Postanowiłem jednak stworzyć tą nakładkę dla PDO, i mam taki problem:
public function prepare($query = FALSE) { $this->query = $query; try { if($this->connection == FALSE || $this->query == FALSE) { //sprawdzam czy jest połączenie oraz czy przekazano query throw new Exception('blad', 1); //tutaj jakiś przykładowy błąd jeśli nie spełnione warunki } $this->stmt = $this->connection->prepare($this->query); //tu wiadomo chyba $this->stmt->execute(); //TUTAJ TYLKO CHWILOWO żeby sprawdzić } catch(PDOException $e) { $this->error(array('text' => $e->getMessage(), 'code' => $e->getCode())); //Przekazanie do funkcji (w niej następuje na razie proste echo) } catch(Exception $e) { } }
Jak widać tutaj wyłapuję dwa wyjątki, pierwszy od PDO jeśli w execute coś by nie poszło z zapytaniem(dlatego dałem tymczasowo w tej funkcji), natomiast drugi własny jeśli jakieś tam warunki nie zostaną spełnione, i tutaj pytanie czy ja dobrze myślę teraz z tym przechwytywaniem dwóch wyjątków, jest to poprawne, czy jakoś inaczej to powinienem rozwiązać, zauważyłem też że jak PDOException zamienię na Exception to wyjątek od PDO też zostanie wychwycony(niby logiczne wiadomo) i praktycznie wszystko to mogę rozwiązać tylko
catch(Exception $e) {
Czy mam jakoś kombinować i tworzyć n wyjątków na różne potrzeby czy inaczej powinienem to rozwiązać?