli ułatwić mi naukę. Czego potrzebuje?
Proszę o podanie w liście niczym zagadnienia do nauki na sprawdzian teoretyczny:
Zbiór i wyjaśnienie kluczowych funkcji, tablic, idt i przykład ich zastosowań.(przykłady z średniej polki)
Wyjaśnienie przykładowych zastosowań przy pracy z MySQL(insert, select itd)
Przykłady zastosowań klas i ich metod (stworzenie i użycie na przykładzie)
I inne, które przyszło by wam na myśl, a co by mi pomoglo.
Chciałbym stworzyć dokumentacje, z której bym się czegoś nauczył (łatwiej mi zapamiętać ich funkcjonalność i przeznaczenie), a także mieć pod ręką ważne elementy pisania skryptów na wypadek nie pamięci by nie szukac za każdym razem w internecie czy innych skryptach, bo to się spory mentlik robi.

Co dodam od siebie. Poświęcam noce na naukę, ale przy znikomej wiedzy dużo czasu poświęca się na usuniecie błędów, gdy skrypt nie działa lub wymyslaniu rozwiązań by zrobić to co się chce stworzyć.
Moja zawzietosc jest ogromna, nieodpuszcze i będę się uczył do bolu. Jednak proszę o pomoc, dlatego ze PHP to pierwszy język, który mam postawiony na celu do nauki.

Co do tych rozkmin to wiem co to za bol i ilel czasu na to się poświęca. Ostatni taki problem miałem, ze przez 3 dni w wolnym czasie się glowilem jak zrobić dana rzecz. Juz głupi bylem. Az po przerwie w nauce gdy prawie usypialem pewnej nocy będąc bardzo zdenerwowany, tuz przed zasnieciem wyobrazilem sobie swój kod i po pol minuty wiedziałem co trzeba zrobić. Zlapalem za telefon, zajęło mi to 3 minuty wrzucilem gotowy plik na serwer i dzialalo. I tu kolejna rzecz. Nawet jak nie jestem w domu to korzystam z telefonu by i tak uczyć się pracować.

Pozdrawiam
Radek
solr
@Forti Nazywanie dokumentacji i mnóstwa czasu, idealnym nauczycielem jest błędem, popełnianym często przez początkujących programistów, którzy są bardzo dumni, że do wszystkiego doszli własną pracą. Oburzony? Spędziłeś mnóstwo czasu nad tym, a ja twierdze, że jest dużo szybsza, przyjemniejsza droga. Popełniłeś błąd, jaki popełniło wielu i wielu jeszcze popełni. Może kiedyś przyznasz mi rację, ale do tego czasu nie pisz o idealnych rozwiązaniach w czymś, o czym nie masz większego pojęcia.

@Heron44 Dobrze robisz. Podoba mi się twój zapał. Tak trzymaj! Jeżeli znajdziesz nauczyciela, który poświęci Ci trochę czasu, oszczędzisz sobie miesiące frustrującej, żmudnej, nudnej roboty, która z prawdziwym programowaniem w przyszłości (jeśli przebrniesz) będzie miała niewiele wspólnego. Wiesz ile będzie wart twój system newsów jeśli napiszesz go teraz? - nic, totalne zero. Niewiele się nauczysz (ale jeśli nie masz innej opcji, to nic lepszego nie może być niż praktyka). To nawet nie będzie coś, co można ocenić i poprawić, ale raczej "wyrzuć wszystko i napisz od nowa, ale porządnie". Oczywiście, że to jest proste, ale nie chodzi o to, żeby to napisać w wersji mniej więcej działającej, ale żeby to miało jakiś sens. Jeśli nie ogarniasz obiektówki nie w ząb, to sorry, ale co to ma być za system? Musisz mieć wzorzec, by zrobić to poprawnie. Z odpowiednim nauczycielem napiszesz za pierwszym razem niemal samodzielnie, wersję która da Ci łatwy start do nauki frameworka. Słowa kluczowe: dobry nauczyciel i indywidualne podejście. Chyba, że nie masz innego wyjścia, wtedy rzeczywiście manual, google i setki godzin na próbach i błędach. Niestety, ale jeśli nie dysponujesz grosiwem, to będzie Ci bardzo ciężko znaleźć kogoś, kto umie i zechce Ci pomóc. Powodzenia.
Heron44
Tej dobitnej prawdy się obawiałem.
Finansowo, ciężko. Z góry nie mogę nikomu zapłacić, dołek finansowy, ledwo sobie radzę.
Jedyne mogę obiecać spłatę. Ale to każdy wie jak to w Internecie jest. Ciężko o zaufanych ludzi, takich spotyka się raz na milion(coś wiem o tym, również o życiu).
Na kursy w mojej okolicy mnie nie stać zupełnie, ale kto wie, może na zdalny kurs ktoś łaskawy się zgodzi proponując wygodną formę wdzięczności/zapłaty.
W takim razie, póki co, nie pozostaje nic innego jak bieganie za tematami i tworzyć projekt. Nie mniej jednak poszukiwania i późniejsza prośba o zorganizowanie pomocnej(małej) dokumentacji wciąż aktualna.
Forti
Cytat(solr @ 15.12.2014, 23:58:26 ) *
@Forti Nazywanie dokumentacji i mnóstwa czasu, idealnym nauczycielem jest błędem, popełnianym często przez początkujących programistów, którzy są bardzo dumni, że do wszystkiego doszli własną pracą. Oburzony? Spędziłeś mnóstwo czasu nad tym, a ja twierdze, że jest dużo szybsza, przyjemniejsza droga. Popełniłeś błąd, jaki popełniło wielu i wielu jeszcze popełni. Może kiedyś przyznasz mi rację, ale do tego czasu nie pisz o idealnych rozwiązaniach w czymś, o czym nie masz większego pojęcia.

