Chciałbym przesłać dane z JS do php. Próowałem to robić zwykłą metodą GET, POST a nawet próbowałem AJAX. Niestety nic. Próbowałem napisać to na podstawie przykładów z książki i z internetu
Tutaj jest treść:
Metoda GET:
/* Załadowanie wszystkich funkcji i utworzenie zmiennych przechowujących informację o postępach instalacji */ $(document).ready(function() { var postep; rozpocznijInstalacje(); }); /* Funkcje niezbędne do przeprowadzenia dynamicznej instalacji ENDO */ function rozpocznijInstalacje() { $('.rozpocznij').click(function() { var postep = 'krok1'; $.get ( "instalator.php", { postep: postep}, function(data) { $('#pojemnikGlowny').html(data); } ); }); }
Sposób AJAX:
/* Załadowanie wszystkich funkcji i utworzenie zmiennych przechowujących informację o postępach instalacji */ $(document).ready(function() { var postep; rozpocznijInstalacje(); }); /* Funkcje niezbędne do przeprowadzenia dynamicznej instalacji ENDO */ function rozpocznijInstalacje() { $('.rozpocznij').click(function() { var postep = 'krok1'; $.ajax ({ type :"GET", url :"instalator.php", data :{ postep: postep }, complete(dane) { $('#pojemnikGlowny').html(dane); } }); }); }
Fragment kodu php, który ma przechwycić dane:
// proces instalacji - otrzymywanie i zwracanie odpowiednich danych ze wzgledu na otrzymaną informacje, który krok jest właśnie wykonywany if($_GET['postep'] == 'krok1') { echo '<h1>Instalacja ENDO</h1><br /> <h3>Krok 1.</h3>'; }
Nie mam pojęcia co mogłem zrobić źle.
Z góry dziękuję za pomoc