Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Lista wyboru postaci "option" jak zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bongo
Witam.
Muszę stworzyć listę wyboru postaci w której można wybrać na jakim świecie chce się grać i jaką postacią chce się grać, lista ma działać w pętli, wyciągać informacje o danym użytkowniku, a potem wyświetlić go na liście, a po wybraniu danej postaci/świata ma automatycznie przekierować na dany świat. Generalnie chodzi mi oto jak mam zrobić coś takiego, że jak ktoś wybierze tą postać, to żeby w tej pozycji był zapisany nick i świat, a potem tylko przekierowanie. Próbowałem robić to tak, ale utknąłem na tym, że nie wiem jak mam zapisać te dane o użytkowniku w liście. Podejrzewam, że jakoś będzie trzeba to sesją zrobić, ale nie wiem. oto fragment kodu:
  1. <?php
  2. $id = $user['id'];
  3. $login = mysql_query("SELECT * FROM postac WHERE id_konta = '$id'");
  4. if ($login) {
  5. while ($log = mysql_fetch_array($login)) {
  6. ?>
  7. <optgroup label="<?php echo $log['swiat'] ?>">
  8. <option value=""><?php echo $log['nick'] ?></option>
  9. </optgroup>
  10. <?php
  11. }
  12. }
  13. ?>
  14. </select><br />

Może ktoś ma lepszy pomysł na zrobienie tego?
Proszę o pomoc
sadistic_son
Człowieku, przeczytaj to co napisałeś i tak szczerze odpowiedz sobie na pytanie "czy aby na pewno ktokolwiek inny oprócz mnie zrozumie o co mi w ogóle chodzi?". Mimo najszczerszych chęci po przeczytaniu tego masła maślanego nie jestem w stanie nawet rzucać luźnymi podpowiedziami, a nuż coś trafi w Twój problem.
snerf
Jedyne co zrozumiałem to że chcesz zrobić sesję a więc powodzenia.
http://www.w3schools.com/php/php_sessions.asp

W razie problemów pisz!
Bongo
Może tak:
Mam stronę na której po zalogowaniu się użytkownik musi zobaczyć listę swoich postaci na różnych światach w grze.
Więc muszę stworzyć listę rozwijaną (http://www.kurshtml.edu.pl/html/lista_rozwijalna,formularze.html) w której będę mógł wybrać postać na której chcę grać, z tym nie miałem zbyt dużego problemu, bo zrobiłem pętlę while i wszystkie postacie przypisane do danego konta są wyświetlane, ale nie wiem co dalej, jak mam to dalej napisać, bo kiedy użytkownik wybierze jakąś postać z listy, to po kliknięciu "wejdź do gry" powinno mnie automatycznie przekierować na świat w którym jest zarejestrowana dana postać. Chciałem zrobić to tak, że jakoś w tej liście jest zapisany nick nie wiem w sesji np. i potem już w samej grze jakoś wyciągam te informacje, ale nie wiem jak zrobić to przekierowanie i zapisanie tego nicku w sesii, aby po wybraniu danej postaci w sesii zapisało jej nick i świat na który ma przekierować użytkownika. Nie wiem jak to inaczej opisać, mam nadzieję, że teraz jest to jaśniej opisane
snerf
Pokaż kod odpowiedzialny za przechwycenie twojego formularza?
Bongo
nie mam takiego kodu jeszcze
snerf
A więc przesyłam pomoc.
Wpisałem w google: form php
http://www.w3schools.com/php/php_forms.asp
Bongo
A więc kod wygląda teraz tak:
  1. if (user::isLogged()) {
  2. $user = user::getData('', '');
  3. ?>
  4. <div id="logowanie">
  5. <center>Witaj <?php echo $user['login'] ?>!<br />
  6. Wybierz postać na której chcesz grać z listy poniżej:<br />
  7. <form method="post" action="/zefir/index.php">
  8. <select name="loged" id="loged" style="min-width:150px;">
  9. <?php
  10. $id = $user['id'];
  11. $login = mysql_query("SELECT * FROM postac WHERE id_konta = '$id'");
  12. if ($login) {
  13. while ($log = mysql_fetch_array($login)) {
  14. ?>
  15. <optgroup label="<?php echo $log['swiat'] ?>">
  16. <option value="<?php $log['nick'] ?>"><?php echo $log['nick'] ?></option>
  17. </optgroup>
  18. <?php
  19. }
  20. }
  21. ?>
  22. </select>
  23. <input type="submit" value="Wejdź do gry">
  24. </form><br />
  25. <br />
  26. <br />
  27. <center>
  28. Możesz także się wylogować:<br />
  29. <a href="logout.php">Wyloguj się!</a>
  30. </center>
  31. </div>
  32. </div>
  33. <?php
  34. require 'footer.php';
  35. }

dodałem tego forma i przechodzi mi, ale tylko na jeden świat(zefir). Jak pisałem chcę otrzymać efekt końcowy taki iż jak wybiorę postać w jednej zmiennej są zapisane wszystkie informacje o niej i przechodzą do index.php dalej zapisane.
Jak widać wszystko z tabeli "postac" jest zapisane w zmiennej log, czyli id postaci, świat na którym ona jest, nick itd..
Co mam dalej z tym zrobić?
Neymar11
Według twojego kodu wygladaloby to tak :
Masz 5 swiatow: a, b, c, d, e
A lista tak :

--- a
--- b
--- c
--- d
--- e
- postac 1
- postac 2

Musisz zrobic oskbne zapytania...
SELECT nick FROM postac WHERE id_konta = '$id' AND swiat = 'a'
I odmienne zapoytania dla kazdego swiata - zmieniasz po prostu to "a" na nazwe swiata czy jak ty tam masz kolego swiaty zapisane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.