@Heron44 Dobrze robisz. Podoba mi się twój zapał. Tak trzymaj! Jeżeli znajdziesz nauczyciela, który poświęci Ci trochę czasu, oszczędzisz sobie miesiące frustrującej, żmudnej, nudnej roboty, która z prawdziwym programowaniem w przyszłości (jeśli przebrniesz) będzie miała niewiele wspólnego. Wiesz ile będzie wart twój system newsów jeśli napiszesz go teraz? - nic, totalne zero. Niewiele się nauczysz (ale jeśli nie masz innej opcji, to nic lepszego nie może być niż praktyka). To nawet nie będzie coś, co można ocenić i poprawić, ale raczej "wyrzuć wszystko i napisz od nowa, ale porządnie". Oczywiście, że to jest proste, ale nie chodzi o to, żeby to napisać w wersji mniej więcej działającej, ale żeby to miało jakiś sens. Jeśli nie ogarniasz obiektówki nie w ząb, to sorry, ale co to ma być za system? Musisz mieć wzorzec, by zrobić to poprawnie. Z odpowiednim nauczycielem napiszesz za pierwszym razem niemal samodzielnie, wersję która da Ci łatwy start do nauki frameworka. Słowa kluczowe: dobry nauczyciel i indywidualne podejście. Chyba, że nie masz innego wyjścia, wtedy rzeczywiście manual, google i setki godzin na próbach i błędach. Niestety, ale jeśli nie dysponujesz grosiwem, to będzie Ci bardzo ciężko znaleźć kogoś, kto umie i zechce Ci pomóc. Powodzenia.

Totalnie się z tobą nie zgadzam wink.gif I nie jestem oburzony. Nie uważam, że zaczynanie samemu jest błędem. Lepiej zrobiłbym płacąc za studia? Kiedyś studiowałem. 2 semestry. Na pierwszym miałem C# - przez 4-5 miesięcy mieliśmy ciągle w kółko pętle z gościem którego nikt nie lubił i jak to on powiedział "i tak niczego się nie nauczycie, więc nie będę nawet próbować ponieważ musicie sami tego chcieć po godzinach". I to była prawda. Po 3 latach od tych zajęć ja nawet nie pamiętałem jak definiuje się zmienne w C#.
Zacząłem php, miałem przygody tu na forum, gdy ludzie mi pomagali i gdy miałem kilku godzinne frustracje "dlaczego to nie działa". Dzięki temu nigdy już nie zdarza mi się zapomnieć przecinka czy wpisać = zamiast ==.

Wiesz.. jeżeli ktoś chce stać się super pro w pół roku to fakt, samodzielna praca może być.. może nie tyle błędęm co po prostu złą drogą. Dobry nauczyciel faktycznie może dużo nauczyć i to szybciej. Ale Panowie... nie za darmo i nie online. To wszystko co ktoś temu koledze napisze to sam może znaleźć w internecie i zamiast z problemem biegać do ów nauczyciela to po prostu przyjdzie tutaj. A w realu to cóż.. zapłaci za czyiś czas i to sporo myśle.

Troche za pewne chaotycznie to napisałem. Podsumowując: Nauka samemu na własnych błędach to nie błąd popełniany przez "newbie" programistów. To jest jedna z wielu dróg, przez którą tylko najwytrwalsi przejdą. Przykro mi - takie są fakty ;]
aniolekx
Potraktuj to forum jako twojego nauczyciela, zadaj konkretne pytania, a otrzymasz konkretne odpowiedzi, np czego z obiektowosci jeszcze nie rozumiesz?
tzm
Kolega z pracy, o dziwo po filozofii - wymiatacz u nas.. po przeczytaniu w trakcie szkoły kilku książek gdzie straszyli go że jest coś takiego jak programowanie obiektowe ale to już dla mega mega wyjadaczy uznał że to nie dla niego.. po przeczytaniu jednej książki o programowaniu obiektowym zadał pytanie - dlaczego nie tak od razu? to logiczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.