Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gry "przeglądarkowe" na androida
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Terrorizer
Cześć,
Strasznie wciągnąłem się w pisanie gier typowo przeglądarkowych (tych klikanych, bez specjalnych efektów). Używam głównie php.
Chciałbym jednak na boku zacząć uczyć się języka, który pozwoli mi na tworzenie podobnych rzeczy w postaci aplikacji na androida.
Czytam od długiego czasu te internetowe spory odnośnie różnych języków i końca niestety nie widać. Dlatego postanowiłem zapytać, pisząc konkretnie co chciałbym tworzyć.
Wiem, że tego typu rzeczy nie wymagają ogromnych możliwości w danej technologii, stąd też moje pytanie.
Czy dowolny język programowania spełni moje oczekiwania? Skłaniam się ku c++ ponieważ mam do niego wspaniałe książki.
Z drugiej strony wielu ludzi pisze, że java to podstawa w androidzie. Uniwersyteciaki znowu krzyczą, że python to potęga, a c++ jest zwykłym kombajnem do wszystkiego i niczego.
Mógłbym poprosić o wskazówkę?
ctom
HTML + CSS + JavaScript + (np.) phonegap.com
Turson
Java + Unity
tzm
Cytat(Turson @ 30.05.2015, 13:29:41 ) *
Java + Unity

Powiedział co wiedział.. javascript. Niczego więcej nie potrzebujesz. Dobre rest api do komunikacji z serwerem i dziękuje dobranoc. Rzucanie się w tematyce gier na jave + unity zadając takie pytania o technologie jest tym samym co moje próby nauki assemblera nie znając podstaw architektury procesorów.
lukasz1985
Ewentualnie LibGDX w Javie.
com
(java + unity) java + .net ? dziwne połączenie tongue.gif
Terrorizer
Mam wrażenie, że Java jest absolutnym dominatorem ostatnimi czasy, nie mówiąc już o rynku pracy który jest nią przepełniony
Żal tylko tych książek Grębosza, które czyta się z taką przyjemnością, a czekają na półce w pokoju aż ktoś je weźmie do ręki biggrin.gif
sazian
@com: a czemu java + .net ? z tego co mi wiadomo w unity3d można pisać również w javie
r4xz
Cytat(sazian @ 31.05.2015, 19:01:07 ) *
@com: a czemu java + .net ? z tego co mi wiadomo w unity3d można pisać również w javie

W javascript* smile.gif
Tuminure
Cytat
Rzucanie się w tematyce gier na jave + unity zadając takie pytania o technologie jest tym samym co moje próby nauki assemblera nie znając podstaw architektury procesorów.

Sugerujesz, że pisanie gier w Javascripcie (domyślam się, że chodzi po prostu o przeglądarkowe gry), jest prostsze od pisania gier w Unity?
Nie. Nie jest.
tzm
Sugerowałem że pisanie w javie zadając pytania o najlepszą technologię może okazać się trudne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.