Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czego brakuje / czego jest nadmiar w CMSach
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Posio
Siemka, korzystałem juz z kilku / nastu CMSów zaczynając od PHPFusion przez Wordpressa / Joomlę / Drupala/ PHPNuke / UMBARCO / Squiz Matrix.

Póki co nie znalazłem niczego na moje potrzeby czyli czegoś z minimalną funkcjonalnością(co łączy się z szybkością), stabilnością, bezpieczeństwem. Niby po zainstalowaniu niektóre z tych CMSów nadają się tylko do prostych rzeczy, ale nie zmienia to faktu, że są to wolne kobyły z archaicznym kodem. Tu moje pytanie, czego wam brakuje / co byście zostawili - jak dla was powinien wyglądać idealny CMS.

Pyton_000
Idealny to taki który jest skrojony na miarę.
CMS dostępne w sieci muszą mieć cechy uniwersalności tak aby każdy mógł sobie dostosować.
Ideałem byłoby stworzenie w pełni modułowego CMS w którym można włączyć/wyłączyć prawie wszystko. lub doinstalować paczki (coś ala WP tylko lepiej zorganizowane)
!*!
Cytat(Posio @ 14.04.2015, 11:50:30 ) *
czego wam brakuje

Modułu przenoszenia moich myśli bezpośrednio na ekran.

Cytat(Posio @ 14.04.2015, 11:50:30 ) *
co byście zostawili

System wtyczek to jedyna rzecz z WP która mi się podoba, to po prostu działa. Co prawda zrobili tam zły rozdział na dwie grupy na który i tak nikt nie zwraca uwagi, ale to można by zaimplementować odpowiednim schematem już z poziomu jakiegoś wzorca. Reszta to w zasadzie księga gości z modułem logowania z lat 90 ;)
marcio
Cytat(Pyton_000 @ 14.04.2015, 12:00:47 ) *
Idealny to taki który jest skrojony na miarę.
CMS dostępne w sieci muszą mieć cechy uniwersalności tak aby każdy mógł sobie dostosować.
Ideałem byłoby stworzenie w pełni modułowego CMS w którym można włączyć/wyłączyć prawie wszystko. lub doinstalować paczki (coś ala WP tylko lepiej zorganizowane)

No to moze do konca miesiaca cos takiego pokaze wink.gif nie no zartuje pisze wlasnie taki cmf napewno nie bedzie to poziom drupala czy wordpress-a(no moze kod bedzie lepiej wygladal wink.gif) ale idea jest wlasnie taka zeby mozna bylo wszystko wylaczyc/wlaczyc i zeby kazdy komponent byl jak najmniej zintegrowany z innymi.
Jesli cie cos takiego interesuje to polecam przejrzec kod Adam Boduch coyote z 4programmers.net tam idea jest taka sama a kod jest bardzo dobrze napisany polecam !
Forti
Cytat(marcio @ 14.04.2015, 12:18:38 ) *
No to moze do konca miesiaca cos takiego pokaze wink.gif nie no zartuje pisze wlasnie taki cmf napewno nie bedzie to poziom drupala czy wordpress-a(no moze kod bedzie lepiej wygladal wink.gif) ale idea jest wlasnie taka zeby mozna bylo wszystko wylaczyc/wlaczyc i zeby kazdy komponent byl jak najmniej zintegrowany z innymi.
Jesli cie cos takiego interesuje to polecam przejrzec kod Adam Boduch coyote z 4programmers.net tam idea jest taka sama a kod jest bardzo dobrze napisany polecam !

CMF (typu Symfony) służą do tworzenia CMS na miarę dla klienta. Nic ponad to. Łatwość modyfikacji / upgrade itp.

Wordpressy itp. to archaizm. Ich kod to jest taka patologia.. rzęźbienie w brązie jak to mówią smile.gif
mar1aczi
Forti, coś wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Content_Management_Framework) nie zgadza się z Twoją definicją CMF wink.gif
Forti
Wyjaśnij co masz na myśli.

Symfony to CMF. Framework w którym tworzymy strony internetowe. CMS to nic innego jak system do zarządzania treścią - luźno mówiąc "adminka" i odpowiedni zrobiony "front" (czyli to co jest dla usera). Można w symfony napisać "statyczną" stronę, a może właśnie jakiś CMS.

CMF to rozwinięcie CMS? Nie zgodzę się ;] Wikipedia nie zawsze dobrze prawi, tutaj jest ewidentnie błąd. To tak jakby powiedzieć, że symfony jest rozwinięciem PHP. To jest tylko narzędzie (symfony i inne CMF), przy użyciu którego tworzymy inne narzędzia (CMS) przy użyciu których zastawiamy treści na stronie.

ehh chyba nie mogę się wysłowić.
Pyton_000
CMF to podwalina CMS. Jest to system który umożliwia swobodne i dowolne rozszerzanie go. CMS to gotowa paczka zbudowana na podstawie CMF.
Symfony sam w sobie to Framework a nie CMF.

Przykładem CMF jest Wordpress, który umożliwia dowolne rozszerzanie na podstawie wtyczek.
Tak samo Laravel, Zend czy inny FM to nie jest CMF.
Byłoby to CMF gdyby był to szkielet działającej aplikacji do której dodajemy konkretne moduły, wtyczki, rozszerzenia (jak zwał tak zwał). Wtedy z podstawowego CMF robi się rozbudowany CMS.
Posio
Dobra dobra Panowie i Panie, pytanie było o CMSy.

W zasadzie pytanie może skierowane do złej grupy ... bo raczej mało jest tu użytkowników a wiecej wykonawców. W każdym razie, chodzi o to, co by was mogło skusić do skorzystania.
com
W sf to tu masz CMF http://cmf.symfony.com/ smile.gif
marcio
Cytat
Byłoby to CMF gdyby był to szkielet działającej aplikacji do której dodajemy konkretne moduły, wtyczki, rozszerzenia (jak zwał tak zwał). Wtedy z podstawowego CMF robi się rozbudowany CMS.

Dokladnie cmf to szkielet rozszerzalnej aplikacji napisany w jakims fw ktory za pomca modulow/wtyczek robi to co cms
mar1aczi
Cytat(Forti @ 14.04.2015, 17:02:06 ) *
Wyjaśnij co masz na myśli.

Miałem na myśli to, że "wikipedia odwrotnie definiuje" CMF, CMS niż Ty napisałeś, a skąd takie kwiatki to już zostało wyjaśnione.
W żaden sposób nie chciałem zanegować Twojej wypowiedzi.
Forti
Cytat(com @ 14.04.2015, 21:23:13 ) *
W sf to tu masz CMF http://cmf.symfony.com/ smile.gif

Właśnie chciałem do podlinkować wink.gif
com
no ale to nie całe sf jest CMF-em smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.