Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Rejestracja i logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
brit3101
Witam, piszę tutaj gdyż już nie mam pojęcia jak rozwiązać mój problem.

Problem dotyczy zarówno MySql jak i PHP.

Mam zrobić system logowania i rejestracji.

Mam sobie takie 4 tabelki jak na obrazku:

Otóż logowanie ma się odbywać poprzez tabelkę KONTO w której będą dane do logowania z 3 innych tabelek (Słuchacz, Lektor,Sekretariat). I teraz nie wiem jak to zrobić żeby to logowanie odbywało się poprzez tabelkę KONTO.(oczywiście krotki w tabelce mogą być inne, zrobiłem tylko poglądowy rysunek żebyś mniej więcej było wiadomo o co chodzi).

Jeśli coś nie jasne, mogę to wytłumaczyć dokładniej.

Z góry dzięki za pomoc wink.gif

Pozdrawiam.
nospor
Po pierwsze masz zwaloną strukture... Sworzyles x tabel, ktore na dobrą sprawę zawierają to samo... Ma byc jedna tabela.

Po drugie: skryptów rejestracji i logowania w necie masz całą masę. Z czym masz konkretnie problem?
brit3101
nospor - stworzyłem tyle tabel bo takie dostałem polecenie odgórnie...

Generalnie logowanie i wszystko inne mialem zrobione i struktura wygląda tak, że miałem jedną tabelke UŻYTKOWNICY i w nich wszystko przechowywałem.
Ale Pani mej się to nie spodobało i powiedziała że mam zrobić logowanie tak jak przedstawiłem rysunek w pierwszy poście.

A problem mam w tym, iż nie wiem jak zrobić rejestracje - a następnie logowanie żeby logowanie szło z KONTO a po zalogowaniu wyrzucało dane z tabel SŁUCHACZ bądź LEKTOR.
nospor
To wytłumacz Pani, że bredzi.
Ta kobieta nie ma zielonego pojęcia o projektowaniu baz.

To tak jakby w technikum na laborkach pani prowadząca kazała zrobić kierownicę po prawej stronie i zeby bylo ciekawie, to jeszcze kierwonicę z tylu na szybie. I obie mają działać...
brit3101
Ok, narazie dzięki smile.gif
W takim razie postaram się przekonać ją do mych racji wink.gif
blahy
Jesli kolumny sa pogladowe, to moze chodzilo o to, ze Słuchacz, Lektor i Sekretariat maja rozne pola. Wtedy Konto musialoby miec wszystkie kolumny, w ktorych wiekszosc nie bylaby uzupelniona.
Jesli mamy Konto z wspolnymi kolumnami i dodatkowo tabele Słuchacz, Lektor i Sekretariat (ktore przechowuja swoje pola i maja relacje do konta). Wtedy tworzac Sluchacza tworzymy mu wpis w Koncie i w Sluchaczu. Bo nie chce mi sie wierzyc, ze ktos wymusil na Tobie taka strukture jak podales na zalaczonym obrazku smile.gif

Wtedy jak ktos sie loguje sprawdzasz jego login/pass w tabeli Konto, jesli jest taki uzytkownik to trzeba go zalogowac i znalezc ten dodatkowy rekord, zeby pobrac jego typ i dodatkowe dane(dla ulatwienia typ moglby byc zapisany w Koncie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.