Witam,
zabieram się do odświeżenia/przepisania CRMa, którego napisałem ok. rok temu dla pewnego salonu kosmetycznego i wpadł mi do głowy pewien pomysł, chciałbym aby nowa aplikacja działa na zasadzie real-time (od prostych rzeczy jak wiadomości, powiadomienia do automatycznego odświeżania danych po ich aktualizacji w innym kliencie) napisałem więc prostą aplikacje serwerową która zajmuję się tym i komunikuje się z klientem poprzez websocket, prosta piłka jednak zacząłem się zastanawiać nad innym wykorzystaniem takiej aplikacji, co gdybym przeniósł całą warstwę obliczeniowa i operującą którym teraz zajmuje się teraz PHP do właśnie tej aplikacji? Myślicie, że jest to trochę porywanie się z motyką na księżyc i dodanie sobie tylko multum pracy? Dużym plusem takiego rozwiązania byłoby w przyszłości bezproblemowe stworzenie aplikacji mobilnej. Dane byłby przesłane po prostu jsonem a JS musiałby to ubierać i wyświetlać, można by było stworzyć jakiś system szablonów żeby to ładnie pracowało, Ajaxem pobiera szablon, socket dorzuca dane i wyświetla.
Co o tym myślicie? Jeżeli coś niezrozumiale przedstawiłem proszę pytać.