Witam serdecznie.
Od razu mówię, że jestem totalnie początkujący w PHP itd, aczkolwiek coś tam wiem. Teraz, po sesji(jestem po 1 sem. informatyki) pomyślałem, że napiszę sam dla siebie, dla swojego rozwoju, grę w pokera w PHP-ie. Tylko, nie jestem pewien jak się za to zabrać.
Chciałbym wiedzieć, czy dane na serwerze miałbym pobierać za pomocą AJAXA, czy inaczej, jak ma wyglądać sam ten skrypt PHP. Myślałem, żeby napisać to objektowo, choć objektowego PHP jeszcze nie znam, ale c++ coś ogarniam. W ogóle, czy powinienem się zabrać za MVC, właściwie nie wiem super precyzyjnie do czego to służy. No nic, takie ogólne porady.
Myślałem, żeby na początek nie dbać o stronę klienta, czyli jakieś zwykłe inputy, a potem napisać coś lepszego jS czy w svg.
Aha i jak mam kontrolować ile osób się łączy? Tzn zakładam ze jedna osoba chce grac, wyświetla się czekanie na graczy, i gdzie przechowywać na serwerze ze jedna osoba jest? Potem druga się dołącza i zsaczynają grać, a potem kolejne dochodzą itd.
Z góry dzięki, przepraszam, za niespójny tekst i nieprecyzyjne pytania.
Mam nadzieję że nikt nie jest zły, czy urażony, czy nic, po prostu chcę się pouczyć.