Cytat
Czemu podczas wyborów, mimo, że działają te same mechanizmy co na wolnym rynku, rezultat nigdy nie zadowala zwolenników tego wolnego rynku? To nie jest tak, że skoro masz dobry program to w końcu wygrasz? Dokładnie tak jak na wolnym rynku, gdzie mając dobry produkt zawsze odniesiesz sukces?
Reklama dźwignią handlu. Kiepski produkt, ale dobrze zareklamowany i ładnie opakowany wygrywa. Oczy kupują.
Druga sprawa, to przecież nie każdy chce być wolnym człowiekiem. Czemu więc ma głosować za wolnością ? W USA było kiedyś niewolnictwo. Potem niewolnictwo zostało zniesione (zdelegalizowane?). Mimo to, część niewolników nie chciała opuścić swojego pana, bo zwyczajnie było im dobrze. Pan zapewnił im jedzenie, ubranie i schronienie i im wystarczyło. Najwyraźniej nasze społeczeństwo lubi obecny stan rzeczy.
Cytat
Mnie aż ciarki przechodzą jak sobie pomyślę, że mógłby wygrać wybory. I nie zagłosuję na niego - "bo tak". Nie znam jego programu dokładnie
Cytat
I nie wybiorę Dudy - bo za młody
Zbyt wiele się nie różnisz od ankietowanych osób

Co do JKM, media pokazują jego bardziej kontrowersyjne wypowiedzi, "bez kontekstu" lub takie, które po prostu były jakąś ironią lub żartem. Natomiast istotniejsze jego wypowiedzi są pomijane.
Przykład :
http://www.fakt.pl/janusz-korwin-mikke-chw...y,442719,1.htmlJKM twierdzi, że umowa o pracę, która gwarantuje stałe godziny pracy to nie jest nic fajnego, bo w więźniowie w Auschwitz też mieli określone godziny pracy i wcale nie mieli fajnie.
Wniosek mediów ? JKM twierdzi, że więźniowie mieli dobre warunki pracy...
Wcale się Tobie nie dziwię, że o JKM masz taką opinię, bo gdy kilka lat swoją wiedzę polityczną czerpłem tylko z telewizji, to mniej więcej podobnie myślałem.
Mało kto wie, że gdy JKM był posłem po rozpadzie komuny, wydał postulat aby "Zakazać uchwalania budżetu z deficytem". Nie miał wtedy poparcia wśród posłów. np. Lech Kaczyński go nie poparł, natomiast oba bracia gdy kandydowali do różnych wyborów mówili o tym, że dług publiczny to poważny problem i będą coś z nim robić.
Nie wiem ile teraz kosztuje nas spłacanie tego długu. W 2011 roku było to 38 mld zł, czyli mniej więcej tyle co podatek dochodowy. Inaczej mówiąc, pół miesiąca w roku pracujemy tylko po to, by pokryć odsetki za dług publiczny.
Ja chętnie bym zagłosował, na kogoś, kto jest nieco bardziej reprezentatywny od JKM. Niestety, politycy mówią to, co ludzie chcą usłyszeć, a robią swoje. Brakuje polityków, którzy chcą robić to co zrobić należy, często wbrew woli ludu. JKM tutaj się pozytywnie wyróżnia.
No ale... co to kogo obchodzi. Lepiej posłuchać w mediach, kto lubi a kto nie lubi pedałów i który z kandydatów ma ładniejszą żonę bądź kota.
W mediach gada się o pierdołach typu pedały, o invitro, a rzeczy istotne się pomija, (może po to, aby pod osłoną mediów można było spokojnie kraść ?) .
Apropo wieku. Mówisz, że młodzi robią często głupie rzeczy. Nie wątpie, że nasi doświadczeni politycy, wywodzący się z PZPR są mądrzy i doświadczeni, ale niezbyt to przekłada się na jakość polityki.
Nie lubię takiego generalizowania ze względu na wiek w tym przypadku, bo zwyczajnie się nie sprawdza.