Cytat
Jeśli będę chciał wystąpić z prośbą o podwyżkę to dlatego, że będę uważał, że na to zasługuję, a nie dlatego, że ktoś zarabia więcej.
Mało życiowe to stwierdzenie.
Jakoś nie znam ludzi, którzy nie chcą zarabiać więcej

Nie znam ludzi, którzy odmówili by zwiększenia pensji, bez względu na to, czy zarabiają w ich mniemaniu dużo czy mało i zasługują na więcej.
To czy ktoś zasługuje na podwyżkę, jest to to baaardzo względne pojęcie i według mojej opinii największą wagę ma tutaj sytuacja rynkowa. Inaczej mówiąc, tyle towar jest warty, ile ktoś jest w stanie zapłacić. Jako pracownicy oferujemy usługi, za które pracodawcy płacą. Nasze usługi są wyceniane... rynkowo.
Jeśli "obudziłbyś się" z informacją, że Twoi kumple zarabiają 3 razy więcej, mimo, że ledwo ogarniają swój fach (a Ty jesteś doświadczony), nie poczułbyś nagle, że jednak Twoje usługi są więcej warte i
zasługujesz na większą pensję ?
Jeśli w ciągu np. tygodnia "przy piwie" zagadało by do Ciebie kilku znajomych ludzi, którzy prowadzą swoje firmy (lub są jakimiś kierownikami) zagadałby do Ciebie "ktoś" mówiąc:
Wiele o panu słyszałem, jest Pan dobrym programistą, czy nie chciałby Pan u mnie pracować za X zł
(gdzie X to wielokrotność Twojej pensji).
Nadal uważałbyś, że nie zasługujesz na więcej ?
Albo po prostu... otwierasz gazetę i widzisz mnóstwo ofert pracy, gdzie dla mniej doświadczonych pracowników oferuję się więcej niż Twoja pensja ?
Moim zdaniem, właśnie to wpływa na to, czy czujemy, że zasługujemy na więcej lub mniej.
Inna sprawa, jesteś zegarmistrzem, krawcem czy stolarzem. Masz ciężką robotę, wymagającą skupienia, umiejętności i siły w związku z czym, zasługujesz na dobre wynagrodzenie. Ale... klient nie chce naprawiać u Ciebie zegarka za 40zł, bo za 50zł kupi sobie nowy. Klient nie chce zamawiać u Ciebie szafki za 100zł, bo w obi stoi taka za 80zł itd. Czy w tym przypadku będziesz chciał podwyżkę... bo na nią zasługujesz ? Przecież to ustala rynek na ile kto zasługuje.
edit:// w ankiecie nie głosuję, bo raczej nie jestem webmasterem.