Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Lista użytkowników z wyróżnionymi danymi zalogowanego użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Neymar11
Witam.
Dzisiaj natchnął mnie pomysł aby odpalić sb listę userów smile.gif
No i pięknie! Tylko teraz pomysł następny!
Wyróżnić na czerwono "twoje" dane; czyli zalogowanego userka.
No i nie wiem jak to zrobic co_jest.gif co_jest.gif
No to jako niedoświadczony PHP Coder zwracam się do was Bogów PHP! biggrin.gif
Oto mój kod:
  1. <?php
  2. $sql = mysql_query('select id, username, email from users');
  3. while($wiersz = mysql_fetch_array($sql))
  4. {
  5. ?>
  6. <?
  7. echo 'Uzytkownik '.$wiersz['username'].' ma ID '.$wiersz['id'].', Mozna sie z nim skontaktowac poprzez <a href="mailto:'.$wiersz['email'].'">maila</a>.<br />';
  8. ?>
  9. <?php
  10. }
  11. ?>

Linia 7 to linijka która wyświetla userów. I myslałem żeby to zrobić z if() { ... } else { ... }
No ale nie wiem jak!
Dlatego proszę o "wskazówkę" biggrin.gif
ilidir
sprawdz sobie który użytkownik jest aktualnie zalogowany przypisz go do zmiennej i porównuj za pomocą ifa smile.gif A po co ci tyle znaczników PHP skoro masz wszsytko w PHP ;>
Neymar11
Ale jak?!
Tak? :
  1. <?php
  2. $SESSION['username']=Nex;
  3. $sql = mysql_query('select id, username, email from users');
  4. while($wiersz = mysql_fetch_array($sql))
  5.  
  6. if(isset($_SESSION['username']))
  7. { echo '<font color="red">Uzytkownik '.$wiersz['username'].' ma ID '.$wiersz['id'].', Mozna sie z nim skontaktowac poprzez <a href="mailto:'.$wiersz['email'].'">maila</a>.</font><br />'; } else {
  8. echo 'Uzytkownik '.$wiersz['username'].' ma ID '.$wiersz['id'].', Mozna sie z nim skontaktowac poprzez <a href="mailto:'.$wiersz['email'].'">maila</a>.<br />';
  9. }
  10. }
  11. ?>

No ale wtedy przecież jeżeli sesja == Nex to wszystkie będą czerwone sadsmiley02.gif sadsmiley02.gif
Nosz w dupe pomocy! Nie rozumiem tego. Zrobiłem już panel admina sprawny no i moge go udostepnic wzamian za pomoc na PW go wysle jak wszystko działa! smile.gif
nospor
facepalmxd.gif
Miales porownac sesje z aktualnym rekordem a nie samą sesję z powietrzem...

if($_SESSION['username'] == $wiersz['username'])
ilidir
Cytat(Neymar11 @ 20.02.2015, 11:22:28 ) *
Nosz w dupe pomocy! Nie rozumiem tego. Zrobiłem już panel admina sprawny no i moge go udostepnic wzamian za pomoc na PW go wysle jak wszystko działa! smile.gif

No to udostępniaj smile.gif Nosp już bardziej nie mógl Ci pomóc smile.gif
Neymar11
Okej, będę w domu to spróbuje smile.gif Oraz udostępnie obum ten panelik tongue.gif Tylko poprawię stopkę i git... ;D
Tylko od razu mówię nie wiem jakie błędy, robię na localhoscie i mam wyłaczony Error Logging że tak to ujmę...
b4rt3kk
Cytat(Neymar11 @ 20.02.2015, 15:39:03 ) *
Okej, będę w domu to spróbuje smile.gif Oraz udostępnie obum ten panelik tongue.gif Tylko poprawię stopkę i git... ;D
Tylko od razu mówię nie wiem jakie błędy, robię na localhoscie i mam wyłaczony Error Logging że tak to ujmę...

W jaki sposób chcesz udostępnić jak masz na localhost?
Neymar11
Oj no. Prostu z mostu :
Nie umiem tego zrobić więc proszę Was o pomoc w postaci gotowego kodu na wyświetlania tak jak bym chciał smile.gif
To że ktoś "nie spełni mojej zachcianki" nic się nie stanie, po prostu w takim razie bdę kombinował dalej smile.gif
johny_s
Cytat(Neymar11 @ 20.02.2015, 23:14:45 ) *
Oj no. Prostu z mostu :
Nie umiem tego zrobić więc proszę Was o pomoc w postaci gotowego kodu na wyświetlania tak jak bym chciał smile.gif
To że ktoś "nie spełni mojej zachcianki" nic się nie stanie, po prostu w takim razie bdę kombinował dalej smile.gif

a takie dobre frameworki piszesz http://forum.php.pl/index.php?showtopic=23...p;#entry1146391
a z tym sobie nie radzisz?
Neymar11
A chociaż informacja czy instnieje zapytanie MYSQL w stylu:

select * from users exclude row where id=1

ze wymija kolumne z zalogowanymi danymi tongue.gif

wybiera w moim przykładzie nie uwzględniając 1 kolumny.
da się zrobić? proszę o odpowiedź i po jej udzieleniu o zamknięcie tematu smile.gif
johny_s
możesz w zapytaniu podać kolumny które ma wyświetlić

1. SELECT kolumna1, kolumna2 FROM users WHERE id =1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.