Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką dystrybucję linuxa polecacie dla nowicjusza ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Gruchol
Witam,
Postanowiłem zrezygnować z windowsa i przesiąść się na Linuxa.
Mam do Was pytanie jaką dystrybucję polecacie ?
Wczoraj zainstalowałem ArchLinuxa i dla mnie to była czarna magia. Oprócz tego że świetnie wyglądał nic mi się w nim nie spodobało.
Aktualnie jestem na Debianie ale mam trochę mieszane uczucia co do niego.
Zastanawiam się jaki na jaki system się mogę przesiąść.
Zależy mi na tym aby system jakoś wyglądał, był użyteczny i nie odstraszył mnie na samym początku tak jak Arch.

A może zostać na Debianie ?
Tylko nie wiem co do niego doinstalować aby lepiej wyglądał bo na razie to z tym kiepsko.
Jeżeli możecie to napiszcie proszę jakiego systemu używacie i co Wam się w nim podoba.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
PrinceOfPersia
Cytat
Tylko nie wiem co do niego doinstalować aby lepiej wyglądał bo na razie to z tym kiepsko.

może po prostu domyślne środowisko graficzne ci nie odpowiada? Ta sama dystrybucja (np. Debian) może wyglądać całkowicie inaczej, w zależności czy masz zainstalowane (i włączone) Unity, Gnome, KDE, Cinnamon, xfce, lxde, Fluxbox etc.

edit:

Cytat
Jeżeli możecie to napiszcie proszę jakiego systemu używacie i co Wam się w nim podoba.

jak korzystałem z Linuxa, to najbardziej lubiłem Ubuntu, Minta albo Debiana z dogranym środowiskiem Cinnamon (domyślne środowisko dla Linux Mint, btw)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon_%28software%29
ale akurat wybór środowiska to jest tak subiektywna sprawa, że musisz sam zobaczyć co ci będzie pasować. Mnie Cinnamon podpasował, bo miał dobre rozwiązane wirtualne pulpity (można było np. tworzyć własne, zamiast mieć ustaloną liczbę).
Gruchol
Instalowałem Gnome i KDE, szału nie robi.
Janusz1200
Ja używam Ubuntu, Debian nie chciał mi się dobrze instalować (miał kłopoty z video a nie chciałem się babrać z kernelem).

Jak dla mnie Ubuntu jest ok, z tym, że ja znam komendy unixowe. No i używam komputera w zasadzie tylko do developerki (Netbeans, Apache itp), nie do gier.
Uważam - wydaje mi się - że jak ktoś chce robić aplikacje www w PHP, to powinien pracować w takim środowisku, w którym będą deployowane (a więc raczej nie windows, za który zresztą trzeba płacić)
Gruchol
Nie gram w gry.
Właśnie wypalam Xubuntu bo już szalu dostaje przez tego Debiana.
Też mam z nim problemy bo co chwile mam paski na ekranie.
(Pod biosem itp. tego nie ma)

Jakie polecasz środowisko graficzne pod Ubuntu ?
Janusz1200
A nie mam pojęcia. Najpierw zainstalowałem server, na nim desktop, default, więc pewnie Unity.
Ale głownie - midnight commander smile.gif
!*!
http://elementary.io/ jak kogoś nie stać na maca ;)

Dobrym wyborem jest debian (testing), bo to jeden z najpopularniejszych systemów na hostingach, wersja netinstall i dogrywasz co chcesz. Jak poradziłeś sobie z archem, to doinstalowanie pakietów i środowiska nie powinno być problemem. Jeśli natomiast masz kłopot z kartą graficzną, zawsze możesz zainstalować inny kernel (aptosid), domyślnie debian nie ma w sobie nic co nie ma wolnej licencji.
tzm
Cytat(!*! @ 12.04.2015, 18:29:12 ) *
http://elementary.io/ jak kogoś nie stać na maca ;)

Dobrym wyborem jest debian (testing), bo to jeden z najpopularniejszych systemów na hostingach, wersja netinstall i dogrywasz co chcesz. Jak poradziłeś sobie z archem, to doinstalowanie pakietów i środowiska nie powinno być problemem. Jeśli natomiast masz kłopot z kartą graficzną, zawsze możesz zainstalować inny kernel (aptosid), domyślnie debian nie ma w sobie nic co nie ma wolnej licencji.

Probowales z tego korzystac chociaz raz? Jest ladny, i koniec. ubuntu / mint na poczatek.. jak kogos nie stac na maca to sie robi hackintosha
Turson
W jednym oknie terminala możesz otwierać nowe karty zamiast nowych okien, a te karty sobie porządkować
ctrl+shift+t
!*!
Cytat(tzm @ 12.04.2015, 18:35:44 ) *
Probowales z tego korzystac chociaz raz? Jest ladny, i koniec. ubuntu / mint na poczatek.. jak kogos nie stac na maca to sie robi hackintosha

Tak, jeszcze za czasów pierwszej bety. eOS ma ten sam problem co osx, aplikacje z poza jego ekosystemu wyglądają jak... te z win8+ ;) poza tym, to kolejny klon ubuntu, więc ma te same wady/zalety co pierwowzór. Hackintosh jest nielegalny ;)
tzm
Cytat(!*! @ 13.04.2015, 10:38:56 ) *
Tak, jeszcze za czasów pierwszej bety. eOS ma ten sam problem co osx, aplikacje z poza jego ekosystemu wyglądają jak... te z win8+ ;) poza tym, to kolejny klon ubuntu, więc ma te same wady/zalety co pierwowzór. Hackintosh jest nielegalny ;)

to zamiast pisac o tym na forum, przydaj sie na cos i zglos sprzedawcow hackintosha na allegro i powiedz obsludze ze to nielegalne.
!*!
Cytat(tzm @ 13.04.2015, 10:56:02 ) *
to zamiast pisac o tym na forum, przydaj sie na cos i zglos sprzedawcow hackintosha na allegro i powiedz obsludze ze to nielegalne.

uhuhu daleko zajdziesz :D
Janusz1200
No i jak tam Ubuntu? Działa?
tzm
Cytat(!*! @ 13.04.2015, 11:21:23 ) *
uhuhu daleko zajdziesz biggrin.gif

?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.