Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Plik .cmd uruchamiany z cron cpanel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubislaw
Potrzebuję utworzyć cron, który będzie uruchamiał na serwerze plik .cmd (cpanel).
Przetestowałem rozwiązanie "start", ale plik się nie uruchamia. Jak powinno wyglądać polecenie cron, które uruchamia plik cmd?
Bardzo proszę o pomoc.
Pyton_000
a co to za plik, bo rozszerzenie w linuksie jest nie istotne, liczy się czym to uruchamiasz i co jest zawartością
kubislaw
Plik cmd o zawartości:

@echo off
SET USERNAME=login
SET PASSWORT=hasło
SET DATEI=ścieżka_do_pliku_na_serwerze/plik_xml_do uploadu
rem ****************************************************
rem *** No user serviceable parts below ***
rem ****************************************************
curl -F "xmlfile=@%DATEI%" http://%USERNAME%:%PASSWORT%@www.domena.com/xmlimport.php

Lokalnie się uruchamia, po zwykłym wywołaniu z poziomu windows. Ale na serwerze nie potrafię ustawić cron, który odpaliłby ten plik. Niestety nie mogę też tych danych wprowadzić bezpośrednio do zadania cron, ponieważ zawartość pliku zmienia się dynamicznie (login, hasło, plik xml).

Dodam jeszcze, że serwer ma zainstalowany i włączony curl, w tej samej wersji co lokalnie, więc nie w tym raczej rzecz.

Na serwerze jeśli ustawiam: start /b ścieżka/do/pliku/upload.cmd
Mam odpowiedź: /bin/sh: start: nie znaleziono polecenia
Pyton_000
blink.gif Czy Ty na prawdę nie widzisz że próbujesz odpalić Windowsiany skrypt pod linuksem?
Pod linuksem nie ma "start"

Musisz to przepisać na skrypt SH i dopiero ten wrzucić na serwer, ustawić chmod +x plik.sh i dodać do CRON-a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.