więc tak
mam 3 pliki pierwszy news.php , popup.js global.css chce zrobić przycisk który będzie mi otwierał z ładną animacją okienka a poza nim wszystko pięknie przyciemnione coś na takiej zasadzie:

Sorka za te prostokąty ale nie chciałem robić reklamy ( chodzi o te okienko na środku)
No i teraz tak co zrobiłem wzorowałem się na poradniku "Okienko Popup oparte o CSS i jQuery - Robert Matuszkiewski
i teraz co zrobiłem:
1. do css wrzuciłem:
#fade { /*--Przejrzyste warstwy tła--*/ display: none; /*--domyślnie ukryte--*/ background: #000; position: fixed; left: 0; top: 0; width: 100%; height: 100%; opacity: .80; z-index: 9999; } .popup_block{ display: none; /*--domyślnie ukryte--*/ background: #fff; background-image:url('bomber.gif'); background-repeat:no-repeat; background-position:right; padding: 20px; border: 20px solid #ddd; float: left; font-size: 1.2em; position: fixed; top: 50%; left: 50%; z-index: 99999; /*--CSS3 Cień okna--*/ -webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #000; -moz-box-shadow: 0px 0px 20px #000; box-shadow: 0px 0px 20px #000; /*--CSS3 Zaokrąglone narożniki--*/ -webkit-border-radius: 10px; -moz-border-radius: 10px; border-radius: 10px; } .popup_block p{ width:80%; } img.btn_close { float: right; margin: -55px -55px 0 0; } /*--Kod pozwalający na prawidłowe pozycjonowanie w IE6--*/ *html #fade { position: absolute; } *html .popup_block { position: absolute; }
2. potem w news.php podpiełem js.
No i dobra teraz zostało mi to podpięcie okienka jest podane jak to w htmlu zrobić:
<a href="#?w=500" rel="popup_name">słowo link</a
i teraz to co jest w okienku:
PANOWIE za Chiny nie wiem jak teraz to php zapisac żeby zrobić przycisk i jak go nacisne to otwiera mi okienko - POMOCY!