Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Algorytm podobienstwa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Znacie jakieś w miare dobra algorytmy na znajdywanie podobienstwa dwóch nazwa składających się z wielu wyrazów?

Podobienstwo na zasadzie:
kapitaliki,
jedno slowo podobne
edna litera inna,
znaki interpunkcyjne inne

Najlepiej jakby dało się do zrobić na poziomie zapytania do bazy. Jak nie to obróbka w php.

r4xz
Może algorytm Levenshtein distance, nawet znajdzie się coś do tego w sql (nie sprawdzałem jak działa). Nigdy też tego nie implementowałem, a więc moja wiedza jest czysto teoretyczna (więc pewnie i znikoma) na temat tego algorytmu, ale spróbować zawsze warto.
nospor
No właśnie ta nazwa mi coś chodziła po głowie smile.gif
Dzięki za linki, jak już coś mi się uda zrobić dam znać.

Jak zwykle jeśli ktoś ma coś do dodania to zapraszam smile.gif
redeemer
http://php.net/manual/en/function.levenshtein.php

@nospor: piszesz ceneo2? :-)
nospor
Nie, nie piszę ceneo2 smile.gif Widzę łączysz wątki wink.gif

No dobra, ale sam levenshtein nie da rezultatow, jakie oczekuje.

Zalozmy ze porownuje slowa:
echo $lev = levenshtein('Blabla', 'Blabla sp zoo');
echo $lev = levenshtein('Blabla', 'Bleble');

To wg lev, blizsze mi bedzie Bleble, podczas gdy wg mnie bliższe ma byc Blabla sp zoo. Trzeba będzie albo wzbogacić algorytm o levenshteina i cos jeszcze lub moze jest coś jeszcze innego?
redeemer
Może jakoś zmixować to z https://en.wikipedia.org/wiki/Hunt%E2%80%93McIlroy_algorithm
pyro
Proponuję najpierw sprecyzować jakiego podobieństwa albo przynajmniej przybliżonego algorytmu jakiego oczekujesz oraz przykłady I/O jakich byś oczekiwał rezultatów, bo "chcę jakieś określanie podobieństwa, dostałem levenshtein, ale nie o takie podobieństwo mi chodziło" naprawdę nie mówi absolutnie nic wink.gif
nospor
@pyro tak masz racje. Sam czekam jeszcze na konkretne przykłady. Chciałem jednak w miedzyczasie zasięgnąć już jakieś teorii smile.gif
sazian
$p=0;
similar_text("Blabla","Blabla sp zoo",$p);
var_dump($p);
daje 63%

similar_text("Blabla","Blable",$p);
var_dump($p);
daje 83%
nospor
@sazian, tak, juz testowalem tez similar text. Jak dostane konkretne dane to bede testowal najlepsze rozwiązanie smile.gif

edit: dobra, dzieki panowie. Mix levensteina z rozbijaniem na słowa działa niemalże idealnie. Na jakies 95% smile.gif
aniolekx
to może pochwal się dokładnym rozwiązaniem ¬¬
nospor
Ok, postaram sie po weekendzie przygotowac paczke smile.gif

edit:
https://github.com/nospor/similarity
kilab
Dzięki @nospor za paczkę, robi dobrą robotę smile.gif

Ja akurat właśnie muszę zrobić odnajdywanie podobnych słów, ale na poziomie bazy i korzystając z okazji, że temat w offtopie, mam do was pytanie. Najwyżej zgarnę srogie baty biggrin.gif

Otóż tak. Mam dwie identyczne bazy w MySQL i PostgreSQL na których badam wydajność żeby ostatecznie po tygodniach testów pozostać na MySQL lub przejść na PostgreSQL.
Do MySQL dodałem funkcję wykorzystującą algorytm levenshteina znalezioną tu: http://stackoverflow.com/questions/1390988...nction-in-mysql która działa, ale przy tabeli 40 tys. rekordów wykonanie najprostszego zapytania wykorzystującego tę funkcję trwa ok 15 s. Docelowo ma on działać na trochę większej tabeli, ok. 250 tys. rekordów więc rozwiązanie raczej marne. Na ogromny plus wychodzi w tej sytuacji PostgreSQL, w którym wykonanie zapytania wykorzystującego funkcję levenshteina z modułu fuzzystrmatch trwa zaledwie 0,5 s. na takiej samej liczbie rekordów (40 tys.).

