Cytat(solr @ 15.12.2014, 23:58:26 )

@Forti Nazywanie dokumentacji i mnóstwa czasu, idealnym nauczycielem jest błędem, popełnianym często przez początkujących programistów, którzy są bardzo dumni, że do wszystkiego doszli własną pracą. Oburzony? Spędziłeś mnóstwo czasu nad tym, a ja twierdze, że jest dużo szybsza, przyjemniejsza droga. Popełniłeś błąd, jaki popełniło wielu i wielu jeszcze popełni. Może kiedyś przyznasz mi rację, ale do tego czasu nie pisz o idealnych rozwiązaniach w czymś, o czym nie masz większego pojęcia.
@Heron44 Dobrze robisz. Podoba mi się twój zapał. Tak trzymaj! Jeżeli znajdziesz nauczyciela, który poświęci Ci trochę czasu, oszczędzisz sobie miesiące frustrującej, żmudnej, nudnej roboty, która z prawdziwym programowaniem w przyszłości (jeśli przebrniesz) będzie miała niewiele wspólnego. Wiesz ile będzie wart twój system newsów jeśli napiszesz go teraz? - nic, totalne zero. Niewiele się nauczysz (ale jeśli nie masz innej opcji, to nic lepszego nie może być niż praktyka). To nawet nie będzie coś, co można ocenić i poprawić, ale raczej "wyrzuć wszystko i napisz od nowa, ale porządnie". Oczywiście, że to jest proste, ale nie chodzi o to, żeby to napisać w wersji mniej więcej działającej, ale żeby to miało jakiś sens. Jeśli nie ogarniasz obiektówki nie w ząb, to sorry, ale co to ma być za system? Musisz mieć wzorzec, by zrobić to poprawnie. Z odpowiednim nauczycielem napiszesz za pierwszym razem niemal samodzielnie, wersję która da Ci łatwy start do nauki frameworka. Słowa kluczowe: dobry nauczyciel i indywidualne podejście. Chyba, że nie masz innego wyjścia, wtedy rzeczywiście manual, google i setki godzin na próbach i błędach. Niestety, ale jeśli nie dysponujesz grosiwem, to będzie Ci bardzo ciężko znaleźć kogoś, kto umie i zechce Ci pomóc. Powodzenia.
Totalnie się z tobą nie zgadzam

I nie jestem oburzony. Nie uważam, że zaczynanie samemu jest błędem. Lepiej zrobiłbym płacąc za studia? Kiedyś studiowałem. 2 semestry. Na pierwszym miałem C# - przez 4-5 miesięcy mieliśmy ciągle w kółko pętle z gościem którego nikt nie lubił i jak to on powiedział "i tak niczego się nie nauczycie, więc nie będę nawet próbować ponieważ musicie sami tego chcieć po godzinach". I to była prawda. Po 3 latach od tych zajęć ja nawet nie pamiętałem jak definiuje się zmienne w C#.
Zacząłem php, miałem przygody tu na forum, gdy ludzie mi pomagali i gdy miałem kilku godzinne frustracje "dlaczego to nie działa". Dzięki temu nigdy już nie zdarza mi się zapomnieć przecinka czy wpisać = zamiast ==.
Wiesz.. jeżeli ktoś chce stać się super pro w pół roku to fakt, samodzielna praca może być.. może nie tyle błędęm co po prostu złą drogą. Dobry nauczyciel faktycznie może dużo nauczyć i to szybciej. Ale Panowie... nie za darmo i nie online. To wszystko co ktoś temu koledze napisze to sam może znaleźć w internecie i zamiast z problemem biegać do ów nauczyciela to po prostu przyjdzie tutaj. A w realu to cóż.. zapłaci za czyiś czas i to sporo myśle.
Troche za pewne chaotycznie to napisałem. Podsumowując: Nauka samemu na własnych błędach to nie błąd popełniany przez "newbie" programistów. To jest jedna z wielu dróg, przez którą tylko najwytrwalsi przejdą. Przykro mi - takie są fakty ;]