franek321
14.01.2015, 21:36:51
Przepraszam ! ale jestem całkiem nowy w temacie MYSQL-a.
Ściągnolem MYSQL-a ze strony; www.mysql.com, działa (tak mnie się wydaje ),
na podstawie strony, kursu:https://www.youtube.com/watch?v=Yqvf6Gs9NPA&index=1&list=PL07TSwd5SmKZtEUvJ-0k3TNsMh9iO21HC
Stawiam pierwsze kroki w tym temacie i nie wiem jak zamknąć okno " cmd", w którym piszę komendy, mysql-ela
Po wisaniu "quiet:, lub "q" za znakie: mmysql> pojawiają się znak lub znaki "-> ", po kazdym kliknieciu enter zatwierdzajacego komendę "quiet' lub "q". okno "cmd" zamykam znakiem"x"- podobnie jak zamyka się wszystkie
programy.
Jest to moja pierwsza instalacja MYSQL i prwadopodobnie za dużo opcji zaznaczyłem podczas instalacji lub program żle działa, czy powinienem, go odinstalować i na nowo zainstalować, lub zainstalować inny ?
Nie mogę też znależć w mysql-u serwera appache, phpadmin, czy powinienem je doinstalować do mysql-ela ?
nie quiet tylko "quit;" - ważny jest znak ; na końcu, ewentualnie możesz użyć "\q"
pełny spis komend znajduje się w dokumentacji:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mysql-commands.htmlapache trzeba osobno zainstalować, najlepiej jeśli zainstalujesz sobie gotowy pakiet : mysql, apache i php ze strony
http://www.wampserver.com/en/
Pyton_000
15.01.2015, 00:18:26
; w tym przypadku jest do niczego nie potrzebny
franek321
16.01.2015, 09:50:26
Dzięki ! zadziałało!
Instalacje i odistalowywania to moja słaba strona(nie znam, angielskiego), spróbję doinstalować "apache" i " php",
potrenować i poznać msql-a, na podstwie kursu z you tube. Sporo jest kursów i serwerów baz danych, nie ogarniam tego i nie chce się rozdrabniać, a moje wiadomości są w w/w temacie na poziomie " 0".
Czy byłby Pan uprzejmy podpowiedzieć mi jak doinstalować appache i php do mojego mysql-a ?
grzes999
16.01.2015, 16:28:50
PHP i Apacha nie instaluje się do mysql to są odrebnę rzeczy.
Wszystko zależy od systemu z jakiego korzystasz jeżeli Windows to wystarczy pobrać i zaisntalować XAMP`a albo coś podobnego.
franek321
19.01.2015, 08:56:07
Dzięki ! Uratował Pan mnie wiele straconego czasu na zbyteczną instalscję !
Moi koledzy w szkole mają darmowy MS-SQL, ale są ograniczenia jego uzytkowania, ja jestem na innym kierunku informatyki, ale też bym mógłbym go mieć w wersji darmowej dla studentów.
Tylko nauka jego zajeła by mnie troszkę więcej czasu, gdyż uczyłbym bym się pozaprogramowo, dlatego wybrałem MY-SQL-la, gdyż bałem sie że w połowie nauki MSSQL, będę musiał ją zakończyć z powodu wygasnięcia czasu, do jego uzytkowania.
Srednio raz na tydzień góra, korzystałbym z niego i chciałbym przez okres 2-lat. Albo czy można MSQL-LA i MYSQL-la
mieć oba zainstalowane i z nich korzystać ?
Podpowie mnie Pan coś w tej kwesti ?
grzes999
20.01.2015, 12:34:03
Student infrmatyki zadaje takie pytania
Można miec zisntalowane wszystkie mozliwe silniki bazadanowe.
franek321
20.01.2015, 14:19:53
Sorry ! że się wygłupiłem.
To znaczy że mogę obok zainstalowanego MYSQL-la, doinstalować KRASNALA, który zawiera: Apache, PHP, itd ?
A czy po pozanniu troszkę wyżej wspomnianego mysql i php, do MYSQL-la i KRSNA-la, mogę zainstalować też:
MS-SQL-la ?
Czy nie bedą sobie przeszkadzać nawzajem ?
Sorry to moje pierwsze kroki !
mmmmmmm
20.01.2015, 15:32:08
Ja mam 2*MS SQL (w sumie 3 instancje), 2*MySQL, 3*postgreSQL. Wszystko działa. Na Windows
grzes999
20.01.2015, 15:43:42
Krasnal to już chyba od jakiegooś czasu nie jest wspierany. Ja osobiście korzystam na Windwosie z Xampp. Ilość instancji nie ma nic do rzeczy.
Uprzedzając kolejne pytania w przypadku problemów z działaniem z bazą zapewne obie instancje działają na tym samym porcie
franek321
29.07.2015, 07:33:41
Witam ponownie!
Posiadam zainstalowanego minta i na nim chciałem zainstalować mysql, ale nie bardzo mnie wychodzi.
Próbowałem w terminalu: komenda: sudo apt-get install mysql i za pomoca Synaptic. Ale wszystko szło dobrze do pewnego momentu.
Nie potrafię chyba rozpakować tego pakietu, utworzyć dodatkowego katalogu dla php i zapisac w nim pierwszy skrypt.
POMOŻECIE

!
Pyton_000
29.07.2015, 14:15:00
jest tyle poradników w sieci jak zainstalować LAMP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.