Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Zapytanie LIKE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lethys
Witam,

Tworzę prostą wyszukiwarkę na swojej stronie. Korzystam z zapytania do bazy LIKE '%".$szukane."%' tylko problem polega na tym, że wynajduje mi wszystkie rekordy gdzie znajduje się wyszukiwany ciąg znaków.

Czyli jak np. wpiszę "jak"

to znajdzie mi:
jak zrobić dobry obiad
być jak bond
jaki kolor włosów jest teraz modny? - tutaj znalazło taki ciąg znaków i również wyszukało

Zapytanie:

1. SELECT * FROM baza_produktow WHERE nazwa LIKE '%".$nazwa_przetworzona."%' LIMIT 5

Jak sformułować zapytanie aby pokazywało tylko i wyłącznie frazę jako oddzielny wyraz?

ps. zapytanie LIKE bez % znowu nie znajdzie mi zapytań gdzie jak jest wyrazem ale coś jest przed albo po jak.
Pyton_000
Ja używałem czegoś takiego do dopasowania słów:
Kod
kolumna REGEXP "([[[:blank:][:punct:]]|^)slowo lub fraza([[:blank:][:punct:]]|$)"
Lethys
Cytat(Pyton_000 @ 27.02.2015, 10:45:33 ) *
Ja używałem czegoś takiego do dopasowania słów:
Kod
kolumna REGEXP "([[[:blank:][:punct:]]|^)slowo lub fraza([[:blank:][:punct:]]|$)"

Teraz niby działa ale też nie do końca tak jak chciałem, bo wyszukuje mi tylko przy pełnych wyrazach. Wyszukiwarkę mam zmontowaną z AJAXEM i na bieżąco pokazuje podpowiedzi.

Z takim zapytaniem pokazywane odpowiedzi są tylko, jeżeli użytkownik dokończył pisać wyraz.

Np.

Jak - pokaże
Jak zro - nie pokaże
Jak zrobić - pokaze
Jak zrobić sern - nie pokaże
Jak zrobić sernik - pokaże

Pyton_000
To się zdecyduj czego Ty chcesz.
Lethys
Cytat(Pyton_000 @ 27.02.2015, 11:19:36 ) *
To się zdecyduj czego Ty chcesz.

Przecież musi się dać jakoś stworzyć wyszukiwarkę z tymi dwoma warunkami, wiele serwisów ma taką wyszukiwarkę.

warunki:
1. Wyszukuje tylko rekordy z danym słowem (nie zawierających tego słowa z większym wyrazie)
2. Wyszukuje nawet przy niedokończonej frazie w całości np. jak zrobi (pełna fraza: jak zrobić sernik)
Pyton_000
Przecież te 2 warunki wykluczają się wzajemnie.

Bo niby jak masz wyszukać słowo które jest nie w pełni wpisane i na dodatek to co wpisane nie jest częścią większego wyrażenia ?

[edit]
dla Ciebie to jedynie pozostaje LIKE "%xxx%"
phpion
Cytat(Lethys @ 27.02.2015, 11:29:36 ) *
Przecież musi się dać jakoś stworzyć wyszukiwarkę z tymi dwoma warunkami, wiele serwisów ma taką wyszukiwarkę.

Ale niekoniecznie działającą na LIKE wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.