Koldy
21.01.2015, 23:50:38
Witajcie,
zastanawiam sie o wprowadzenie notyfikacji na mojej stronie i strukture juz sobie zaplanowalem, ale pojawilo mi sie takie pytanie:
Skoro np jakas grupa ma 300 followersow i notyfikacja zostanie do nich wyslana to jest 300 rekordow na raz, wiec baza sie wypelni dosc szybciutko, skoro tak to trzeba ja czyscic - wiec tu jest moje pytanie, wszystkie przeczytanie notyfikacje beda usuniete np raz w tygodniu, jak zrobic zeby skrypt uruchamial sie zawsze w poniedzialek o 4 rano?
pozdrawiam
jaca121212
22.01.2015, 00:09:58
Jak się nie mylę to możesz zastosować crona który będzie się uruchamiał o 4 rano w poniedziałek który będzie czyścił stare wiadomości
link na temat crona
Pyton_000
22.01.2015, 00:25:26
Ja bym zastosował 2 tabele.
1. notify_messages - Miejsce na wiadomości (id, message)
2. notify_users - miejsce na "wysłane" notyfikacje dla konkretnych userów. Tutaj także trzymanie is_readed (czyli ostatecznie 3 kolumny: user_id, notify_id, is_readed)
Dzięki temu nie stracisz historii notyfikacji a także nie będziesz musiał czyścić drugiej tabelki (a przynajmniej możesz raz na mc.) bo będzie zajmowała niewiele miejsca. A tutaj nawer xxx mln. nie spowoduje dużego narzutu na wyszukiwanie itp.
Koldy
22.01.2015, 03:45:58
masz racje, zastosuje dwie tabele.
Dzieki za pomoc chlopaki
PS. Wiem ze to tak troche offtopic, ale z przedszkola i tak posty chyba sa usuwane, wiec jezeli ktos bawi sie Laravelem, to polecam sciage do niego
http://cheats.jesse-obrien.ca