Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Domyślne ustawienia select w form
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gnuman
Dzień dobry, to znowu ja. Pracując nad swoim skryptem napotkałem kolejny błąd, otóż wszystkie pozycje zapisane w select pojawiają się w form domyślnie według afabetu. Jak wybrać pozycję w select i ustawić ją jako domyślną?

1.  
  2. <option value="słonce">słońce</option> // powinna być domyślnie
  3. <option value="deszcz">deszcz</option>
  4. <option value="burza">burza</option> // na stronie wyświetla się jako pierwsza :(
gnuman
Cytat(slash^ @ 22.04.2015, 17:01:59 ) *

Niestety nie ma tutaj, chyba, odpowiedzi na moje pytanie tj. jak zrobić aby wybrana pozycja pojawiała się domyślnie a nie jak ma to miejsce nawet w podanym przykładzie według alfabetu.

Ewentualnie jak dodać placeholder w tym przypadku aby wyświetlał informację o możliwości wyboru zamiast podstawionej według alfabetu pierwszej pozycji?
robertpiaty
Nie masz jakiegoś javascriptu podpiętego który to robi? Może to kwestia przeglądarki - spróbuj na innej przeglądarce.
gnuman
Nie mam żadnego js podpiętego, sprawdzałem na aktualnych wersjach przeglądarek Firefox, Opera, Chrome, Internet Explorer. Wciąż szukam tego rozwiązania, jednak nie mogę go nigdzie znaleźć.
nospor
Aj cos kreczisz... Kod co pokazles w pierwszym poscie to kod, ktory masz na sztywno? Czy moze jednak go dynamicznie generujesz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.