Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: walka z shell'e cdn.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
czezz
Wiem, że teraz, za to pytanie, polecą w moją stronę pomidory i inne warzywa... ale nie potrafię dojść czemu się tak dzieje.

Wszyscy wiemy, że w SHELL'u ( nieważne jaka to powłoka BASH czy tcsh czy jakakolwiek inna ) polecenie "cd" służy do zmainy katalogu. Np cd home sprawi, że przejdziemy do katalogu /home.

Moje pytanie: czemu jeśli zapiszemy tą komendę do pliku (czyli np. cd home) i uruchomimy ten plik to polecenit to nie wykona się - nie zostanie zwrócony żaden błąd.
Jest to dla mnie nie wytłumaczalne. tongue.gif
bregovic
No wiec jesli w jakims skrypcie shella wpiszesz 'cd' to on zmieni folder - z tymze tylko w zakresie skryptu. Jesli wiec zalorzymy ze jestes w ~ i masz folder ~/tmp i masz skrypt x:
Kod
cd ./tmp
touch test

I wykonasz sh ./x to masz w ~/tmp plik o nazwie test.
czezz
aaa dzięki smile.gif cenna uwaga :]
czezz
a właśnie! tak przy okazji.
#!/bin/bash

jaki ma to znaczenie i co się stanie jeśli będąc w bash'u nie poprzedze skryptu tym wierszem? Skoro na początku jest # to czy taki wiersz nie jest przypadkiem ignorowany. Jeśli będe w innej powłoce i wpiszę taki wiersz to jakie będzie to miało znaczenie przy wykonywaniu go ?
dr_bonzo
Cytat
co się stanie jeśli będąc w bash'u nie poprzedze skryptu tym wierszem

Sprawdz, wyglada na to ze dziala.

Cytat
Skoro na początku jest # to czy taki wiersz nie jest przypadkiem ignorowany

Ale jest traktowany tez jako pierwszy wiersz pliku, ktory wskazuje powloke/program ktory ma go wykonac.

Cytat
Jeśli będe w innej powłoce i wpiszę taki wiersz to jakie będzie to miało znaczenie przy wykonywaniu go ?

Wskazanie powloki w skrypcie zapewnia poprawnosc wykonania skryptu na wypadek roznic w dzialaniu/skladni innych powlok.
bregovic
Cytat(serafin @ 2004-12-15 15:04:44)
Hehe nie zapominaj o:

Cytat
#!/bin/bash

Nie prawda tongue.gif Przecierz napisałem żeby wykonał:
Kod
sh ./x
A w tym wypadku nie trzeba deklaracji tongue.gif
dr_bonzo
Zgadza sie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.