Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Pytanie odnoszące się do Marginesów oraz Pozycjonowania.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DonPolaczek
Witam serdecznie, ponieważ zabrałem się do tworzenia witryny w Bootstrap Flat dokładnie BootFlat. Moje pytanie odnosi się co do stylów CSS a mianowicie marginesów jeżeli np w nagłówku strony w menu dodaje: margin-left: 100px; czy taka witryna zachowa responsywność i czy przy każdej rozdzielczości zostanie ten margines zachowany. Rozumiem że witrynę trzeba tworzyć w tzw grid ale czy również gdy wykonuję szablon we Flat ? Jeżeli przykładowo będę chciał utworzyć diva który ma 3 kolumny a w nim ramkę która będzie tworzyła jedną całość to w jaki sposób mam ustalić pozycję elementów wewnątrz jak i całego diva, na pewno nie position absolute, ponieważ przy innych rozdzielczościach strona mi się nadzwyczajnie rozsypie. Z góry dziękuję za sugestię pozdrawiam.
DraGo110
Jeśli bawisz się z responsywnością polecam funkcje media-screen

http://blog.kamilbrenk.pl/css3-i-media-queries/

Cieżko mi powiedzieć czy strona zachowa responsywność. wszystko zależy od "dziecka" i od jego paramentrów smile.gif
DonPolaczek
No nie bardzo usatysfakcjonowała mnie wypowiedź chodzi dokładnie o to mam nawigacje u góry i chcem aby logo tej nawigacji było np 50px od lewej krawędzi i teraz ten element ma być responsywny czyli jak zmniejszymy rozmiar strony to logo oraz zakładki jak Strona Główna, Kontakt itd ma się zmniejszyć w tej samej proporcji zachowując odpowiednią odległość od siebie.
trueblue
Mam nadzieję, że nie zajmujesz się płatnymi zleceniami tworzenia stron.
DonPolaczek
Nie nie zajmuję się, wziąłem projekt od znajomego aby nauczyć się kodować. Kupiłem kurs na StrefaKursów ale wgl on nie pomaga mi co do mojego szablonu. Cięcie PSD do HTML&CSS. W Kursie wszystko jest ustalane za pomocą pozycji absolutnej co odpada przy tworzeniu witryny za pomocą bootstrap przynajmniej tak mi się wydaję. Jeżeli tworzę szablon od podstaw w bootstrap nie z PSD wszystko idzie jak pomaśle mam masę możliwości oraz rozwiązań gorzej jest własnie gdy biorę jakiś PSD i kompletnie nie mogę sobie z nim poradzić.
DraGo110
No to nie widzę przeszkód aby uzyć media-screen

1. @media screen and (min-width: 480px){
  2. #twoje_logo {
  3. margin-left: 5%
  4. }
  5. }
  6.  
  7. #twoje_logo {
  8. margin-left: 15%
  9. }

Prosty przyklad. jeżeli pracujesz na responsywnych stronach straj się używać procentow lub "dpi" pozdrawiam! smile.gif
DonPolaczek
Rozumiem wielkie dzięki, a w skali DPI ponieważ jest dokładniejsza od procentów rozumiem że wszystko będzie okej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.