No i to pytanie docelowe - czy to wydaje się być realne i normalne, że różnica czasu w wykonaniu bardzo podobnych do siebie zapytań na dwóch tych bazach jest taka duża?
nospor
Skoro w PostgreSQL korzystasz z gotowej wbudowanej biblioteki to tak, jest duża szansa że bedzie działać ona szybciej niż jakiś kod napisany przez kogos w necie.

Też chciałem robić to na poziomie bazy. Jednak szybko się okazało, że sam levenshtein jest niewystarczający, wiec musiałem się przerzucić na php.
Moge dodać, że sprawdzenie ponad 200tys tekstow trwa około 5 sekund
com
skoro w hydeparku to pozwolę sobie na mały offtop ta bółka przez ó to mnie razi tongue.gif a tak generalnie możesz dorzucić na stopkę, może się komuś przydać biggrin.gif
nospor
Z tą bółką to na tym polegał dowcip biggrin.gif
com
hahaha ok biggrin.gif znaczy się wiedziałem, że to dla jaj napisane ale rzuciło mi się strasznie w oczy wink.gif
Crozin
Skoro będziesz tego potrzebował do jakiegoś wyszukiwania to dlaczego nie skorzystasz z narzędzi do wyszukiwania, np. SOLR/ElasticSearch (oba działają na Lucene)? Przygotowując odpowiednie indeksy, które będą działały na znormalizowanych wyrazach otrzymasz dużo lepsze wyniki.
Pyton_000
Ale Ty @com jesteś łatwowierny ;P @nospor zrobił byka i żeby się obronić napisał że niby celowe wink.gif A że Mod to trzeba się zgadzać ;P I Banik ;D
nospor
@Crozin tam gdzie to wrzucam, nie miałem dostępu do Lucene
@Pyton prorok jak czy co.... biggrin.gif
com
no dlatego przyznałem mu rację proroku tongue.gif no a tak bardziej pasowało do tego co tam stworzył, wiec niech bd błąd wybaczony tongue.gif
nospor
Oj bo pisałem szybko
spółka bółka
i tak fajnie do rymu wyszło biggrin.gif

Dobra, "żart" usunięty, jest już poprawnie wink.gif
mls
No ale funkcja clean mogłaby być napisana zdecydowanie prościej wink.gif Pomijając już zamianę polskich literek (bo co, jeśli tam będą umlauty lub inne akcenty?) to te cztery preg_replace można było zastąpić maksymalnie dwoma...

Ogólnie, możnaby uprościć:
  1. public function clean($text) {
  2. $text = iconv('utf8', 'ascii//translit//ignore', trim($text));
  3. $text = preg_replace('#[^a-z0-9]+#', ' ', strtolower($text));
  4. $text = preg_replace('#[\s]+#', ' ', $text);
  5. return trim($text);
  6. }

wink.gif
Pyton_000
GitHub jest Twój wink.gif Fork, pull request i jedziesz wink.gif
nospor
@mls masz racje. Jesli moglbys zrobic to co mowi Pyton, to chetnie bym zobaczyl jak sie na githubie zarządza forkami smile.gif
mls
Cytat(nospor @ 17.02.2015, 15:06:22 ) *
@mls masz racje. Jesli moglbys zrobic to co mowi Pyton, to chetnie bym zobaczyl jak sie na githubie zarządza forkami smile.gif

Proszzz:
https://github.com/mlask/similarity
+ pull request na oryginalnym repo wink.gif
nospor
@mls a testowales to? Bo mi niestety Twoj kod:
  1. $text = 'bbbąęśĄĘŚccccc';
  2. echo iconv('utf8', 'ascii//translit//ignore', trim($text));
zwraca:
bbb?questionmark.gifquestionmark.gif?ccccc

edit: dopiero dodanie setlocale poprawia sprawe
  1. $text = 'bbbąęśĄĘŚcccccWeiß, Goldmann, Göbel, Weiss, Göthe, Goethe und Götz';
  2. setlocale(LC_CTYPE, 'pl_PL.utf-8');
  3. echo iconv('utf-8', 'ascii//translit', $text);
mls
Cytat(nospor @ 18.02.2015, 12:32:27 ) *
@mls a testowales to? Bo mi niestety Twoj kod:

Testowałem. Problemem jest w większości przypadków nie do końca prawidłowa biblioteka z której korzysta iconv. Na systemach linuksowych, np. na Ubuntu, używana jest biblioteka "glibc" zamiast poprawnej "libiconv". U mnie działa, bo "mam maka", bo tu standardowo jest libiconv. Ale faktycznie, zapomniałem, że z iconv mogą być problemy. A multibyte_string nie obsługuje transliteracji...
nospor
No właśnie...
No nic, dzieki za pull smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.