Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacje internetowe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
DestiX
Witam, obecnie kończę technikum informatyczne na specjalizacji aplikacje internetowe i w takim kierunku nadal chce się kształcić. Zapewne wiecie jak wygląda nauczanie w szkołach (mowa tutaj o przedmiotach zawodowych), mi udało się liznąć html+css, php i javascript no i niestety to wszystko. Pytanie, które chcę zadać to "Co dalej?". Wiem, że mój poziom w wymienionych językach nie jest zaawansowany ale z tego co słyszałem lepiej jest ogarnąć podstawy i zająć się czymś dodatkowym tak jak np ajax itp. Pytanie tylko co wybrać i w jakiej kolejności.
Tutaj zwracam się do was, byłbym wdzięczny gdybyście napisali co po kolei wybierać, byłbym jeszcze bardziej wdzięczny gdybyście od razu podawali jakieś linki do dobrych kursów itp.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc,
xDestiXx

PS. Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie smile.gif.
Posio
Nikt za Ciebie nie wybierze co masz robić . HTML / CSS / JS to podstawa aplikacji sieciowych. Możesz zająć się frontem i wcześniej wymienionymi technologiami, albo backendem i robić oprogramowanie a nie "wygląd". Tak czy inaczej podstawy wcześniejszych są wymagane i raczej nie ma dla nich alternatywy. HTML / CSS to szerokie pojęcie, gdy dojdzie do tego JS to całkiem spora paczka. Co do backendu, to możesz pisać praktycznie we wszystkim od PHP po Rubego przez wszystkie możliwe dziwaczne języki.
DestiX
Ja wiem, że nikt nie wybierze za mnie ale jak sam stwierdziłeś wszystkiego jest dużo a niekoniecznie wszystko jest potrzebne, np zajmując się oprogramowaniem jako rozszerzenie do JS wybrać AJAX'a czy JQuery czy to i to a może jeszcze coś innego?

Chciałbym się zajmować i frontem i backiem, coś tam czytałem, że nie jest to najlepszy pomysł ale mi takie coś odpowiada wink.gif
memory
przeczytaj Temat: Realne zarobki WEBMASTERA

aras785
Sam 2,5 roku temu skończyłem technikum informatycznie i żadnych specjalizacji nie ma z tego co pamiętam (były opowiadane o tym legendy). Jak miałem skończone tech. inf. to już miałem parę projektów za sobą, znałem już php'a i uwierz nikt Cię tego nie nauczy. Zacznij Tworzyć stronki i sam zobaczysz co Ci jeszcze potrzebne i czy to wgl. lubisz wink.gif

Pozdrawiam
Turson
Cytat(DestiX @ 21.04.2015, 21:54:28 ) *
zajmując się oprogramowaniem jako rozszerzenie do JS wybrać AJAX'a czy JQuery czy to i to a może jeszcze coś innego?

JS to zarówno AJAX jak i jQuery, więc musisz i to i to. Tyle że jQuery ma fajnego własnego AJAXa. Do Frontu to jeszcze RWD, SaaS, Less, Angular itd.
Tuminure
Cytat
AJAX'a czy JQuery

AJAX nie jest alternatywą dla jQuery. Jeżeli chcesz zajmować się tworzeniem stron internetowych, to musisz wiedzieć o co chodzi w ajaxie (nawet, jeżeli nie masz zamiaru pisać w javascripcie).

Co do bibliotek - jQuery jest na tyle proste, że nie wypada po prostu tego nie znać, jeżeli chcesz się zajmować JSem w przeglądarce.

Cytat
Do Frontu to jeszcze RWD, SaaS, Less, Angular itd.

Sass tongue.gif.
PS. Jeżeli potrzebujesz więcej keywordsów, które Ci się mogą przydać, to: Git, Grunt, Gulp, Ember.js, Backbone.js, Bootstrap
com
JQ powoli odchodzi, teraz idziemy w kierunku Angular i inne wymienione powyżej, no i React jeszcze. A co do keywordsów to dorzucam jeszcze Jasmine ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.