Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP]Gra realtime
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
snerf
Witam

Mam pytanie w czym najlepiej napisać proste gierki typu kółko i krzyżyk ? gra statki etc.. w czasie rzeczywistym by udział mogły brać dwie/trzy osoby?
Używałem kiedyś socketów i node do napisania czatu i działał wysmienicie ale wymagany był serwer wiadomo :/.

Tu pytanie, za pomocą odświeżania jquery i bazy danych mysql jest to optymalne rozwiązanie? Tak bym nie musiał posiadać serwera do uruchamiania socketów.

SmokAnalog
Optymalnie w tej chwili byłoby z web socketami, ale jeśli chcesz uniknąć potrzeby posiadania serwera, to zostaje Ajax i najlepiej technologia long polling.
snerf
Dziękuje za odpowiedź smile.gif
A na jakiej zasadzie działają te wszystkie gry na platformie Android... typu słowotok, quizownia, statki etccc setki gier multiplayer.. każda znich jest obsługiwana przez serwer? Serwer nie może działać po stronie klienta?

SmokAnalog
Myślę, że większość z tych gier działa na zasadzie web socketów, może poza tymi, które nie potrzebują aż tak szybkiej odpowiedzi serwera (np. Słowotok). Co masz na myśli w ostatnim pytaniu?
pasman
Serwek na komórce odpada. Dostawcy internetu blokują ruch przychodzący do telefonu - testowane w Orange.
SmokAnalog
Co to jest "serwek na komórce"?
snerf
A o do socketow mam pytanie czy trzeba mieć wykupiony serwer dedykowany/vps żeby je uruchomić niema innego sposobu chociażby darmowego ^^? mój pc jako host odpada tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.