Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyciagniecie liczby ze stringu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konradmm
Witam ponownie!
Otoz mam glupi problem...
Przeszukalem duuuuzooo tematow jednak zaden z nich nie opisuje problemu wyciagniecia liczby SPOMIĘDZY 2 takich samych znaków.

Mianowicie generuje mi sie taki string:
 023  Test

I chcialbym z niego wyciagnac liczbe.
Jak moge to zrobic bo substr nie okresli mi ktory znak jest pierwszy a ktory drugi ?

Z gory dziekuje za odpowiedz

EDIT: Przepraszam za problem, na dole poprawny string
nospor
wyrazenia regularne
preg_match()
Pyton_000
var_dump(explode(' ', $string));
slash^
Jezeli na początku jest spacja można użyć też
  1. echo (int)trim(' 023 Test');
konradmm
Dobra, mały błąd gdy pisałem...
Może najlepiej będzie jak zrobie zdjęcie bo niestety byłem już zaspany i nie zauważyłem...

mam TAKI string:

Znak Specjalny, Spacja, Numer, Spacja, Znak Specjalny, Spacja, Losowy tekst

Przepraszam za problem i proszę o pomoc wink.gif
nospor
Dostales dwie poprawne odpowiedzi (nospor, pyton) na swoj problem. Sprawdzales którąkolwiek?
konradmm
Cytat(nospor @ 23.01.2015, 16:06:43 ) *
Dostales dwie poprawne odpowiedzi (nospor, pyton) na swoj problem. Sprawdzales którąkolwiek?

Wlasciwie to tak, lecz sadzilem ze jest inne rozwiazanie mojego problemu ktore nie tworzy tablic.
Jakos mimo wszystko jestem temu przeciwny bo majac kolo kilku tysiecy takich rekordow, moze to troche obciazac. (ale nie wiem czy dobrze mysle stad moj temat)

A dokladnie sprawdzalem tylko explodem bo nie umiem zrobic tego preg_matchem, nie wiem co dokladnie tam wpisac, jestem idiotą ;(

Ok z pregmatchem zle podszedlem do sprawy.

$szukaj = "/[0-9]{1,}/";
jest rozwiazaniem mojego problemu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.